Декларация 1 трябва да е с код "27 - за лица, получаващи обезщетение за времето, през което са останали без работа по Кодекса на труда, Закона за държавния служител и Закона за висшето образование".
Много бързате, затова не става. Срокът е от 1 до 25 февруари. На 1 февруари пробвайте пак.
Вижте валутните курсове на сайта на БНБ - там също пише Нова турска лира
http://www.bnb.bg/Statistics/StExternalSector/StExchangeRates/StERForeignCurrencies/index.htm
Ако при Вас е на граждански договор, не подавате:
Вижте Наредба 8:
(9) (Нова - ДВ, бр. 3 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 1 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 103 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) За лицата, осигурени на повече от едно основание по чл. 4 КСО, се подава декларация обр. № 1 и в случаите, в които на едно от основанията осигурителните вноски са внесени върху максималния месечен осигурителен доход.
(10) (*) (Нова - ДВ, бр. 99 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Алинея 9 не се прилага за лицата, осигурени на основание чл. 4, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване за пълен месец върху максималния месечен размер на осигурителния доход и са получили възнаграждение за работа без трудово правоотношение за същия месец.



12 месеца стаж Ви трябват, който може да не е при един и същ работодател, може да е с прекъсване, важното е общо да е поне 12 месеца. И преди да излезете в майчинство, да сте на трудов договор най-общо казано (да сте осигурена за общо заболяване и майчинство). А относно 18-те месеца назад - от тях зависи размерът на майчинството, а не правото да го получавате.
"физическите лица, членове на неперсонифицирани дружества", тоест условието е да е физическо лице, което е член на неперсонифицирано дружество.
Да не би пък нещо в коригиращата декларация да не попълвате правилно?
"Тази таблица се попълва само от лицата, получаващи доходи от дейност като: упражняващи свободна професия; занаятчийска дейност; еднолични търговци; собственици на ЕООД; съдружници в търговски дружества; физическите лица, членове на неперсонифицирани дружества; регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, които определят годишен осигурителен доход. Тази таблица се попълва и в случаите, в които лицата упражняват дейности, подлежащи на облагане с патентен данък и не са еднолични търговци."

Така че наличието на трудов и граждански договор не е основание да я попълвате ако не сте от гореизброените лица. В кое точно се разпознавате?
Ако питате за таблица 1 за определяне на окончателния размер на осигурителния доход, първо прочетете указанията към нея кои лица я попълват и може да се окаже, че изобщо не трябва да я попълвате.
На сайта на НАП има вече новото обновление и за декларация 1 за 2014 г.
При мен също се появи цялата сума, въпреки че не подадох по електронен път, а на гише и ползвам другата отстъпка за плащане до 10 февруари. Предполагам, че ще изчакат датата на падежа на задължението и тогава ще се оправят нещата (защото ако междувременно от единната сметка с преведените за данъка суми се погасят по-рано възникнали задължения, няма да може да се ползва отстъпката, предполагам това им е идеята да излиза като задължение цялата сума засега).
Не е по наследство, родителят го купува, но го записва в нотариалния акт на името на детето или му го прехвърля в последствие, не съм много наясно как точно е станало. Факт е обаче, че жилището се води на името на детето. Обаче като са поживели известно време там, жилището се оказва "смотано" и преди да са минали 3 години го продават, и то на по-ниска цена.
Имам още 1 въпрос по същата тема.
Продаденото жилище е било собственост на непълнолетно лице. Продажбата е извършена с разрешение на съда и разни други институции, като парите от продажбата са постъпили по банковата сметка на родителя. Ясно ми е, че "За доходите, придобити от малолетни, непълнолетни и поставени под запрещение физически лица, годишната данъчна декларация се подава от техните родители, съответно настойници или попечители в ТД на НАП по постоянния адрес на малолетното, непълнолетното или поставеното под запрещение лице"
Но се чудя, след като парите са постъпили по банкова сметка на родителя, в своята данъчна декларация ли трябва да посочи прихода от продажба на недвижимото имущество като попълни това приложение или трябва да подаде отделна декларация от името на детето си? Трябва ли да се приложи договор за продажбата на жилището или някакъв друг документ?
Ето какво пише в самите указания на данъчната декларация:

Лицата, които ползват данъчни облекчения, прилагат:"....копия на документи, удостоверяващи, че дареното лице е от изброените в чл. 22 от ЗДДФЛ и че предметът на дарението е получен, както и официален легализиран документ, удостоверяващ статута на получателя на дарението, издаден или заверен от компетентен орган на съответната чужда държава, и неговият превод на български език, извършен от заклет преводач, когато дарението е направено в полза на идентични или сходни на изброените в чл. 22, ал. 1 от ЗДДФЛ лица, установени в друга държава – членка на Европейския съюз, или държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство – за данъчното облекчение за дарения"
Защо в ред 12 сумата Ви е 1415, при условие, че по-горе сте написали, че и по трудов договор има удържан данък 1600 лв., май не сте сумирали и този данък към данъка по гражданските?
Да, защото таблица 2 се попълва ако данъкът за първите 3 тримесечия е внесен от лицето - например ако е самоосигуряващо се лице, а във вашия случай е удържан от възнаграждението на лицето, но е внесен от платеца - затова е в таблица 1.
В таблица 2 попълнете само придобит доход за четвъртото тримесечие, нищо повече. А удържаният данък по тримесечия - в таблица 1.
Правилно, само да не пропуснете, че за месец и година при д6 за ДДФЛ в този случай трябва да попълните 01.2014, а не 11.2013.
Да не би объркването да идва от новата служебна бележка, издадена от работодателя - да е попълнил облагаем доход след приспадане на НПР, а не брутна сума, както писаха в забележка?
В 12 месечния осигурителен стаж за придобиване право на парично обезщетение не се включва времето на обучение във висши или полувисши учебни заведения.
На този линк alfa и irenabrili обясняват когато бременната няма част от необходимия стаж кога започва плащането и как се изчислява - http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,2222.msg16038.html#msg16038

Има малки разлики само за изчисляването на майчинството - от 2014 г. се взема осигурителния доход 18 месеца назад, а не 24.