РА е от 2012г. Обжалван е и е в съда.Делата продължават.Но за този РА,задълженията просто си стояха в справките от НАП и срещу тях имаше отметка -Обжалван.И така две години и повече.И сега след като получихме покана за доброволно плащане за въпросните 1.05лв.,които бяха нараснали на 823лв. и съответно не ги платиха,както им препоръчах.Изведнъж без никакви други предупреждения от НАП или друга инстанция ,се получава Запорно съобщение от същата ЧСИ и на базата на Изп.дело-същото за горната сума се запорира сметката ни,но вече в това запорно съобщение пише-на осн. чл.450,ал.3,чл.507,чл.508 във вр.с чл.446 от ГПК и вече са вмъкнати и сумите по РА,заедно с още лихви и още такса за ЧСИ от 4250.73лв-авансова.
Честно казано,нищо не разбрах и утре ще ходя до НАП да питам защо.Обадихме се на ЧСИ,но от там ни казаха да се обърнем към НАП.
Счетоводно как да отразя всичко това?
При мен има само 1.05лв. в 401 кредит
Другите в 609 става ли да ги бутна и после увелич. на ФР?
По същия начин и РА-ще изискам от ЧСИ справка ,какви точно суми има.
И за РА от 20000лв. са нараснали до около 50000лв.Нямам думи.
Когато получихме акта им казах,че е хубаво да се плати,въпреки обжалването,но не се съгласиха.Адвокатът им казал,че така ще се набутат и после няма да могат да си ги вземат.Бяха сигурни ,че ще спечелят делото,но вече 3-та година се влачи и още не е приключило.
Ето какво е развитието: Имаме РА от 2012г. по ЗДДС и все още се съдим.Сумите по акта около 20000лв. с лихвите не са плащани.До сега си висяха и срущу тях имаше надпис обжалвани и затова сумите които плащаме за текущото ДДС и данъци не ги погасяваха.Обаче в един момент са прехвърлени на публичен изпълнител и не знам съвпадение ли е ,но пак са прехвърлени на същата ЧСИ.Та тя пуснала писмо до банката и запорираха сметките и колкото пари е имало си ги взе.
Получих от банката само едно извлечение ,от което е ясно,че парите са отишли при тази ЧСИ,но колко за едното дело ,колко за другото -няма никакъв документ.
Адвокатката казала,че ще си вземат парите,пък после ако успеем да докажем нещо,щели да ни ги върнат.Та това е.
От днес вече може да се подава и с ПИК по ел.път.
Грешка-имах  предвид чл.68,ал.1 т.2-до завършване на определена работа.
Ако въпросът за датата е към мен-назначила съм ги с код 02 и е посочена и дата-01.08.2015.
Сега мисля да ги уволня по чл.325 ал.1 т.3-с изтичане на уговорения срок и да ги назнача пак от същата дата ,но вече с код 03 и по чл.68,ал.1 т.2
Е ,малко повече хамалогия, но какво да се прави.
Много ви благодаря за отговорите. Пъпешче, ти как постъпи в подобната ситуация?
Ако ги преназнача по чл.68,ал.1 т.4,трябва ли уведомления до НАП? Мисля, че ще трябва ,поради промяна в срока.
Дайте съвет,как да постъпя в случая: Фирма има договор за две години за работа,спечелена по ОП.По този повод са назначени работници,които се занимават с тази дейност.Тъй като в договора имаше срок-две години от датата на подписването,всички тези работници ги назначихме по чл.681ал.1 т.1 за две години.-до 01.08.2015г.Отделно в самите трудови договори съм написала и текста:Срок до завършване на договора със СО.
Сега тече процедура по нови договори. Обаче има някакви проблеми и доколкото разбирам има и обжалване и скоро няма да има нов изпълнител.Така,че трябва да продължим работата до неопределена дата. Може 2 месеца, пък може и да чакат изборите и чак след тях.
И сега се чудя, как да постъпя с работниците. Дали, че е правилно да им прекратим ТД от 01.08.2015 и пак от същата дата да ги назначим ,но по чл.68,ал.1 т.2-До окончателното завършване на договора. То е трябвало още от начало така да ги назнача, ама вече е свършен факт. Дали може да  се сключат Доп. споразумения ?Тъкмо да им впиша и новите заплати,че всичките са на МРЗ.
