Пишете същите дати, които са били в първоначалните декларации 6. Няма срок за декларация 6 в посока увеличение, можете да я подадете по всяко време. Имайте предвид обаче, че веднага в системата на НАП ще се появят малко лихви и ще трябва да внесете и тях.
До 25-то число на месеца, следващ месеца на плащане.
В конкретния случай - плащате заплатите за септември през септември, декларирате и внасяте данъка до 25 октомври.
В т. 31 на Д1 коя сума вписваме - брутната преди осигуровките или за облагане с данък след осигуровките?

Брутната се попълва, без да се приспадат осигуровки. То ако се приспаднат осигуровките щеше да пише данъчна основа, а не облагаем доход.

Вижте указанията:
Скрит текст :
Да, лицето по желание може да се осигурява за ДОО. Написах накратко, че не се дължат, тъй като от горните постове се разбира, че дължимостта се определя в зависимост от размера на възнаграждението, а не от това дали лицето е пенсионер или не, Останах с впечатлението, че питащият/питащата се подведе.  :good: :wink1: Грешката е моя. :blush:

Всъщност права сте, и аз нещо съм се разсеяла и може би без да искам подведох питащата, че е разбрала правилно, а то не е така. Отговорът на alfa e най-коректен и изчерпателен.
Доказателството: Чл.4, ал.6 от КСО: Лицата по ал. 3, т. 1, 2, 4 - 6, на които е отпусната пенсия, се осигуряват по свое желание.

А и дори само една бланка на сметка за изплатени суми да погледнете, ще видите, че има отметка дали е Пенсионер и дали желае или не да внася осигуровки за фонд Пенсии.
Да, само с уточнението, че с МРЗ сравняваме не цялата сума по гражданския договор, а след като се приспаднат нормативно признатите разходи.
1) Здравни вноски ако е под МРЗ се внасят само ако този пенсионер едновременно с гражданския договор, работи някъде и по трудов
2) Само сумата на гражданския договор
3) За последното тримесечие данъкът може да се внесе и от фирмата, обаче ако изрично лицето декларира писмено, че така иска. Срок за внасяне на данък от фирмата - 31 януари 2016 г.
Ако не - то трябва да си го внесе само в срок до 30 април 2016 г., до тогава е срокът и за данъчната му декларация.
4) За пенсията има значение само ако му се удържат осигуровки за фонд "Пенсии"
За да имате право на обезщетение за безработица, трябва най-малко 9 месеца през последните 15 месеца да сте била на трудов договор - като сбор 9, независимо дали има прекъсване, дали е в една и съща или в различни фирми.
Ако отговаряте на това условие, като напуснете последната си работа, ще получавате по 7,20 лв. за работен ден или това е горе-долу 150 лв. месечно за период от 4 месеца. Няма начин за по-голяма сума и период, защото не са изминали 3 години от предходното упражняване на право за получаване на обезщетение за безработица.
За Д1 - точно така, коригираща с всички данни и правилната по-голяма сума.
За Д6 обаче - не е коригираща, а подавате РЕДОВНА, само с разликата, с колкото трябва да увеличите.
Ако сумата на гражданския договор след приспадане на нормативно признатите разходи е по-голяма от минималната заплата, ще се дължат осигуровки и трябва да уведомите бюрото по труда.
Пример 1:
В най-честия случай - нормативно признатите разходи по гражданския договор са 25%. Ако договорът Ви за 1 месец е за 500 лв., като приспаднете 25% от тях, се получава 375 лв. Минималната заплата в момента е 380. И не трябва да уведомявате БТ.
Пример 2:
Обаче ако договорът Ви е за 508 лв., като се приспаднат 25%, сумата става 381 лв., което е повече от минималната заплата, вече сте длъжни да уведомите БТ и ще ви спрат обезщетението за безработица.
Мисля, че ставаше и без заличаване, а само с една коригираща с вярната сума - защото два пъти подадена Д1 в системата на НАП се натрупва като една с обща сума.
Намерих едно указание на НОИ, вижте дали няма да Ви е полезно.
http://noi.bg/images/bg/legislation/ukazania/1029-40-427.pdf
Само с колоната, която трябва да коригирате -  за осигуровките за трудовите договори.
Предполагам за данъка също ще имате промяна, но тя ще е в декларация 6, която сте подали през август.
А при мен на един човек излиза срок до еди кога си, но код 01, който автоматично се е променил, защото със сигурност не съм подавала, а договорът беше срочен.
Според мен нито е нужно допълнително споразумение, нито уведомление за НАП, защото автоматично вече се е променил кодът като за безсрочен договор - можете да го проверите това на сайта на НАП с ПИК код примерно. Просто в бъдеще когато вече се прекратява договорът, трябва в уведомлението да го прекратите с код като безсрочен.
Аз също имам познати, които имат право да се пенсионират, но не го правят. Причината е за по-висок размер на пенсията впоследствие -  ето тази част от чл. 70 от КСО "....Ако лицата са придобили право на пенсия по чл. 68, ал. 1 и 2 и продължават да работят след датата на придобиване на правото, без да им е отпусната пенсия, за всяка година осигурителен стаж след тази дата процентът е 3, а от 1 януари 2012 г. - 4, и съответната пропорционална част от тези проценти за месеците осигурителен стаж....
Само още едно уточнение да направя - за 9-те месеца, за които споменавате. Трябва да сте осигурена за безработица поне 9 от последните 15 месеца. Или по-общо казано, да сте били на трудов договор без значение дали при един и същи или при различни работодатели, но сборно да правят 9 месеца през последните 15 месеца.
Ако в последните 3 години не сте получавали обезщетение за безработица, ще имате право на обезщетение 60% от осигурителния доход 2 години назад. За трудов стаж между 5 и 10 години (общо, когато и да е, където и да е, а не само при последния работодател), ще ви плащат обезщетение 8 месеца. Няма значение, че последният договор е 10 дни - предполагам някой Ви е направил услуга да Ви назначи и освободи по този член, защото при взаимно съгласие както сте напуснала при предния работодател обезщетението щеше да е по-кратко и по-малко.