Хонорарите по гражданските договори кога сте ги платили?
Това за най-малко 10 отработени дни през предходия месец е за изчисляване на платения отпуск.
От Кодекса на труда
Чл. 177. (1) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.
Изтеглете си я от този линк, където пише образец 4001 - http://www.nap.bg/page?id=313
От сайта на НОИ:
"При едновременно представяне на повече от 2 болнични листове и/или заявления-декларации, и/или декларации за промяна на обстоятелствата данните от придружителното писмо - приложение № 8, от описа - приложение № 9, от декларациите за банковите сметки - приложение № 7, и от декларацията – приложение № 15, задължително се представят на електронен носител, изготвен с програмен продукт, предоставен от Националния осигурителен институт, или по утвърден от него формат."
Към lidushka:
Пиша отговори с уговорката, че важат ако този наем, който се отнася за декември е платен през декември 2013, а не в началото на 2014 г.
1. Щом плащането е през последното тримесечие фирмата не удържа данък и не подава декларация по чл.55. Физическото лице също няма ангажимент да подава декларация по чл.55.
2.Да, правилно е фирмата да подаде справка по чл.73 за изплатени доходи извън трудови
3.Правилно сте изчислили дължимия данък. Физическото лице само трябва да си го внесе в срока на подаване на декларацията по чл.50 - 30 април.
Здравейте!

Нали хонорар от декември 2012 година изплатен през 2013 година се посочва в справката за 2013 година?
От по-горните мнения разбирам, че се посочва и брутната сума, а не тази, която е изплатена.....значи и служебните бележки, които лицето ще приложи към годишната си декларация трябва да имат и брутната и нетната сума, за да се засекат сумите от справката по чл.73 и ГДД по чл.50?

Да, щом е платено през 2013 г. е в справката за 2013 г. Посочва се брутната сума. А относно служебните бележки, които лицето подава заедно с данъчната декларация в НАП - те са по утвърден образец, няма поле в тях, в което да се попълва нетна сума.
Вижте дали не се е получила някоя стотинка разлика между декларация 1 и 6 от закръглянето.
Ако работите със стандартната програма на НАП, при подготовка на файл на декларация 1 има бутон Изчисли и можете да видите каква сума изчислява по всеки от фондовете. Сравнете я с тази, която посочвате в декларация 6.
Да, извинявам се, стори ми се, че е януари -март и го коригирах.

Щом е платено на 31 март, трябва до 30 април да подадете декларация по чл.55 и в същия срок да внесете дължимия данък.

Удържаният данък по граждански договор не се попълва в декларация 6, а се подава отделна декларация 55 на тримесечие. На коя дата сте платили хонорара по гражданския договор?
От Семейния кодекс
Вижте внимателно указанията към таблица 1 и ще се убедите, че не сте от тези лица и трудовият договор изобщо не е основание за попълването й:

"Тази таблица се попълва само от лицата, получаващи доходи от дейност като: упражняващи свободна професия; занаятчийска дейност; еднолични търговци; собственици на ЕООД; съдружници в търговски дружества; физическите лица, членове на неперсонифицирани дружества; регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, които определят годишен осигурителен доход. Тази таблица се попълва и в случаите, в които лицата упражняват дейности, подлежащи на облагане с патентен данък и не са еднолични търговци."
Всъщност сега прочетох отново въпроса Ви. Имаше някакви особености ако в момента сте студент редовно обучение и относно правото на обезщетение като безработен, чела съм противоречиви мнения по въпроса. Най-добре да звъннете в НОИ да ги питате. Тук има телефони по съответните градове http://www.noi.bg/aboutbg/contacts
Таблица 1 изобщо не се попълва във Вашия случай.
За да получавате обезщетение трябва да сте била осигурена за безработица най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди да Ви е прекратен договорът.
Ако отговаряте на това условие и щом е прекратен договорът по Ваше желание, ще имате право на минимален размер на обезщетението за минимален период от време - за 4 месеца по 7,20 лева на работен ден. Има срокове, които трябва да се спазят за регистрация в Бюрото по труда и в НОИ.
Ето линк с подробна информация:
http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

А дори и да не отговаряте на условието за получаване на обезщетение, можете да се запишете в Бюрото по труда като лице, което търси работа. За да поддържате регистрацията си ще трябва да ходите веднъж в месеца на определена дата да се подписвате.
Ами подайте и коригираща декларация 1 само за това лице.
Тук има линк с отговор на НАП на подобен казус, дано да Ви е полезен:
http://top-account.net/stanovishta-ukazaniq-narachnitsi-ot-nap/368-grazhdanski-dogovor-s-chuzhdenets.html

Всъщност не го изчетох цялото, но сега видях, че в техния казус дейността е на територията на България, а във вашия е в чужбина, така че може и да не ви свърши работа.
От падащото меню в т.22 с процентите да не би да сте избрали грешен процент, защото понякога по подразбиране излизат 0 или 8 и трябва да се промени съответно на 4,8 в едното поле и на 3,2 в другото.

Май имаше и някъде една отметка, че само за здравно се подава.
Нормално е да има такава бележка ако лицето работи на основен и на допълнителен трудов договор и работодателят по основния договор е направил изравняване на данъка.

Да, сумата по т.1 включва и 1.1.
В т.1 е общият доход по двата договора, в 1.1 е доходът само по допълнителния договор.
Разликата между 1 и 1.1. ви дава дохода от основния работодател.


"Ако го направя така получавам годишната данъчна основа , която е посочена и в служ. бележка" - това не ми стана много ясно, данъчната основа трябва да я получите като извадите и осигуровките. Осигуровките са посочени в т.2 и са общо по двата договора.
В декларация 6 - датата на изплащане на хонорара.