До сега го тълкувахме.Той работи като консултант към някаква фирма ,заедно с още други като него и поддържат и развиват някакви сайтове.Т.е не ги доставят-сайтовете  и софтуера,а само работят по тях-поддържат и доразвиват.Според мен не би трябвало да попадат тук,обаче знае ли човек.И ако отида в НАП да питам,то към кой да се отнеса по точно-не знам.
Имам физическо лице,регистрирано като свободна професия-програмист.Извършва разни услуги и консултации на фирма от Германия за някакъв софтуер.Регистриран е по ЗДДС чл.97а.Според вас трябва ли да се регистрира пак по повод тези новости?
Да,прави сте.Трябва да е 2950лв.Обаче ние вече сме внесли 850лв. за третото тримесечие и аз затова се обърках.
Здравейте,ползвах калкулатора ,за да определя превишението на авансовите вноски,над декларираните.Оказа се,че не сме добри предсказатели и сме декларирали авансова вноска за тримесечие 850лв.А е трябвало да предвидим по 1550лв. за тримесечие.Мисля да подам Декларация за увеличаване на ав.вноска за 3-то тримесечие.За да не сбърка нещо да се консултирам с вас:За първо и второ тримесечие нищо не пиша,защото вече са минали.А за трето тримесечие трябва да запиша цялата разлика -2100лв./3х1550=4650/-/3х850=2550лв./
Нали така? И паричките да се внесат до 15.12.2014г.
Гледам,че пак ще има новости.Сега пък са написали,че ако нямаш Джава от 7 нагоре от 17.11.2014 пак няма да може да се влиза.
Да,така е най добре.Имайки в предвид,че лично от тях не съм научила ,а от трети лица, става малко неприятно. Особено ,ако пък не е вярно. Знам,че имаше дело срещу него,но не знам до къде е стигнало.А никой не ми казва официално.Неприятна работа.
Фирмата е ООД с двама съдружника-брат и сестра.Брата е обявен в ТР като управител и се осигурява с ДУ.Обаче цялата работа я върти сестрата,соято е самоосигуряващо лице в друга фирма-свое ЕООД.Аз съм счетоводител на това ООД,но много рядко съм се виждала с т.н."управител" .Контактувам единствено със сестрата.Когато има нещо за подпис от управителя го оставям във фирмата и после ми го връщат подписано.
Случайно от друго място научих,че лицето,което се води управител на фирмата е в затвора с ефективна присъда и то от няколко месеца-може и доста да са.Явно не искат да се разчува и не са ми казали.Мисля,че в този случай не е редно да се води управител.Присъдата доколкото разбрах не е малка.Какво трябва да се предприеме в такъв случай?
Аз лично нищо не съм писала.Но може и да сме дали,защото по принцип правя една в началото на годината и я изпращам на собственика на фирмата и той всеки месец ,когато плаща си я разпечатва и само сменя датата.Ще го попитам.
Лошото е ,че не са много стриктни в документацията и доста документи се озовават при мен с месеци закъснение.
Да ,обаче наемът за м.04.2014 е платен на това ФЛ и му е удържан данък.Просто сме пропуснали и да го декларираме този данък и да го внесем,защото точно тогава имотът беше продаден и още не се знаеше дали и новите ще искат да го отдават и имаше един месец-точно април,през който не се знаеше каково точно ще се прави.На мен ми беше казано,че от 01.04.2014г. обекта е продаден на други,но се оказа,че всъщност от 01.05.2014г. е изповядана сделката и от тогава е и новия договор за наем.
Ама ние сме пропуснали и да го внесем.Та ако говорим с наемодателите,да си декларират с един месец по -малко.Ама пък няма време,а те са някъде в чужбина.Продадоха си имота и сега сме пак там под наем,но вече със други хазаи.
В брой се плаща наема.
Освен сега за третото тримесечие да направя корекция,защото вече съм подала за третото тримесечие и да включа и изпуснатата сумаот второто тр.?
Има ли начин да се подаде корегираща  Декларация по чл.55за второто тримесечие на 2014 с ел.услугите на НАП?Чак сега разбрах, че договорът за наем на една фирма с ФЛ не е изтекъл на 31.03.2014,а на 30.04.2014.Били се разбрали устно ,ама не са ме уведомили за уговорките си.Подали сме Д чл.55 за второ тримесечие, но само с наема за м.05 и 06.2014,а за м.04.е изпуснат.  Та ако някой е подавал корекция със закъснение да сподели какво е станало.
