Вие трябва да го освободите от 30.04.2016г., т.е. на 30.04.2016 вече не е на работа. Изобщо какво се намества май месец не мога да разбера?
В ТК дата на освобождаване 30.04.2016 в УП-3 същата дата, а в УП-2 дата 29.04.2016г.
Това, че има почивни дни нищо не означава. Изготвяте му документите на 28.04.2016 (петък) и ги давате на лицето.
И все още не съм съгласна, че обезщетението по чл.224 не се вписва в книжката. В книжката се вписват всички обезщетения изплатени на лицето.
След като смятате, че ще е продължително говорете с него, защото и занапред ще Ви трябва втори болничен. Питайте лицето дали ще може да вземе още един болничен и за Вас, ако не може го пишете неплатен, но за всеки следващ болничен трябва да взема и за Вас.
Болничното заведение е длъжно да издаде толкова болнични листи, колкото работодателя има лицето, но дали лицето е казало, че има втора работа е друг въпрос.
Само да вмъкна като уточнение, че, цитирам "работното време се договаря между страните, като може да е и по 1 час дневно.", не е много удачно, поне от гледна точка на НАП и НОИ, и съвсем оправдано при това, ако говорим за управител, защото управлението според редица становища се определя категорично като непрекъсваем процес, а не почасово занимание. Особено, ако "Собственик на ЕООД иска да се откаже от управлението на дружеството си и да назначи външно лице като управител на трудов договор по чл. 114 от КТ за работа по един час на ден." - цитирам цялото изречение, за да не излезе иначе като вадене от контекста. Не, че колежката(или колегата) го упоменава във въпроса си, но се спирам на този момент, просто като забележка.

Напълно подкрепям  :good:
Така върнат с тази грешка е, че има вече подаден БЛ с този номер
Причините за забавянето може да са всякакви, но ако беше заради това нямаше да разберете по този начин. Щяха да изпратят писмо.
Извинявам се, сега влизам във форума! Благодаря за отговора ви за приложението!
Ами да ЕООД ще извършва дейност, но управител не се ли назначава след 410 ден?

Моят опит показва, че НОИ е искало да се връщат пари и за периода от болничния 45 дни преди раждането.
Не знам с кой говорите от НАП, но по некомпетентен отговор не съм чувала. Срока е 25.03, всеки ден след това е възможна глоба. Ако 25.03 беше събота или неделя, тогава се удължава срока на подаване. Както и за Декл. окд-5 е грешно подадена и да каже, че няма проблем... Как да няма проблем като там се посочва за кои рискове иска да се осигурява лицето и това зависи за попълването на Д1. Ниския % е без право на болнични и се маркира "инвалидност, поради общо заболяване, старост и смърт", високия % е с право на болнични и там се посочва другото квадратче, но след като лицето се осигурява по ДУК и ако има болнични, ще се изплащат от там.
Значи декларацията за регистрация на СОЛ е сгрешена. Единственото, което се сещам да направите и да няма санкция е да си подадете Д1 за 02.2016 и да подадете нова декл. за регистрация (същата като предната) от 18.03 (ако я подадете днес) като посочите за какъв риск иска да се осигурява, като аз Ви предлагам ниския %, щом лицето се осигурява по ДУК.
Пак Ви казвам питайте с какъв вид осигурен в кл.12 се подава Д1 в ООД.
Ако имате някой познат с фирма, да Ви назначи за 1-2 седмици и да Ви освободят по чл.71 (1) или чл.325 (1) т.3 ще имате право на пълна борса.
Сигурно е, ДУК е обявен и го виждам в ТР. Счетоводителя каза че го осигурява на 1600 лв. в ООД-то, а не на максималния от 2600 лв.

Това, че в търговския регистър се вижда кой е Управителя, не е гаранция, че лицето се осигурява по ДУК. Попитайте я с какъв вид осигурен подава Д1.
Нормално да няма нищо подадено, като тепърва сега трябва да се подаде. Но ако имате ПИК като физическо лице, можеше да се види това лице дали има подадени декларации за регистрация на СОЛ и кога е прекъсвал.
За СОЛ трябва да имате ПИК като физическо лице. Интересното е, че декларацията е входирана, а от НАП виждат започването и прекъсването на СОЛ. Сигурно ли е, че лицето е по ДУК в ООД, а не е СОЛ с личен труд? С тази така приета декларация на СОЛ, започвам да си мисля, че лицето не се е осигурява по ДУК, а като СОЛ. Попитайте счетоводителя на ООД-то какъв е осигурителния доход и с какъв вид осигурен подава Д1.
След като не може да се доверите на счетоводителя, отидете на място в НАП, попълнете там Д1 и я подайте. Винаги в НАП има по един служител, който показва кое и как се попълва. Декларацията Окд-5 за регистрация на СОЛ е била сгрешена, вижте на място какво може да се направи. За ПИК не се плаща, става с заявление и с този код може да се подава и вижда всичко.
И сменете счетоводителя, след като му нямате доверие :)
Така е защото най-вероятно не са уточнили в НАП, че през ООД-то лицето не е СОЛ, а по ДУК.

И аз това предположих и най-вероятно е така :)
Защо просто не подадете Д1?
По лесно ще е да се заличи, отколкото да избягате от глоба. Минимума е 500лв.
За внасяне на осигуровките има само лихви, но за не деклариране има глоби.
Възможно е да не сте попаднали на човек в НАП, а може и те да си мислят, че той е СОЛ и в ООД-то
Не може да Ви съкратят, защото подлежите на закрила.