Здравейте, имам една чуденка- Имам фактура от Италия-АУТО 1.сом за кола втора употреба ,купена по марж.Фактурата е от 10.03.2020.-платена.Към нея има и фактура за съпътстващи комисионни.За тази кола има клиент,платил авансово.Издали сме фактура за аванса-без ДДС,защото колата прадаваме по марж-чл.143. Всичка точно.Обаче няма кола-поради ситуацията колата не успя да стигне до България.И сега се чудя-тази фактура за аванса трябва ли да я включвам в протокола по марж за м.03.2020 или трябва да изчакам другия или не знам кой месец за да се финализира сделката? Пък може и човекът да си поиска обратно парите и да трябва да му ги връщаме и да правим КИ.
Щом не искате да Ви възстановяват не посочвате ,че искате възстановяване и посочвате банкова сметка.Сумата ще остане в данъчната ви сметка .
Да и аз имам един такв случай.Подадох декларацията в петък вечерта и вчера му преведоха парите. :smile1:
Авансовите вноски са по избор ,в размер между минималния и максималния ОД. Не е проблем, ако се осигурява на 1000 лв. и в месеците има различен доход,стига на края на годината при изравняването да има средно за всеки месец по 1000лв .Ако има повече ,ще се наложи да довнася. Ако са по-малко ,ще има надвнесени вноски.
Предполагам, че имате в предвид максимален ОД. Да може ,стига да знае,че ще има достатъчно доходи.
При мен при няколко фирми ще има драстично увеличаване на ав.вноска,поради това ,че 2018г. им е била доста по силна от миналата.Сега сле подали ГДД с много по малка ав.вноска ,от колкото се изчислява по "новия" начин.даже подадох ГДД отново за да я намалим повече. И защо да нямат право да пускат хората в неплатен отпуск? Имам хора със семеййни фирми-назначени са съпрузи,деца. Искат да ги пуснат в неплатен ,за да платят по-малко осигуровки,защото цялата фамилия чака на този бизнес, а той в момента е в колапс.
Е,тъкмо вчера ми изпратиха един болничен на СОЛ-св.професия- не е за грип и пневмония. Дали ще има удължаване на срока за носене на болничните? Нямам упълномощаване за подаване по ел. път.
С ПИК на ЮЛ за сега нищо не може да се подава. Може само да го ползвате за справки.
Всъщност ,намерих го.Декларации и документи ,подавани от ЮЛ-документи по ДОПК.
Здравейте, има ли възможност за подаване на уведомление по чл.77 от ДОПК с ел. подпис? Разгледах опциите ,но не намерих ,но може да съм пропуснала нещо.Та ,ако някой все пак е подавал, моля да ми каже от къде маже да се подаде?
За всеки случай, подадох чл.73,ал.6 с код корекция.Приета е.Не пие,че е корекция в отговора на НАП.Веднага е отразено в актуалното състояние на данните.Също е отразено и в ГДД на ФЛ-това ,ако някой се интересува ,какво става след корекция.
Сега на това ФЛ му попълвам Т1 и Т2 и се чудя личния труд в к.5 как да го попълвам само за 8 м. или да го разхвърля на 12. Според мен въпреки,че е получавал само 8 месеца,ще трябва получената сума да разделя на 12.
Подава се от там,където се подават и другите Д1 и Д6.Чеквате,че няма да подавате Д1 ,посочвате период 01-12.2019 и подавате файла.
Подала съм Декл. по чл.73,ал.6 на СОЛ,който има личен труд само 8 м.в годината.И съм му подала осигуровките само за тези 8 мес. Сега като започнах да му правя и ГДД и видях,че ще трябва да му се възстанови данък,защото му се приспадат всички осигуровки, май се оказва ,че ще трябва да корегирам подадената вече чл.73,ал.6???! Предоверих се на софтуера  :blush:Някой вече правил ли е корекция и то след 28.02.2020 г.?
Сега гледам попълнената ГДД на един СОЛ-свободна професия -адвокат.През годината е получавал суми поне от 10 ЮЛ-ЕООД,ООД, даже и по банкова сметка.Никой нищо не е декларирал.
Повечето са плащали само по Договор за правна защита и съдействие,но там си е вписан и ЕИК.
СОл-а си ги подава в ГДД ,още повече че за тези суми,които са за първите три тримесечия са подавани и Декл. по чл.55.Какви проблеми биха възникнали евентуално за това ,че клиентите на адвоката не са му подали данни?
Благодаря много.Съвсем се обърках вече с тези СОЛ. Този СОЛ от 2020 пак ще взема заплата за личен труд.Дали може сумата за връщане да му се приспадне сега  и да не я иска от НАП,защото няма банкова сметка и не иска да си открива само заради тази сума?
Имам един СОЛ,който е получавал личен труд от м.01.2019 до м.08.2019 по 560 лв. -общо 4480 лв. за годината.Всеки месец приспадам осигуровките и е платен ДОД за тези 8 месеца 307.76 лв.-така е подадена и приета и Декл. по чл.73,ал.6- дохода за 8 месеца ,приспаднати осигуровките за осемте месеца и ДОД за тези осем месеца.
Сега обаче в попълнените данни в Прил.1 му излизат осигуровките за цялата година ,не само за 8 месеца му е изчислено ,че трябва да му се връща ДОД ? Не би ли трябвало в Прил.1 да се приспаднат осигуровките само за 8 месеца-т.е само докогато лицето е работило и получавало суми за личен труд?
В тази връзка се замислих, сумите за личен труд на СОЛ в Т1 и Т2 в коя колона трябва да се -в к.3 или к.4,нали се приравняват на ТД. До миналата година съм ги вписвала в к.5, обаче сега се замислям, дали не трябва да са в к.3, защото ги посочваме в Прил.1.
Поразгледах ГДД на няколко ФЛ. На един ще трябва да попълня отделно приложение за наеми. Друг един пък е имал и месеци като здравно неосигурен на друго основание-има и непълни месеци и там чуденка.
на един ми нарави впечатление, че му излиза уж попълнено Приложение 10-за облекченията.Отваря се приложението и там фигурират две предприятия,но нищо няма попълнено???Какви облекчения са му подали не се знае.Сега ще го карам да си изиска Сл.бележка,че да видим за какво става дума. Имам и един с застраховка живот,който ползва облекчение.Тук явно ще трябва пак да прикачвам платежни и копие от полицата? Това на първо четене.
Пак дойде време за тази декларация по чл.50.Всяка година все нещо ме препъва.Лицето е наемодател.Освен това до 08.07.2019 е бил на борсата.После си подава Декл.чл.7 и плаща ЗО по чл.40 ,ал.5. до 13.10.2019 ,когато си намира работа по ТД.Сега чуденката ми трябва ли да попълвам Т2 за год изравняване на Здр.Осигуровки- мисля ,че трябва.Ама за цели месеци ли или трябва да изчислявам дохода по дни? Плащането на Здр.осигуровки е пропорционално на дните ,в които е неусигурен на друго основание.Доходът от наем за непълните месеци ,как да го посоча -пропорционално на дните или за целия месец? Някаква подсказка?
Подадох отново пак същата Д6, без да променям нищо. Този път е приета.Божа работа. :wink1: