Наистина е много деликатна ситуацията. Надявам се да няма проблеми за клиента ти. Успех с разговора и да кажеш как е минало.
Как е редно да се описват трите болнични по майчинство във форма 76 - като болнични или като отпуск по майчинство?

Болнични. Декларацията от 135 до 410 дни също като болничен /поне в моят софтуер е така/, защото в Д1 се отразяват в една и съща клетка, докато майчинството е в друга.
Според мен целия отпуск е отложен по реда на чл.176 КТ тъй като не го е ползвала по основателни причини, и има право на всички дни за всяка календарна година.
Докато за обезщетението ме обърква самото цитирането на чл.224 "....правото за който не е погасено по давност." Но въпреки това мисля, че се дължат всичките, защото тя не ги е ползвала понеже е била в майчинство, а не защото не е искала или работодателя не е разрешил.
Няма проблем да се впише сега в ТК, но това не би следвало да има значение. Те имат данните по персонален регистър. Да не би да сте работили на 4 часа или да не са подадени данни в НАП? Искат се 9 месеца осигурителен, а не трудов стаж.
Можете. Като тя ще трябва да си намери друга фирма за да продължи да си взема обезщетението.
Срокът за подаване на Декларация приложение 4 е 3-дневен, от настъпване на обстоятелствата, а не 10-то число на следващия месец, нали така ?

Не. Декларацията прил.4 е като всички останали, до 10то число на месеца следващ този, в който е представена декларацията.
Срока е 3 дневен за промяна в обстоятелствата на майката. Тя трябва да декларира, че спира обезщетението до 410 дни и се връща на работа.
Отказват, защото не сте осигурена за ОЗМ.
Започнете от там да си промените % на осигуряване от 01.01.2017г. /по-рано не може/.
Трябва да е назначена по ТД за да има право на обезщетение за гледане на дете. Ако сега напусне, губи обезщетението.
А. не. Днес съм казала, че няма да се ядосвам :)
Хайде да не спамим темата повече, хубав ден ти пожелавам :)
Благодаря, днес никой не може да ме ядоса :)
Значи в някои теми-не може, а в други-може. Ще го имам предвид за друг път. :)
О да, НОИ са ми казвали 2 седмици, ама кой ги слуша :)
Тя е питала дали може, отговори й се с не. След това почнаха едни дискусии за обезщетението дали ще се получава или не, които за мен са излишни след като варианта с ГД отпада.
Все тая, хубав ден!
Не може да работи по ГД, точно това говорихме, защото тя има място на работа и определено работно време. Това си е прикрит ТД. Става въпрос за училище.
Как няма да го загуби, като ще се върне на работа по ТД?
С молба за освобождаване по взаимно съгласие от страна на майките до работодателя, подават си декларация за промяна на обстоятелства до НОИ, в която се посочва дата на прекратяване и се прилага доказателство(примерно заповед за прекратяване на трудовото правоотношение). След това се назначават в новата фирма, по-добре без прекъсване на стажа, отработват по няколко дни и подават отново декларации за оставащия срок на съответното обезщетение.

И 1 ден е достатъчен.
Всичко, което сте писали е вярно, но това не върши работа на питащата. Те й предлагат да се върне на работа, преди да са изтекли 410 дни, но тъй като питащата не иска да губи обезщетението питаше дали ще може да и пуснат ГД, но отговора е не.
Можете да работите по граждански договор през времето, в което сте в майчинство, тъй като по гражданския не сте осигурена за ОЗМ. А основание за прекратяване на майчинството е, ако започнете да се осигурявате за ОЗМ.
Освен това, го казвам и от опит, понеже през моето майчинство, аз работех така, но не към същата фирма, с която имам сключен действащ ТД. Не, че е забранено, но не знам при една евентуална проверка, как би се разтълкувало.

Това, което пишете е вярно, но не се отнася за въпроса на питащата. Тук става въпрос за връщане на работа преди да са изтекли 410 дни.
На 31.05 били ли сте на работа?