В страницата на НОИ има справка, където може да се види ,колко ще е размерът на пинсията. Става с ПИК на НОИ и ЕГН.
Дано да е така. защото преди като получат парите и отразят начина на разпределение и от другата справка за дължими ги изчистваха.
Само при мен ли е така? Подадени са Д1 и Д6 за м.07. Приети са. Парите са платени. От справката за начина на разпределение от НАП се вижда ,че сумите са получени и плащането е отразено по съответните пера-ДОО, Здравни вноски , ДЗПО. Обаче в справката за дължимите суми с възможност за плащане, сумите си стоят като неплатени. Проверих, дали по някаква причина не съм подала Д1 и Д6 двойно, но не. Много притеснително.
И всеки месец трябва да следи за осигурителния доход по ТД, защото ако има болнични, неплатен отпуск и т.н, може осиг.доход да падне под максимума и да се наложи да внася и като СОЛ.
Приложение №11 от 01.01.2024 си е подадено на време. Още м.01.2024. Както и да е, сега подадохме и за СОЛ и от старата и от новата й работа. Ама поисках всичко писменно , че отначало по телефона ми обясняваха. Да си имаме черно на бяло. Утре някой друг ще почне проверка и ще реши ,че не е правилно . Така поне си има официален отговор.
При извършената проверка в информационната система на НОИ се установи, че е изплатено парично обезщетение за бременност и раждане на основание чл. 50-51 от КСО за периода от 30.12.2023г. до 30.06.2024г. вкл. в пълен размер, съгласно чл. 52 от КСО /майките ползващи отпуск за бременност и раждане, при прекратяване на трудовия договор или промяна на вида на осигуряването са защитени и получават дължимото парично обезщетение до 410 календарни дни, освен ако не започнат ново осигуряване/.
Установи се също, че в качеството Ви на осигурено лице по трудово правоотношение към осигурител „...............Г“ липсва попълнен раздел 2 към удостоверение за изплащане на парично обезщетение с попълнено обстоятелство в т. 12 „Лицето е започнало упражняване на трудова дейност, за която подлежи на задължително осигуряване по чл. 4 от КСО за общо заболяване и майчинство“, както попълнен раздел 2 в качеството Ви на лице упражняващо свободна професия, с попълнена т. 14 „Започнал/а съм упражняване на трудова дейност, за която подлежа на задължително осигуряване за общо заболяване и майчинство по чл. 4 от КСО“.
Видно от представените данни по чл. 5, ал. 4 от КСО към настоящият момент и представено удостоверение с вх. № P024 г. от осигурител „...............“, Вие започвате да упражнявате трудова дейност, считано от 11.04.2024г.
Предвид гореизложеното и с не представяне на коректното попълнени раздел 2 към удостоверенията за изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане, Вие сте получили недължимо парично обезщетение за периода от 11.04.2024г. до 30.06.2024г. в размер на ............лв за ......работни дни.
Видно от представените документи, Вие ще имате право на парично обезщетение на основание чл. 50а като работеща майка в размер на 50% от горецитираната сума.
Предвид изложеното следва да възстановите по сметка на НОИ сума в размер на .............лв. Това е възможно на каса в сградата на НОИ на адрес гр. София, бул. Александър Стамболийски №62-64 или по банков път с платежно нареждане към сметка с IBAN BG90UBBS88883192808000, като в основанието попълните Вашето ЕГН и „недължимо парично обезщетение за периода от м.04 до м. 06“.
Също така е необходимо в качеството Ви на лице упражняващо свободна професия да представите раздел 2 към удостоверение приложение №11 с попълнено обстоятелство №14 и да декларирате в раздел 2 към удостоверение №2 към осигурител „.............“, че сте започнали да упражнявате трудова
Това е писмото от НОИ и отделно устни указания по телефона.
После се сетих да питам и за майчинството до 2г., обаче вече никой не отговаря .
И според мен е така, но имаме Писмено предписание и съответно да върне и надвзетите пари. За парите съм съгласна, все пак работи по ТД и трябва да получава 50%. Но защо трябва да се подават документи и като СОЛ, който вече не е осигурен за ОЗМ, не разбрах. Може би, защото при първото разрешаване на този отпуск-30.12.2023г. все още е била осигурена и като СОЛ-поне аз така си го обяснявам.
Ами и аз си мислех, че щом вече е без ОЗМ нищо не трябва да подава.Такива бяха и обясненията на служителка от НОИ, когато през м.01.2024г. сменихме осигуряването. Жената е започнала работа по ТД в нова фирма. От там явно нищо не са подали и тя си е получавала цяло майчинство и едновременно работи и по ТД и като св.професия на ниския процент. Накрая се усетила и писахме писмо до НОИ и от там ни изпратиха предписание-да подава Прил.11 за промяна като СОЛ, считано от датата на която е започнала да работи по ТД. И затова сега се чудя, да не би пак да трябва да се пода нещо за майчинството до 2г.от СОЛ-а? Мисля, че не би следвало, но и преди така си мислех, а се оказа, че сме сгрешили.
