До j.dimova

Като цяло, нещата които пишете принципно са верни - с уговорката, че не ми се правят конкретните изчисления. Правя само някои уточнения:
При въвеждане на декларации 1 за януари, февруари и март малко ще се различават в полетата 14 и 15 - за януари трябва да има ден на започване на осигуряването, а за март - за край на осигуряването.

Като разделите на 3 месеца, може наистина да мръднат малко стотинките. След въвеждане на декларации 1 в програмата, натиснете бутона Изчисли, за да сравните дали сте попълнили правилно декларация 6.

В справката по чл.73 се пише брутната, а не нетната сума.
Според мен, сумата не би трябвало да се разделя на 3. Декларации се оформят само за месеца, в който е изплатена сумата, без значение за колко време е договора.

В голяма заблуда сте, естествено че се делят на периода на извършване на работа. датата на плащане има отношение само дотолкова, че спрямо нея се определя срока за внасяне на осигуровките, данъка и подаване на декларациите.
Имайте предвид, че счетоводителят може да заведе съдебно дело за незаконно уволнение и да го възстановят на работа и всичките тия врътки да нямат особен смисъл.
Здравейте! Имам въпрос относно плащането на МДТ. Може ли  до 30.04.16г. да се платят МДТ само за някои от имотите  и само за тях да се ползва 5% отстъпка?

Да, щом се плаща цялата годишна вноска за съответния имот се ползва отстъпката за него.
БЛАГОДАРЯ Ви за разясненията  :good: :good: :good: :good:

Най-добре си намерете конкретната програма на сайта на Агенцията по заетостта и там си прочетете подробно за схемата, сроковете, документите и т.н.
Има си бумащина, но пък на младежа се назначава наставник, който към заплатата си получава още някой лев, така че ще има стимул да се занимава с него :-)
Здравейте колеги,
Моля за малко помощ. Сигурно е писано по въпроса, но не го открих, затова малко компетентно мнение от ваша страна.
Имам лице на назначено на граждански договор за един месец /м. 03.2016 г./. Попълвам Декл. обр. 6 и ме интересува в т. 18 Дата на изплащане/Начисляване какво трябва да запиша: 31.03.2016 г. или 30.04.2016 г., при вид плащане 4 ???
Четох указанията, но нещо не ми стана ясно. За вид плащане 5 съм наясно, но за 4 моля за помощ... :hmmm:

Ако сте платили през март - пишете 31 март. Ако сте платили април - 30 април. Тосет пишете последната дата от месеца на плащане, независимо през кой месец е работило лицето.
Още незнам искат днес да ме освободят кое ще е по добре за мен?

Със сигурност НЕ трябва да е по ваша инициатива напущането или по взаимно съгласие, защото тогава ще имате право само на 4 месеца платена борса и то в минимален размер - по 7,20 лв. на работен ден.
 :good:  А на колко ли мисеца имам право до момента имам 5г и 19 дни  :blink:

По кой член от Кодекса на труда Ви е прекратен договора?
и още един въпрос: в платежните към НАП какъв период за записва - на извършване на работата или месеца на плащането на труда?

В платежните нареждания изобщо не е необходимо да пишете период - а ако искате само за ваша информация, можете да напишете периода на извършване на работа, това е правилното, защото за него период се дължат осигуровки.
Относно другия въпрос - възложителят внася всички осигуровки в НАП, а ги удържа от изпълнителя при плащането на хонорара, аналогично е както при заплатите по трудовите договори.
Здравейте,

Ако на лице, което по трудов договор е осигурено на максималния доход, се изплаща сума по граждански договор през месец декември и не се удържа ДОД, следва ли да се подават Д1/Д6?

Според мен, тъй като не са удържани осигуровки и ДОД, няма какво да се подава, правилно ли разсъждавам?

Точно така. Дори и да беше удържан данък, пак нямаше да се подава Д1 и Д6, защото данъкът по гражданските договори отива в д55.
А какво точно означава да се оформи последното тримесечие? Интересувам се за отчитането на наем, който получавам от 1.01.2016 г.

Означава наемателят да НЕ плаща на наемодателя всеки месец, а да му плати накуп в края на годината (в периода октомври - декември). Тогава авансовият данък НЕ е задължителен.
Да, благодаря ви!
Защото имам познати, които изобщо не плащат авансово данък, после си плащат целия данък без никакви лихви и така няколко години, никой не им е потърсил нищо...Дори счетоводителка им била казала така...затова се зачудих дали не е "по-лек" режима за този вид авансов данък...Благодаря и се извинявам за неточната терминология :)

Може би оформят плащането на целия наем за годината в последното тримесечие и тогава авансов данък не се дължи.
Каква справка от ЗДДФЛ за изплатени доходи по граждански договор трябва да дам на лице за НАП.По чл.73  или чл. 45?
Благодаря предварително!

Фирмата дава на лицето служебна бележка по чл.45, а на НАП изпраща справка по чл.73.
ако лицето си подава ГДД по ел.път с ел.подпис ще трябва да си я сканира ли и да я пусне катп прикачен документ?

Да.
мога ли да издам само една служебна бележка за изпл.суми през 3-то и 4-то тримесечие/наем на автомобил/ на лице за да си подаде ГДД по чл.50?
Или трябва 2 служебни бележки.

Една обща за цялата година.
Според мен - не дължи ЗОВ, след като ВУЗ-а го осигурява. Но дължи 84 лв. данък.
Здравейте,
трябва да попълня ГДД на студент в СУ, който е на стаж и е получил за месеците ноември и декември 2015 по 420.оо лева всичко 840,00 лева
В сл. бележка издадена от работодателя е отбелязано че през 2015 г. е придобил облагаем доход от източници по чл.35 от ЗДДФЛ
доходи от други източници, който не са посочени в ЗДДФЛ и не се обложени с окончателен данък

Моля за отговор дали се дължат ЗО след като лицето е осигурено от СУ и колко е данъка, който следва да се плати и в кое приложение от ГДД се попълва

Благодаря Ви !

Образец 2061
Приложение № 6
доходи от други източници по чл. 35 от ЗДДФЛ
Изплатен е през март, както и трудовите. ДДФЛ не съм подавала.

За гражданските договори правилно сте попълнили, но срокът за тях е до 25 април, затова не ги приема сега. Сега можете да подадете само колоната с трудовите договори.
Да благодаря Ви!
Но сега имам следния проблем- след като избера "ново заявление" трябва да въведа ЕИК и № на първоначално вписване. Какъв е този "№ на първоначално вписване"-имам само № на фирмено дело-не мога да продължа.
Благодаря предварително!

При първоначалното вписване в ЦРЮЛНЦ са Ви регистрирали под определен номер, трябва да имате отделен документ за това, различно е от съдебното решение и фирмено дело. Ако не можете да го намерите в документите си, потърсете на този линк само по името на ЮЛНЦ. Като отворите партидата, непосредствено до името и булстата ще видите въпросният номер (пише № на вписване)

https://ngo.mjs.bg/bg/Information/Information/BatchSearch