Това за 50% от обезщетението е след 410 дни до 2 годинки на детето. Можете да назначите Управител на примерно 2 часа на ден (или 1 час) за да избегне високите осигуровки и да и е спокойно на майката. По закон трябва да има Управител след изтичането на 410 дни, но няколко пъти от НОИ ми се е случвало да искат да връщат пари и за периода от 135 до 410 дни. Почват да се съдят и само нерви. В съда майката ще спечели делото, но за какво да си хаби нервите? И за да се избегне цялата разправия с НОИ и за да може майката да си гледа спокойно детето да назначи Управител и за този период, като това лице може да е някой познат и да се разписва на документите. Дано съм била полезна :)
Само лека поправка едноличен собственик на ООД не звучи съвместимо.
След 410 ден се назначава Управител, който да движи фирмата. Имала съм случаи, в които НОИ искат да връщат пари и за времето до 410 дни, но това не е редно. В крайна сметка ако е едноличен собственик трябва да има управител, но ако е ООД това значи че има съдружник, който може да я замести докато я няма. Общо взето майката не трябва да се разписва на никакви документи, докато си гледа детенцето :)
Ако осигуровките са били декларирани с Д6, след като подадете Д1 няма как да имате задължения.
Защо няма данни тогава в персонален регистър?
Би следвало да подадете информацията сега за това лице, защото покажете ли договора от НОИ ще искат да получат и информацията.
Да, само с код корекция :)
210*8%=16.80 на месец за сметка на работодателя
Според мен трябва да има и трудомво досие някъде. От къде са взети данните за ТК. Ако фирмата е обслужвана от различни счетоводни къщи през различните периоди кой знае къде се съхраняват тези неща...

Както обичам да казвам "работата е див кестен"  :laugh: :laugh: :laugh:
Аз също имам въпрос,назначен по програма за хора със ТЕЛК за една година,в момента със управителя на фирмата имаме проблеми относно работата,за физическият труд.По договор съм на 385лв основно месечно възнаграждение,а получавам 300лв чисто.Няколко пъти ми казва,че ще се оплаче от мен във бюрото по труда,че не работя и по този начин ще прекрати програмата,друг път ми казва,че като не ми харесва да напускам.Сега не знам може ли да ме махне по този начин или не,страх ме е да питам във бюрото по труда понеже се познават със управителят и ще го уведомят веднага и ще стане по зле, не желая никакви войни но все пак имам някакви права.......Моля за съдействие

След като сте назначен по програма следва работодателят да има сключен договор между фирмата и агенцията по заетостта. В този договор пише, че работникът трябва да напусне по собствено желание иначе парите, които му изплащат ще трябва да бъдат върнати. Въпроса е, че при различните програми, условията са различни.
Според мен трябва да има данни в персонален регистър, след като липсват такива от НОИ ще искат да бъдат подадени липсващите Д1.
То когато е продължения е ясно, че не се плащат отново първите 3 дни...  обърка ме това, че пише "независимо дали е констатирана с първични болнични листове" или може е първичен, но реално пак да е продължение на предходния?  :blink:

Дори на болничния да пише "първичен" щом периода е продължение от преходния, не се плащат 3 дни. :)
привет, и аз имам въпрос по темата за отглеждане на малко дете: какво се посочва в Д1 на работодателя на лицето, който Не е основен. т.е. лицето е на 2-ри тр. дог. там?


Лицето ползва обезщетение до 410 дни или за отглеждане на дете до 2 годинки? :)
Щом е в срок на изпитване може да я освободите и по време на болничен. Освен това болничните и отпуските удължават срока на изпитване. Заповедта за освобождаване може да я връчите по пощата с обратна разписка.
Приложение 3 и заповед за разрешаване за отпуск. Акт за раждане само ако лицето не е български гражданин. Съответно с придружително писмо и опис :)
Не вярвам да има проблем, именно защото лицето не е работило през периода на болничния. Ако в Д1 се посочат правилно дните за започване и прекратяване на осигуряването ще се види, че за този период лицето не е работило и не е следвало да има болничен. Лицето е взело болничен, защото е казал, че работи и на друго място и затова са го издали, а той реално няма право на този болничен. Най-добре в НОИ да попита. :)
Оо няма да имаш проблем при изплащането на БЛ при основния работодател, именно защото по чл.114 няма право на болничен.
На мен от НОИ са ми казвали - попълвате приложение № 15 точно по болничния. Ние си ги следим. Една България, много ТП на НОИ, различни изисквания:)

На мен са ми звъняли за корекция именно заради тези дни и оттогава знам и не си правя експерименти :)
Когато на мен ми се е получавало застъпване от НОИ са ми казвали, че по втория болничен се приспадат дните в застъпване и се пишат по-малко дни :)
Когато периода на болничния продължи от предходния тогава не се плащат 3 дни от работодателя. Това имат предвид :)
В случая Вие си плащате 3-те дни, а останалите ги отбелязвате в кл.16.3 и по тях няма да получи плащане.
Според мен трябва да са си 3 дни.