Тази година не бях ходила за заверка на ОК.Оказа,се че вече има нов ред .Подаваш заявление и чакаш да те извикат.Това е за НОИ София.Днес подадох заявлението и ще чакам обаждане.
Здравейте, имам едно ФЛ, което непрекъснато ме изненадва. Днес случайно научих, че още от м.05.2015 бил назначен по ТД във фирма в Лондон.Той ходи в Лондон за около 5-10 дни в месеца. Иначе си работи от България. Регистриран е тук като свободна професия и до сега работеше като такъв за същата тази английска фирма и всеки месец фактурирахме изработеното.Договор още не съм видяла,но той твърди че е назначен ,според английското законодателство и вече има и личен лекар там-това било задължително и на тази база си е разкрил и банкова сметка.
Необходимо ли е да се подава нещо в НАП по този повод?Да не сме пропуснали някой срок?
Да,в договора пише,че ФЛ само е отговорно за данъците.Много ви благодаря пак.Сега само остава и пари да преведат. :wink1:
Благодаря много. Все още не са превели никакви пари, но трябва да е скоро, защото книгата вече излезе от печат. Сега още веднъж ще прочета договора, че първият път като го четох не ми направи впечатление да пише нещо за данъци, но аз не съм толкова добра с англейския, че може и да съм пропуснала нещо.
Българско физическо лице, което е рег.като св.професия и по чл.97а от ЗДДС е сключило договор със издателство в Лондон за написване на книга. Съгласно договорът като възнаграждение ще получава процент от продажбите. Още е рано, но времето върви бързо и затова в момента съм се заела да си изясня как точно ще се облагат доходите на това лице.
-Признават му се НПР 40%.
-Осигуровки върху тази сума не се дължат
-Четейки чл.12 от СИДДО, разбирам,че облагането се извършва в страната на получателя на дохода-т.е ФЛ ще трябва да си декларира дохода тук и да си плати съответния данък.
Има ли нещо ,което пропускам и на което да обърна внимание.Моля,който има отит с такива възнаграждения да сподели.
Никаква покана.Никакво телефонно напомняне.Сумата е толкова малка,че просто никой не й е обърнал внимание.И междувременно тази фирма е била обявена в несъстоятелност,но никой по никакъв начин не е уведомил нашата фирма за това и за това,че са сключили договор за цесия.Чак сега от изпълнителния лист,който са получили става ясно за случая.Лоша работа.
Грешно съм написала.Задължението е към доставчик.Просто по една фактура не е доплатено 1.05лв. от м.11.2011г.
Да,така е .Сега научава,но вече за сума от 860лв.,а не за 1.05 които действително дължи.
А,поне не е ли редно да го уведомят по някакъв начин?
Не знам дали не дублирах темата,но не я виждам.А съм направо шокирана от случващото се: Обади ми се мой клиент,който получил от ЧСИ изпълнителен лист за 860лв. в полза на някаква фирма,за която никога не е чувал.След въртене на телефони ,питате тук и там се оказа,че преди години сме имали клиент,който сега е в несъстоятелност.На този клиент по една от фактурите е останало да дължим 1.05лв.
И тъй като сега бил в несъстоятелност направили цесия и прехвърлили това задължение за покриване на вземане на кредитор-същата фирма,за която не бяхме чували.Добре,разбирам дължали сме 1.05лв.,но как така се прави цесия,без да се уведоми нашата фирма -възможно ли е това-да се направи цесия и да не те уведомят .
И сега разноски по дела и т.н-и 860лв.Казах й веднага да си намери адвокат,защото аз нямам понятие какво трябва да се направи.Има ли някой,който е на ясно с цесиите-да даде някакви насоки.Как така се подписва договор за цесия,без да се уведоми една от страните?
Не се издава нова ОК ,след промяна на ЕИК,през който ще се самоосигурява лицето.Х.Но трябва да се отиде до НОИ и в самата книжка отбелязват ЕИК,през който се осигурява лицето.
На мен не са ми дали код за достъп,защото го занесох лично.Имам само входящ номер.
И аз реших да проверя.При мене на всички,на които съм подала уведомления валидността е променена на 2014г.Само на една фирма не е променена валидността-стои 2011г.,въпреки че оттогава всяка година подавам Уведомление.Тази година даже лично го занесох на хартия.Няколко пъти опитвах,но си е все същото.