Здравейте, да се допитам до тези, които са имали подобен случай : СОЛ-св.професия и едновременно работеща по ТД. Миналата година като СОЛ се осигуряваше за всички рискове. Излезе по майчинство като подаде документите и болничните и от двете места. От 01.01.2024 смени осигуряването като СОЛ само за пенсия и продължи да си получава майчинството до 410 дни . Обаче м. 04.2024г. е напуснала старата работа и започнала нова. И никой -нито от старата ,нито от новата ,нито пък като СОЛ не е подадено за промяната и от НОИ продължават да й изплащат пълно майчинство. В последствие се усетихме и подадохме като СОЛ прил.11 с попълнена част 2. И от ТД също подадоха. Тъй като скоро детето ще навърши 1г. се чудя като СОЛ пак ли трябва да подава документи за майчинството от 1 до 2г. или само по ТД трябва да подадат?
Благодаря за мнението. Ще предложа и този вариант. Поне да има избор :hmmm:
СОЛ ,собственик на ЕООД е навършил необходимата възраст има и необходимия стаж и ще подава документи за отпускане на пенсия от 10.07.2024г.Пенсията ,която ще получи ще е минималната. Във фирмата му няма назначени работници. Той си работи сам-преводачески услуги. Консултирал се е в НОИ и от там са му казали, че трябва да се осигурява за всички осигурителни рискове до получаване на разпореждането и с подаване на Д1 след като го получи да отрази, че иска да се осигурява само за Здравно. Обаче лицето знае, че ще му определят минимална пенсия и дори и още година да се осигурява пак ще е минималната-т.е тези суми, които ще ги внася 3-4 месеца ги губи и ме пита има ли начин да се избетне това. Предложих му от 10.07.2024 да подаде Д1 с последен ден в осигуряване и да подаде Окд5 за спиране на дейност и когато получи разпореждането пак да подаде Окд 5 със започване но вече като пенсионер. Обаче пък имал поръчки за преводи и не можел да спре дейност. Някой има ли идея за изход от ситуацията? Предложих да си издаде фактурите предварително -преди 10.07.2024г.
Бихте ли дали мнение по въпроса?
Да използвам темата и да попитам- пенсионер, работи по ТД, но никога не е подавал заявление за преизчисление на пенсията. Трябва ли да подаде заявление за преизчисление или става автоматично, като се има в предвид подадените данни от Д1 ? Става дума за стажа, а не за дохода.
Не отпуска до 410 дни е чак до м.08.2024г. Така ,че няма да е приключен до напускането , което е до дни.
Здравейте, позната, която работи на ТД и в момента е по майчинство - до 410 дни иска да започне работа  в друга фирма. Какви са стъпките за това? 1. Напуска първата фирма.
2. Започва работа във втората и подава документи за получаване на 50% от майчинството.
Така ли трябва или ще е по-добре най- напред да се върне в първата фирма и там да си подаде за 50% и после да напусне и премине във втората фирма ?
Днес подадох една Декларация по чл.55 и видях този надпис :"ВНИМАНИЕ!Първият период, за който се декларират данни по чл. 123, ал. 10 от ЗДДС е третото тримесечие на 2024 г., като срокът за декларирането им е до 14 ноември 2024 г.

Ако вече сте подали декларацията за дължими данъци за третото тримесечие на 2024 г., но следва да декларирате и данни от текущата си счетоводна отчетност по чл. 123, ал. 10 от ЗДДС или да коригирате вече подадени такива данни, е необходимо да подадете нова данъчна декларация, в която се съдържат както данните от текущата счетоводна отчетност по чл. 123, ал. 10 от ЗДДС, така и вече декларираните данни за дължими данъци по ЗДДФЛ и ЗКПО."
Явно съм пропуснала нещо. Кога е приета промяната?
Румънското ДДС нали е 19% ? Тези са начислили ДДС 20%. Просто да се чудиш каква е тази фактура. Правя си протокол и няма да се занимавам повече.
Фирма, регистрирана по ЗДДС купува от Емаг уеб камера, която ще ползва в работата си- не е стока. Плащането е с наложен платеж. Получена е фактура с начислен ДДС. Фактурата е с валиден румънски ват номер. Има всички данни и на двете фирми. Въпреки това според мен трябва да направя протокол и да го вкарам и в двата дневника. Права ли съм? Че покрай приключване, ГДД вече изпуших.
Към НАП за самия ГД нищо не се подава, ако питате за уведомление по чл.62. Щом лицето има и ТД, трябва да ви декларира какъв му е осигурителния доход за месеца, за да знаете вие на каква сума ще го осигурявате по ГД. Ще трябва да се пуснат и Д1 и Д6. Ще му издадете СИС. Трябва да го питате дали пък не е и СОЛ, ако е ,няма да му правите СИС, а той/тя ще ви издаде документ.