Но лицето е назначено с код 12, т. е. договор по чл.114, не би ли следвало подавайки д1 да е с код 11 и да му спирам осигуровки по чл. 114?

Би следвало да го подавате с код 04 (втори ТД). Договора също трябва да я обявен като втори с код 11, а ако лицето работи през определени дни само го формулирайте чл.111 във връзка с чл.114
Трябва след 410 дни да има назначен Управител (прокуриста е за ЕТ), който да движи фирмата, след като собственика го няма. Но сега не знам как ще назначите такъв по ТД след като СОЛ го няма и не трябва да има подписи на каквито и да е документи.
При проверки от НОИ са искали майки да връщат майчинството и до 410 дни (независимо, че това не е редно) и при евентуално съдене НОИ винаги губят. Такива проверки правят предимно, когато дохода на майката е по-висок и не може да го докаже.
Какво искате да знаете за СОЛ в майчинство?
декемврийските заплати днес ги изплащам и начислявам, какво да правя с този данък, вече и аз се обърках ?

Данъка се подава до 25.02.2014г., като в т.9 се пише 01.2014 и в т.18 31.01.2014г.
ХХХХХ, най вероятно е бил на ГД. След като каза кредитен консултант, те предимно са на ГД :)
Осигуровките си ги подавате така или иначе без данъка с код 5 и дата до 25.01.2014г.
За 1 или 2 стотинки, може да пишете че разликите са несъществени и за това не правите преизчисление :)

И аз да попитам. Закъсняваме с изплащането на трудовите възнаграждения. Съответно към декемврийските  заплати /които ще се платят най-рано февруари/, ако направя годишно преизчисление на ДДФЛ и то реално няма да бъде възстановяване или удържане до 31.01. съответно няма да бъде внесено и до 25.02.
Въпроса е има ли смисъл въобще да го правя? 

Така или иначе Декемврийската заплата не влиза при изчисление, тя влиза за 2014г, защото тогава се изплаща.
А може ли да не правим преизчисление когато става нъпрос за 1 или 2 стотинки?


Преизчисляване не се прави, когато сумата е под 1 лев.
Здравейте,

При Брутно трудово възнаграждение 3000 лв. и болничен от 3 работни / календарни дни, как ще се изчисли обезщетението за тези 3 работни дни? Благодаря предварително.



За кой месец става дума? Ако е за 01.2014 3000лв./22*3=409.09*70%=286.36лв.
Точно това четях в момента, но там пише (или поне до там където съм стигнала) че ако те съкратят по едното правоотношение не се дължи обезщетение, защото реално не си останал без работа. Докато мен ме интересува ако и по двата договора бъде съкратен. Мислех си защо да се връчват две предизвестия на един и същ човек в една и съща фирма, като и едно е достатъчно? :hmmm: И ако се дължи само по основния, но с брутната заплата и от двата договора? Изобщо пълна индия  :laugh:

Прочетох до края и намерих отговор дължи се по двата договора :)
Благодаря, Светле за включването :)
 :hi:

Колеги, нуждая се от мнение :)

Налага ми се да съкратя със намаляване обема на работата една жена, която е на два ТД при един работодател на 4 часа е всеки един от договорите. Въпроса ми е при прекратяване и по двата договора ли се дължи обезщетение по чл.222 ал.1 от КТ?
Вече съм издавала такава бележка с придобит доход, като казах моите съмнения какви са, а именно че при попълване на ГДД ще се приспаднат още веднъж НПР, а ако напишете облагаемия ще се получи двойно приспадане. Затова лично аз пиша придобития доход.
Има ли глобени за не подадена Д7, че аз досега не съм чула за някой глобен? :)
Осигурителните книжки при гражданските договор мисля че отпаднаха 2009г.  :hmmm:
Когато подава Д6 за данъка удържан през Януари за Декемврийски заплати в системата на НАП какъв период ще изберем от Декемри до Декември 2013 ли ?

Не. Подава се за месец Януари 2014г.
При прехвърляне майчинство на бабата-пенсионерка-която ще бъде назначена на трудов договор за една седмица преди да вземе майчинството,
трябва ли майката да попълва декларация за промяна на обстоятелствата и моля да ми отговорите какъв точно да  е текстът в частта за деклариране?

Бабата може да има осигуряване и 1 ден за да и прехвърлите майчинството. Да, майката трябва да подаде приложение 12 за промяна в обстоятелствата. Като текст може да пише, че се завръща на работа.
За болничните преди бременност и раждане Ви трябват 6 месеца осигурен за ОЗМ, а не 18 както сте писали. След като сте управител на собствена фирма, плащате ли осигуровки?
Назначете го по чл114 от КТ.


Не е желателно да го назначат само по чл.114 защото е важно в Д1 да се посочи, че лицето е на втори договор. Не е грешно ТД да е сключен чл.111 във връзка с чл.114
С чл.111 се уточнява, че лицето е на втори договор, а чл.114 че лицето ще работи само през определени дни от месеца. Като в Д1 трябва да е посочен вид осигурен 4 (за лицата по втори ТД)