Започнах да попълвам една ГДД на физическо лице, което има доходи през 2014 година по трудов договор и по 2 граждански договора. По единия граждански договор не са му удържали осигуровки. Нямам идея, защо са направили така.

Проверете дали договорът не е за авторско или лицензионно възнаграждение, това може да е обяснението защо не са удържани осигуровки.
Да, точно така.
Във въпросът си tami_tami е написала, че доходът е от прехвърляне на права на имущество.
Tami_tami, сигурна ли сте че е облагаема сделката и подлежи на деклариране, защото има разни изключения по чл.13 (1) от ЗДДФЛ - например не са облагаеми
1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
а) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;
б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;

и т.н.

Ако попадате в някоя от тези хипотези няма да декларирате и съответно няма да има и какво да изравнявате като здравни осигуровки.
Както и да го напишеш все тая. Резултата ще е един и същ. На НАП повече им харесва деленето на 12  :smile1: По естетично изглежда справката  :smile1:

Изобщо не е все тая дали ще са разделени или в 1 месец, защото ако са в 1 месец ще е ограничен осигурителния доход до максималния - 2 400 и за останалото няма да дължи здравни вноски, а ако е раделено по месеци ще има да довнася повече.
Това е от указанията към самата справка, пише го в горната част на бланката, където се попълва годината, за която се отнася:

"ВАЖНО! Ако вече сте подали Справка по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ за съответната година, но искате да направите корекции в нея е необходимо да подадете нова Справка, в която се съдържат всички данни за периода, а не само тези които променяте. Корекции в Справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ може да правите в срока за подаването й."
Сваляте си програмата от тук http://www.nap.bg/page?id=300 и попълвате.
Приложение 10 - ползване на данъчни облекчения.
за справка 2004 доходите от извънтрудови правоотношения в колона 5,5 ли да ги включа?

Защото сте безработна ли я попълвате тази справка? Ако е така - в графа 5.6.
А ако служебната бележка ви е от стария образец и нямате написан код на дохода вижте кодовете под част 1 в приложение 3 и ще се ориентирате.


Относно въпроса "за доходи от извънтрудови правоотношения в коя колана на справката за осигурителен доход да ги включа", вие безработна или самоосигуряваща сте, за таблица 2 ли питате не мога да разбера?
за доходи от извънтрудови правоотношения в коя колана на справката за осигурителен доход да ги включа?
в част 3 на приложение 3 какво се попълва

А в част 3 на приложение 3 се попълват данните на този, който ви е изплатил дохода по гражданския договор - булстат, наименование, брутен размер на дохода. Кодът на дохода можете да си го видите в служебната бележка.
Към всяко приложение има подборно указание. А за заемите нали видяхте, че Не се описват получените кредити, предоставени от кредитни институции

Декларират се ако лицето е дало или получило заем/и от други граждани или дружества в размер на общо над 10 000 лв. или има непогасени остатъци общо над 40 000 лв. от дадени или получени заеми през годината или през предходните пет години;

Направих същото изтеглих декл.73 от НАП-Тя е във формат word и като я прикача и подпиша за подаване-излиза съобщение,че файла трябва да е във формат txt , колежката Калина Янкова е дала обяснение ,но него разбирам :blush: бихте ли ми обяснили пак как файла от  word да стане в txt?


Изтеглете си програмния продукт, а не бланката от сайта на НАП и я попълнете на него. От там ще генерирате файл. Ето линк http://www.nap.bg/page?id=300
При подаването сега на д1 за м.01 в един файл с трудовите за м.02, какво пиша в сайта на нап от месец до месец, месец 02- месец 02 ли слагам?

От януари до февруари.
При подаването на справката на хартия, става въпрос за един човек, за изплатен доход от граждански договор, освен самата справка е нужно и 2 протокола и информацията качена на някакъв приностел( флаш памет), така ли е и какви са тези протоколи?

Няма протоколи за справка 73, (дори и електронен носител не Ви трябва, защото за изплатени суми на до 5 лица е достатъчно да е на хартия). Носите 2 екземпляра на справката и ще ви върнат единия с входящ номер.
Проверете дали сте посочили еднакви дати в грешната и в коригиращата декларация.