Изчисляване на  данък върху брутно трудово възнаграждение.Върху сумата болничен работодател трите дни начислява ли се данък? Според мен тази сума се приспада от брутното възнаграждение и личните осигуровки и така се изчислява данъка.

Точно така е.

§ 10б. от ЗДДФЛ - "В облагаемия доход по трудови правоотношения не се включват изплатените възнаграждения съгласно § 22о, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване."

А в § 22о от КСО са точно тези 3 дни от работодателя.
Ако този пенсионер не работи някъде другъде на трудов договор и сумата по гражданския договор при вас е под минималната работна заплата като се приспаднат НПР, не трябва и здравни вноски да удържате, само данък. Съответно щом няма осигуровки няма да подавате декларация 1 и декларация 6. За данъка ще подадете декларация по чл.55 за съответното тримесечие. На лицето издавате служебна бележка и сметка за изплатени суми, за да може да си подаде догодина данъчна декларация. А пък вие догодина ще подадете за изплатените суми справка по чл.73.
Подавате една декларация 6, но с 2 колони:
- в първата колона ще коригирате данъка - с код корекция, пишете ВЯРНАТА сума на данъка, а осигуровките си ги преписвате същите както са били във вече подадената декларация, датата ще е същата като в старата декларация
- във втората колона ще увеличите осигуровките - с код като редовна, а не корекция и сумите на осигуровките само за довнасяне (с колкото трябва да увеличите), датата ще е същата като в старата декларация, в тази колона изобщо не пишете данък.
Под осигурителния праг може да бъде, но под минималната работна заплата не може.
Не се дължат осигуровки и данък за обезщетението по чл.222, ал.3 от Кодекса на труда.
За справка вижте чл.1, ал.8, т.7 от Наредба за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски:
Не се изчисляват и внасят осигурителни вноски върху:обезщетенията по чл. 200, 213, 214, чл. 216, ал. 1, т. 1 и 2, ал. 2 и 3, чл. 220, 221, чл. 222, ал. 2 и 3, чл. 224, 225, 226, чл. 232, ал. 2 и чл. 331 от Кодекса на труда ....

и чл.24, ал.2, т.8 от ЗДДФЛ: В облагаемия доход от трудови правоотношения не се включват:обезщетенията по чл. 200, чл. 216, ал. 1, т. 1 и 2, ал. 2 и 3, чл. 222, ал. 2 и 3 и чл. 226, ал. 3 от Кодекса на труда ...
Ако е подал декларация, че пребивава над 183 дни в чужбина:
"Редът за възстановяване на здравноосигурителните права на тези лица е:
    след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано по реда на чл. 40 от ЗЗО; или
    след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски, определени по реда на чл. 29, ал. 3 от ЗЗО върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към момента на внасянето на вноските."

http://www.nap.bg/page?id=187

А ако не е над 183 дни в чужбина - http://www.nap.bg/page?id=252
Датата на плащане на хонорара се пише.
И за декларация 1 срокът е до 25.08.2014, а не 25.07.2014
От наредба 8:
Чл. 3. (1) Декларация образец № 1 се подава в съответната компетентна териториална дирекция на Националната агенция за приходите:
3. от осигурителите, клоновете и поделенията им за лицата, работещи без трудови правоотношения - до 25-о число на месеца, следващ месеца на изплащане на възнаграждението;
Вие си пишете платежното нареждане в евро (на бланка за превод във валута), нищо че преводът ще е от левовата сметка, а обслужващата ви банка ще ви изчисли курса.
Само малко уточнение - не общата сума на гражданския договор, а сумата, след приспадане на определения процент нормативно признати разходи трябва да е под минималната работна заплата.
Тоест ако приемем, че е стандартен граждански договор с 25% нормативно признати разходи, общата сума на договора трябва да е максимум 453 лв.
453 лв. *75% = 339,75 лв. което е по-малко от 340 лв. (МРЗ), не се дължат осигуровки и няма да бъде спряно обезщетението за безработица.
А преди да сключи договор при Вас дали не е работил някъде другъде, да го представи на бившия работодател и ако се вмества в срока, НОИ ще го изплати.

Имам предвид чл.42, ал.2 от КСО:
Когато временната неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест е настъпила до 30 календарни дни от прекратяването на трудовия договор или осигуряването, паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 30 календарни дни.
Да преиздадат болничния с начална дата 30 май:
Наредба за медицинската експертиза
Чл. 9. (1) Болничният лист се издава в деня, в който се установи временната неработоспособност. Не се допуска издаване на болничен лист, в който датата на започването на отпуска е по-късна от датата на издаването му. Изключение се допуска само в случаите, когато временната неработоспособност е констатирана в деня, в който лицето е било на работа, независимо от отработените часове, или след изтичане на работното му време. В тези случаи отпускът, даден за временна неработоспособност, започва задължително от следващия календарен ден, независимо че той може да е неработен за лицето.
искам да попитам дали мога да прехвърля майчинството на голямата ми дъщеря. тя е на 20 години и е редовна студентка.

Аз мисля, че не може. Защото в Кодекса на труда са посочени съпругът, бабите и дядовците като възможна опция.
Чл. 164. (1) След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.
(3)Отпускът по ал. 1 със съгласието на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение.
Тя е написала - платени 11.2012 г.
Направете си ги на актуалния програмен продукт на НАП и ще видите, че като въведете 2012 г. няма възможност да изберете нито код 5, нито код 8.
Което означава, че ще ги подадете както са се подавали през 2012.
Е да, но при положение,че е  подадена 2 пъти една и съща информация за едно и също лице не трябва ли да се заличи по някакъв начин едната?

Двете еднакви декларации са се записали в персоналния регистър като една обща декларация, но с удвоена сума. Затова сега трябва да подадете само една коригираща, с вярната сума.
Сега ми хрумва, щом имате корекция в здравната вноска, не ви ли се променя и данъка?
Трябва да напишете 150, а не 50!!! Вярната сума за здравното, не разликата. Пишете и останалите фондове - верните суми. Подавате заедно д1 и д6.
А за декларация 1 имате почти една година за да направите корекциите 30 април догодина 2015 е срокът

Но за да се спази равенството на декларация 1 и декларация 6 трябва и декларация 1 да коригира в срока за корекция на декларация 6.
Декларацията образец 6 с код К трябва да съдържа не само данни за здравното осигуряване (с вярната сума), а и всички останали фондове с верните суми, независимо че те не се променят. Подавате д1 и д6 едновременно.