Здравейте! Не мога да разбера къде правя грешка и защо се получава разлика с един ден м/у уп2 и уп3 при равен осиг. и тр. стаж?

УП-2 се издава за осигурителен доход, там дните не са от значение, защото в УП-2 се попълват календарните дни, докато стажа се изчислява на база 30 дни.
УП-3 се издава за осигурителен стаж, и в случая са верни.
Само да отбележа, че УП-3 се вади на един ред, а не по години, освен ако няма промяна в длъжността или часовете. Но не е фатално :)
Може да го дадете на човека, не е грешно.
Бащата трябва да си попълни приложение 13, към него се прилагат заповед за разрешаване на отпуск и документ от болницата удостоверяващ датата на изписване на детето. До 15то число на месеца следващ този, в който е представен документа трябва да го занесете в НОИ заедно с приложение 8 и 9.
Това приложение 13 е от датата на изписване на детето, а не от деня на раждането.
Когато детето постъпи в ясла, трябва да подадете в 3 дневен срок приложение 12 в НОИ. След това подавате приложение 4 за 50% майчинство. Отпуската може да си я ползвате от деня, в който детето постъпи на ясла.
Подайте корекция на уведомлението за този работник :)
Няма как да Ви спрат болничния. Ако сте в срок на изпитване могат да Ви освободят, но за това трябва да имате поне 1 работен ден. И каква е тази сума за плащане с която ви заплашват?
Защо?  :wink1:

Как ще попълниш УП-3 за тази отпуска като в Д1 е подавано в кл.16-02084 (примерно)?
Неволно се случи така. Тъкмо пишех и го изпратих и не ми изписа че има публикуван отговор преди мен и видях, че си писала същото. Дори смятах и аз да удебеля доход и стаж  :laugh:
УП-3 се издава за осигурителен стаж, а УП-2 за осигурителен доход.
Да, попълвате си данните на лицето, булстата и датата на започване на осигуряване и това е :)
Мерси много за отговорите! Вярно, че осигурителна книжка имат горе изброените...моя грешка. А защо да издавам УП3, при положение, че тя е била при нас на 8 часа, мисля само УП2 да издам?
И да, Трудовата няма да я приключвам. ДАл съм й УП1 ще й дам УП2 и да ходи да си се оправя :)))

Поздрави и мерси още веднъж!

Именно защото няма да приключвате ТК трябва да издадете УП-3 до датата на пенсиониране за да може да се види стажа.
Щом СОЛ е пенсионер се дължат само здравни по 33.60лв.
Здравейте, не знам дали пиша на правилното място, но искам да попитам: Работодателя ми иска да ме пусне в неплатен отпуск, но можело за 30 раб. дни, а за по-малко не. Аз мисля че няма такова нещо и може за 20 например. Вярно ли е това. Благодаря предварително.


Може и за по малко от 30 дни. До 30 дни се зачита за трудов стаж, след 30 дни вече не се зачита за трудов стаж. Неплатения отпуск е само по искане на работника.
Знаете, щом шефЪТ каже!

После той ще си носи последствията :)
Осигурителна книжка имат собствениците СОЛ, свободните професии, лицата по граждански договор и т.н.
Лицето, което ще пенсионирате щом е на трудов договор трябва да има трудова книжка, а не осигурителна (освен ако не съм пропуснала нещо от предните постове) :)
Ох, да бе :)
Благодаря за поправката.
Елена-, сигурно съм се изразил неясно - всичко, което пишеш е така. Само изказвам мнение, че е странно и нелогично за периода на 30-те дни неплатен отпуск да имаш право да вземеш и платен, все една че тези 30 дни си работил и си се изморил.

На мен не ми е странно и ще кажа защо. Лицето му се полагат 20 дни за цялата година, той може да ползва тези 20 дни на части или наведнъж. Преценил е примерно, че иска да си ги вземе наведнъж, обаче му се налага да излезе отново в отпуск и няма друг вариант освен неплатен отпуск. Има и друго може да искал да излезе платен, но работодателят да не е разрешил и пак се стига до варианта с неплатен отпуск. Всъщност с този неплатен отпуск работникът е спестил на работодателя заплата и осигуровки.
Това ми хареса!

 :laugh: така де

И все пак по случая както каза алфа няма как да работи на две места по 8 часа... и без да гледаме наредби и кодекси си звучи абсурдно. Всъщност грешката е при втория работодател, защото там са го назначили на 8 часа.
Здравейте, имаме следния казус.
Офисът на фирмата ни се премества в друг град, но една от служителките е с дете под 3 г. и няма как да се премести. Налага се да бъде освободена. При това положение как стоят нещата, трябва ли разрешение от трудовата инспекция? И ако иска да се регистрира в бюрото по труда, може ли да го направи при положение че ще е уволнена по тази причина? Изобщо как стоят нещата в този случай?

Щом фирмата се мести и няма да има офис в този град, в който живее майката може да я съкратите
Прекратяване на трудовия договор от работодателя с предизвестие

Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;
2. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;
3. при намаляване на обема на работата;
4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при спиране на работа за повече от 15 работни дни;
5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;
6. когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа;
7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;

но за да избегнете проблеми според мен я накарайте писмено да откаже преместването си. Освободена по този член не дължите обезщетение за оставане без работа и може да се регистрира на борсата. :)
 И според мен втори трудов договор пак на 8ч. е в противоречие на чл.113 КТ , все пак междудневната почивка е задължително 12 ч. така че няма как да си на две места на 8ч.

Освен ако не си супер герой  :laugh:

Парадоксът е че му се полага отпуск за време, през което е ползвал отпуск.

Скрит текст :

Скрит текст :

Т.е. 30 дни неплатен отпуск се зачитат за стаж, работника има право на 20 дни платен годишен отпуск, а той се изчислява пропорционално на трудовия стаж. Затова лицето има право на платения си отпуск независимо дали е ползвал неплатен. :)