Явно много внимателно трябва да си правим договорите с клиентите,за да се знае какво точно сме длъжни да правим и до къде ни се простират отговорностите,защото май законотворците се опитват да ни вменят допълнителни отговорности.
2. обяви осигурителен доход в по-малък размер от действителния за
осигурено лице;
3. не подаде деклараци
Аз от къде да знам на работника колко му плащат "под масата" ,та да обявя правилния ос.доход.Имам пред себе си подписан договор-обявявам този доход.
И ако работодателя или клиета,какъвто и да е не ми плаща с месеци-аз все съм длъжна да им подавам декларациите?
Не знам защо нашите законотворци винаги търсят виновника не там ,където трябва.
Май мога да подам корекция само ва Д6 за м.12.2013г.,а за другите съм изпуснала срока и ще трябва да искам разрешение от НАП.
Ами едва ли ,някой е вземал заплатат му.Доколкото знам им плащат на ръка всяка седмица ,а аз им давам ведомост ,за да се подпишат и явно някой подписва подред.Д1-корекциите вече ги подадох.Сега правя корекциите на Д6-обаче тъй като са в посока намаление не трябваше ли да има разрешение от НАП?
ами,явно-да някой се е подписвал.
А срок за корекциите има ли?
Нямат основание да отказват заверка.важното е фирмата да има дейност през годината-независимо от печалбата.
Поне на мен досега не са ми отказвали заверка,поради тази причина и никога не са искали ГДД по чл.50,ако лицето няма какво да декларира.Казвам-досега.
Чак днес установих каква съм я свършила.Работник е назначен и тъй като изобщо не се явява на работа ТД е заличен.Обаче поради недоглеждане и не знам още поради какво аз не съм го изтрила от програмата веднага и се оказа,че вече 4м. си е във ведомостта ,плащаме усигуровки,подавам ме Д1.Аз,че съм виновна,че не съм го изтрила веднага си е така,обаче всеки месец правя ведомост ,давам я на отговорника да я занесе на работниците да я подпишат и ми я връщат подписана-от всички!Как на никой не му направи впечатление,че и еди кой си се води на работа,а той не работи.А работниците не са много-само 10бр.
И сега какво следва да се направи?Или изобщо нищо да не правя  аз не знам.
Ами те хубаво са казали методолозите да чакаме,ама до кога?Все ги измислят едни недомислени.Тъй като вече съвсем се обърках с това приложение-кое трябва ,кое не трябва да се включва,реших да чакам.В края на краищата сме началото на февруари.А ако се окаже ,че във вече подадените има грешка ще подавам корекции.Поне две седмици -да мине ДДС-то няма изобщо да мисля за това приложение. :wink1:
Пак се връщам към това приложение.Днес ми се наложи да попълня ГДД по чл.50 на един ЕТ.Оказа сече и там има такова приложение-справка №7 към приложение 2-за едноличния търговец.Обаче тук не са посочени никакви изключения.Защо ли?
През 2012г. са откраднати пари от касата на фирмата-външни извършители.Заведено е дело от полицията срещу неизвестен извършител.През м.10. 2013г. от полицията се обаждат във фирмата,че делото е спряно,поради ненамиране на извършителя и да отидат да си получат удостоверението.Обаче собственикът на фирмата все не намира време и най накрая днес е отищъл и си е взел удостоверението.
Изходящият номер на удостоверението е он 31.01.2014г.В него е казано ,че делото се спира с постановление от 17.10.2013г.
Според вас кога трябва да отпиша тези откраднати пари-на 17.10.2013г. или на 31.01.2014г.?
Аз нали съм бърза и като получих уверението от собственика ,че от полицията са му казали ,че делото е спряно и набързо приключих,като ги изписах през 2013г.Че и декларацията подадох,че бързаха заради някакъв кредит.
И сега дали ще трябва да преработвам всичко?
Според мен трябва да се отпишат през 2013г.,защото събитието-т.е спирането на делота е на 17.10.2013г.,но пък самото удостоверение ес дата 31.01.2014г.Дайте съвет,моля.
То и аз още от начало мисля че не се оповестяват,ама след такава дълга дискусия вече не знам изобщо мисля ли.Но примерно не ги оповестя тези сделки и НАП-арите решат ,че е трябвало -тогава какво следва?Евентуална глоба колко и по кой член?
Като ще включваме ДУК-само възнаграждението или и осигуровките към него?Боже всеки ден възникват нови въпроси с това приложение.
Дайте да напишем направо едно запитване да НАП за това приложение,обаче отговорът съгурно ще дойде след 31.03.2014г.
Абе то при мен е каша-майкатаЕТ,отделно ООД майката +сина,отделно ЕООД на дъщерята .И има продажба на стоки всеки със всеки.Не каша,ами направо тюрлю гювеч :blink:
Това приложение наистина ще ни побърка.Ако я нямаше забележката за изключване на някои категории,нямаше да има проблем.Обаче като си има изключения-от една страна добре-няма да ги декларираме,че не се знае за какви цели после ще ги ползват тези данни,но от друга страна такова объркване става.
Аз лично подадох една декларация,че много бързах заради един кредит и изабщо не го попълних това приложение,въпреки ,че има сделки с фирма на сестра и отделно и с обща фирма на лицето и майка му.
Надявам се от НАП да дадат някакво мнение и ако се наложи ще пусна корегираща.
Миналата година прогнозирахме печалба 4000лв.И съответно тримесечни ав.вноски по 150лв.Първите две тримесечия ги платихме,но после преценихме ,че ще сме на загуба и подадохме декларация за намаляване на ав.вноски по чл.88 на 0.Попълвайки ГДД по чл.50 на едно ЕТ се чудя,дали да посоча тримесечна ав.вноска от 150-на ред 11.2-т.е тези ,които сме посочили първо в ГДД за 2012г. или да посоча по 75-намалени с декл.по чл.88.Дайте съвет или мнение,моля.
Да,благодаря.Изобщо не се сетих,че и паричните средства са краткотрайни активи.
През годината във фирмата имаше кражба на пари-външни извършители.Полицията прекрати делото за издирване на неизвестния извършител.Съответно съм осчетоводила 499/501 и после 609/499.В ГДД ще увелича ФР,обаче не мога да реша на кой ред трябва да посоча това увеличение.Някой има ли мнение по въпроса?
Като гледам указанието под приложението бях абсолютно сигурна,че сделките на фирми на роднини,като личен труд ,ДУ ,дивиденти ит.н не се включват-точно защото попадат в тези точки,които са посочени като изключения.Ама сега като чета мненията и въпросите на другите,вече не съм сигурна в нищо.