Няма да окаже влияние. Майчинството пак ще си е 340лв.
Аз бих подал уведомление, независимо, че в сегашното не е бил посочен срок (по грешка). Все пак, уведомлението е следствие от промяната на условията в ТД. В случая има ДС за промяна от срочен ТД в безсрочен, съответно според мен трябва уведомление.
Пиша това с условието, че не знам дали фактът, че настоящият ТД е по чл.111 има значение (дали и кодът в уведомлението не беше друг? Сега не мога да погледна).

Те няма какво да променят с това уведомление.
Подадено е вече уведомление с вид на осигуряване 11, без да са вписали срок на договора.
Сега искат да го сменят от срочен в безсрочен но пак с вид на осигуряване 11. Реално няма какво да се промени и няма за какво да го подават.
Намалява обема на работата, но иначе се назначава нов работник за същата работа. Срока за обжалване по съдебен път е 2 месеца. Можете да обжалвате и има голяма вероятност да спечелите и да го възстановят на работа. А ако не Ви се занимава със съдилища по този член може спокойно да отиде на борсата.
Д1 с код 12 до 22.03 вкл
Д1 с код 10 от 23.03
Правилно са ви казали. Може да си сменяте вида на осигуряване само в началото на годината. Опитайте догодина :)
Може с пълномощно без заверка от нотариус :)
Подава се Окд-5 като в графата Прекъсвам се записва датата от която спира да се осигурява като СОЛ
Щом в справката излизат задължения за тези 4 месеца, има вероятност да не е подавана Д1 и да са излезли след подаването на годишната Д6. Има и други варианти, но по добре отидете с документите при някой счетоводител за справка, щом не можете лично при вашата.
Не сте писали по коя точка от чл.328 и как така да нямат закрила?
Дори и да не е прекъснато осигуряването в ЕТ, ако счетоводителката не подава информация няма как да има задължения. Най-вероятно това са задължения по ЕГН от ЕООД-то и затова излизат и в ЕТ-то. Щом имате ПИК извадете си справка за това какво е декларирано и какво са покрили при направените вноски. Направете си и ПИК по ЕИК на ЕООД-то и направете същата справка.
Или с таткото (а може и някой друг член на семейството) да направят едно ООД, като впишат другия съдружник като Управител. Така майката си остава СОЛ, а другия може и да не се осигурява.
Сменете го с ДС, но без уведомление
ЕТ независимо, че е с ЕИК задълженията излизат и по ЕГН. Като ЕТ може да дължи осигуровки и на персонал, които са по ЕИК и пак ще излязат като задължение по ЕГН.
Излизат като задължения защото са по ЕГН.
Бруто 4997/20 (р.дни в 02.2015)*10 отработени дни=2498.50лв.
Върху тази сума се изчисляват и осигуровките.
Да, Калина, не е редно. Затова се сключва до завършване на определена работа като се посочва обекта, както каза Далила. Ако се наложи да го преместите на друг обект, пускате си ДС, че сменя обекта. Затова и посочих да видите чл.68 ал.4 именно защото не може да се назначават постоянно.
Според мен чл.68 ал.1 т.2 е по подходящ.
И относно назначаването от предната колежка за един и същ служител вижте чл.68 ал.4
Окд-5 подавате считано от 01.04.2015. Срока за подаване е до 08.04.2015 вкл. За ДУК са Ви отговорили :)
Не грешиш. От 01.04.2015 подавате Д1 вместо с код 10 с код 12 и само здравно :)