Говорете с клиента да Ви върне фактурата и я подменете с нова.Оставете си кочана и си го ползвайте при нужда.Електронните Ви фактури да започнат примерно от 1000000001 и няма да има дублиране.
Много благодаря. вече понавлязох в нещата. :good:
Днес ме питаха какво се променя след 31.10.2019г. за лицата ,извършващи услуги за фирми от Великобритания.Честно казано и ад не съм много наясно.Дали някой има яснота по въпроса? И още един не толкова счетоводен въпрос,свързан по темата: Дали след 31.10.2019 за да се пътува до там,ще е нужен паспорт или все още ще важат личните карти?
Май пак от НАП са се активизирали във връзка с търговците по интернет.Вече няколко човека ми се обадиха,че им искат да подадат декларации за такива доходи,които са "забравили" да декларират.Попълват Пр.2 и плащат 15% данък.Искат им и осигуровки-и правилно. И ето тук идва чуденката-трябва ли да подават ОКд 5? И ако трябва,на кокво основание-не са съдружници или собственици на ЕООД,не са ЕТ,както и свободна професия.Някой подавал ли е ОКД5 на такова лице и Д1? Самоосигуряващи ли се водят и ще трябва ли да попълват таблици 1 и 2,както и да подават годишна Д6?
Това с малките и големи букви изобщо не ме е притеснявало и не е никакъв проблем.Плюсминус 6 си е чудесна и си работехме много добре.ОБАЧЕ не знам кой и защо реши да прави "модерна "??!! програма. Омазаха абсолютно всичко. Нищо в новата програма не става,просто не работи. Разглеждах няколко други програми и за съжаление нищо не си харесах, ама и тази "свръх модерна и интуитивна" ПМ 7 абсолютно за нищо не става.Все се надявам,като видят ,че клиентите им не я харесват, да продължат да поддържат и актуализират ПМ6 и като искат нека я надграждат с някои модерности,ама по малко. Ама нада ли.
Може и 50 лв.Колкото решат.
Те си знаят от къде са им парите.може да имат наследство,може да дават имоти под наем-това в кръга на шегата. Явно извършват трудова дейност в дружеството-може да вземат решение и да си плащат суми за личен труд,щом държат да покажат доход. Няма да се трупат сумите за осигуровки в разчетните сметки,ако самите те си ги плащат.Всеки месец може да вземате операция  :499-ако това ви е резчетната сметка/501 ,ако ги внасят на каса.Или 499/503 -ако ги внасят в банковата сметка.Това може да става и на по-дълги периоди-примерно на тримесечие.
Не знам колко пъти подавх и после заличавах един болничен,защото както и да го подам ,като отида в самонто Удостоверение за подаване с ИКО все пише ,че лицето Няма 6 месеца.Накрая отидох на място в НОИ.Обясних на един младеж проблема и той погледна-ХА,на неговия компютър в същото удостоверение-същия вх.номер-в т.2 лицето ИМА 6 м.стаж.в т.3 -НЕ Е избрано.Помолих учудения младеж да ми го разпечата -да си го имам черно на бяло.Връщам се ,отварям с ИКО проклетото удостоверение и какво да видя: в т.2 лицета пак Няма 6м стаж. :blush:
Оставям го така,ще чакам да видя дали ще му го платят този болничен.
Тази табличка даже съм си я разпечатала.Точно попълвам както е указано,обаче както е видно от снимката ,Програмата ми дава грешки.От друга страна попълних с трз програмата.Направих проверка в сайта на НОИ,изписа ми,че файлът може да бъде записан.т.е всичко е ОК.Подадох и после проверих с ИКО на фирмата и какво да видя-пак ми пише,че лицето НЯМА 6 м.осиг.стаж.Опитах да се обадя на тел.на НОИ,но къде ти-около час висях на телефова и все операторите били заети.Явно ще го оставям за понеделник.
Ама е много дразнещо-всичко правя точно по указанията и нещо все не става. :blink:
Ето попълнила съм,че е безсрочен тд
Прикачила съм два пъти едно и също
Ето снимка как съм го попълнила
Вече три пъти подавам заличаване и после подавам уж коректни данни.И като погледна  все се оказва ,че съм отбелязала ,че лицето няма 6 месеца стаж.А той си ги има. Накрая изтеглих НОИ-ската програма и вече един час попълвам един болничен.От 15 грешки ги сведох до 2.Изписва ми ,че не съм направила избор за вида правоотношение и за вида регистрация.Ами отбелязала съм ги-Безсрочен.Да ,ама все пише,че не е отбелязано.
И пак не съм сигурна,дали правилно чекнах в т.2.Чекнала съм пред т.2-относима към осиг.риск.
Има ли някой ,на който да са го приели?Дайте една снимка на попълнено удостоверение,на човек ,който има повече от 6 м.стаж
Толкова години подавам болнични и сега съвсем се омотах. :blush:
Освен да взема да ги занеса на място.
Днес подадох един болничен.Уж попълних правилно -т.ес нищо не попълних в т.2 на раздел I.Приеха ми го и бях много доволна,защото  подавам за първи път след промените.Сега реших да видя с ИКО какво става и се оказва,че е приет ,обаче в Приложението пише,че лицето НЯМА 6 м. стаж.
Как да подам корекция? Има ли начин?
Благодаря много! Според този експерт явно няма разлика,дали болничният е за общо заболяване или е за санаториално лечение.Така ще го възприема и аз.Ако не е така,от НОИ няма да платят или поне ще има някакави предписания.Дано се включи някой ,който се е сблъсквал с такъв случай.
На неработоспособните лица, изпратени от здравните органи на санаторно-курортно лечение, парично обезщетение се изплаща за целия им престой, включително до три календарни дни за пътуване, в размерите, определени съответно за общо заболяване или за трудова злополука и професионална болест./чл.44 от КСО/
Това означава ли,че не трябва да начислявам три дни от работодателя?
За първи път ще имам болничен за санаториално лечение.Ще ми бъде представен след като лицето се върне през м.август.Ще бъде там от 22.07.2019 до 02.08.2019г.
Обаче заплатите се получават на 25-26 число и аз ще трябва да начисля този болничен още преди да съм го видяла.та ,ако някой е имал случаи с такива болнични,моля да помогне.Какви са спецификите?
Не знам какви точно услуги ще извършвате на фирми от ЕС,но бихте могли да се регистрирате като свободна професия.не ви трябва задължително ЕООД.На база на регистрацията като свободна професия ще се регистрирате като СОЛ и ще обявите ,че ще се осигурявате за всички осигурителни рискове.По този начин ще имате право на болнични и майчинство. А регистрацията по чл.97а от ЗДДС ,трябва да стане преди започване на дейността.Също няма проблем да се регистрирате като лице,работещо като свободна професия.Не знам с колко счетоводители сте се консултирали,но няма нищо сложно .Е, не  сте описали за какво точно става дума и затова говоря по принцип.
Благодаря много.Не попада в нито едно от условията.За първи път ще подавам на това ЮЛНЦ и ми е още съвсем мътно,и хоп още първата фактура е на чужда фирма.Цял месец разучавам тези ЮЛНЦ и още не са ми съвсем ясни,но се захванах вече.
ЮЛНЦ -сдружение,издава на Румънска фирма с Ват номер фактура за получена сума от членски внос. ДДС не се начислява на основание чл.44/1/т.3 от ЗДДС.Обаче въпросът ми е ,дали в случая трябва да се подаде и Виес декларация?