Разбира се, че съм им направила справка за оборота за 12м. назад. Отделно от това им направихме извадка от банковата сметка на човека за 12м. назад, като подчертахме сумите от гр.договори1защото това му е лична банкова сметка, в която му певеждат и пенсията и по Трудов договор.
Нямам идея какво точно искат в тази оборотка-може би празна. Само и само да си имат хартийка,наречена Оборотна ведомост.
Подадох заявление за дерегистрация по ЗДДС на едно ФЛ.Доходите ,които са довели до регистрацията му са от Гр.договори.Сега няма вече такива доходи и иска да се дерегистрира.Искат ми Оборотка за период 12м.Каква оборотка според вас да дам за този човек-той не води счетоводство?Освен че подава ГДД и пет месеца е бил регистриран по ДДС и е подавал празни ДДС декларации,защото след регистрацията вече нямаше облагаеми доходи,а само доходи от Трудови договори.
ФЛ е регистрирано по ЗДДС-чл.97а.Поне това не сме пропуснали.  :good:
Благодаря ви за отговорите и за помощта. Стажът не е много-4м.Момчето е младо и за сега изобщо не мисли за пенсия . А след 35-40 г. не се знае какво и затова изобщо не мисли за това и не му се разправя. Честно да си кажа и на мен не ми се разправя. Но вече много добре си поговорихме-какво значи автор и изпълнител. Та таз годишните му доходи изцяло ще ги пиша с 25% НПР за да няма неразбории. Прави софтуер за разни фирми в ЕС. Той твърди ,че е автор-аз не споря много, защото нямам идея какво точно прави  и как го създава този софтуер. Обаче поне в миналогодишния договор-доколкото можах да разбера от несвойствените за мен термини-те му поставят някакви изисквания ,на които трябва да отговаря този софтуер.
Ако има някой ,който се занимава със счетоводството на такива специалисти, моля да сподели опит. Но аз от толкова четене напоследък си мисля, че в този случай май не става дума за авторство или поне е трудно да се докаже.
Благодаря и за препратките във връзка с авторското възнаграждение. Като чета се замислям дали това е такова -става дума за сума изплатена от фирма от ЕС за софтуер, който моето ФЛ е създало.
И дали в този случай се касае за автор или за обикновенна изработка. Аз още миналата година му обясних, че в случая при него е трудно доказуемо авторството му-не е като картина или книга. Та и от тази страна на въпроса има питанки. Както казах кашата ,която съм сътворила е доста гъста. Та се чудя, дали да я бъркам сега изобщо или да чакам ако НАП сами имат някакви питания.
Много ви благодаря! В крайна сметка какво се оказва-самите инспектори от НОИ не знаят собствените си предписания, а пък от НАП и те .Аз съм си виновна ,че също като тях не знам. Въпреки, че бях абсолютно сигурна в случая, като ми връчиха Задължителните предписания, тръгнах като идиот да ги изпълнявам-веднага. Защото съм си такава-припряна. Все бързам всичко да направя, да оправя. Нищо да не остане не направено. Сега виждам, че "оправената" Д1 всъщност е грешна, ама ще го оставя така.
А другите за 2014г.,които според госпожата трябвало да си оправя, за да не ми пише предписание догодина пак, ще си останат такива, каквито са.
Връщам се от НАП.Отначало не искаха да правят никаква корекция.после се събраха няколко и мислиха,мислиха и решиха: да ,колежката от НОИ е права-код 23.Обаче аз им показах какво пише в указанието за код 23-че е за СОЛ,който е избрал еднократно......Па мислиха и решиха,че въпреки указанията -това е правилния код и ми заличиха"грешната" Д1 и пуснахме Д1 с код 23-то единствено това беше разликата-нищо друго по самата декларация не се промени.Та това е.
А за евентуална корекция на ГДД ми казаха,че и за това трябвало предписание от НОИ.Не можело кой когато му скимне и да иска корекции.Та сега се чудя да ходя ли изобщо да се разправям или да си трая-то се касае за няколко месеца и ФЛ каза,че не му се разправя и не му трябва този стаж.