При трудовия договор няма нормативно признати разходи, затова брутен и облагаем доход в случая съвпадат.
И все пак ако решим да издаваме 1 обща за наем примерно за цялата 2013 г. дали не трябва да използваме този нов образец?
И аз се коригирам, irenabrili е права. Щом плаща през януари (това вече е първо, а не четвърто тримесечие), възложителят дължи данък и съответно подава декларация по чл.55. А изпълнителят си включва сумата в ГДД за 2014 през 2015.
Според мен се декларира с ГДД за 2014 г. през 2015 г. и се плаща данък тогава.
Ще Ви отговоря аз, защото питах нещо подобно преди време. Калкулаторът беше обновен няколко дни преди новата година. Въведете примерни данни, така че датата на първия ден болничен за 45-те дни преди раждането да се пада през 2014 и ще видите, че смята с 18 месеца назад, а ако тази дата е през 2013 (макар и термин в началото на 2014 г.) - тогава се взема доходът за 24 месеца назад.
Ако попълните както аз мисля, че е правилно - и за 4-то тримесечие облагаем доход в служебната бележка по същия начин като предните тримесечия, общата сума на облагаемият доход от служебната бележка се засича със облагаемият доход, който лицето ще си пише в данъчната декларация (в конкретния случай за наем, това ще е сумата в приложение 4, таблица 1, поле 1.8)

конкретно във вашия пример:
в служ. бележка ще е 4 тримесечия по 3 240 облагаем доход = 12 960 лв.

в данъчната декларация на лицето - обща сума 14 400 лв., НПР - 1 440 лв., облагаем доход 12 960 лв.

Ето че се засича идеално!

Аз за 4-тото тримесечие бих попълнила същото както и за предходните тримесечия - общата сума минус нормативно признатите разходи, защото пише "облагаем доход". А именно това е облагаемият доход на лицето.
Може би объркването идва от факта, че за четвъртото тримесечие сумата не е подлежала на авансово облагане.
А относно това, какво са казали от НАП по телефона - случвало ми се е на 2 съседни гишета да ми отговорят съвсем противоположни неща, така че по-добре да четем написаното, а не да разчитаме на устни съвети.
irenabrili, нали в една предишна тема след дълго спорене и различни гледни точки на много хора стана ясно, че няма значение месецът, в който се плаща възнаграждението, а кога е положен труда.
andrey_asenov
Като за начало попълнете и подайте в НАП Искане за възтановяване или прихващане.
www.nap.bg/document?id=980


Искането за възстановяване или прихващане винаги е свързано с ревизия или проверка, защо да си го предизвиква сам. Нали в единната сметка всички суми отиват в общия "кюп", просто фирмата да върне неправомерно удържания данък на лицето, а при следващо плащане на данъци/осигуровки да внесе по-малко със същата сума.
Колеги, според мен няма място за притеснение относно използваните термини: облагаем доход и придобит доход.
Те са едни и същи.
Вижте ЗДДФЛ чл.29 и 31. Пред члена ясно си пише - Облагаем доход. След това са всички намаления и т.н
 :hmmm:

По-добре Вие прочетете отново тези членове, които цитирате и ще се убедите, че ИМА разлика между облагаем и придобит доход. Облагаемият доход  се определя като придобитият доход се намалява с разходи за дейността.
от ЗДДФЛ
Данъчно облекчение за доходи, непревишаващи минималната работна заплата
Чл. 22б. (Нов - ДВ, бр. 109 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) (1) Физическите лица могат да ползват данъчно облекчение за доходи, непревишаващи минималната работна заплата, когато едновременно са налице следните условия:
1. лицето е придобило през годината само доходи по чл. 10, ал. 1, т. 1;
2. придобитите през годината доходи по т. 1 не превишават 12 месечни минимални работни заплати за съответната година.
(2) В доходите по ал. 1, т. 2 не се включва допълнителното месечно трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит за съответната година.
(3) Данъчното облекчение по ал. 1 е в размер на дължимия данък за доходите по ал. 1, т. 2, с изключение на доходите по ал. 2, придобити през течение на годината.
(4) Обстоятелствата и условията по ал. 1 се декларират от лицето в годишната данъчна декларация по чл. 50.
Katya, и аз съм на това мнение, само че мисля, че като им издадем на лицата служебна бележка с "облагаем" доход (общата сумата минус НПР), а в таблиците по тримесечия в декларацията, която попълват е "придобит" (тоест общата сума) доста хора ще се объркат.
Разгледах и приложението от годишната данъчна декларация за доходите от друга стопанска дейност. Там физическото лице трябва да си попълни таблица придобит доход и авансово удържан доход по тримесечия. А служебната бележка ще му е с облагаем доход по тримесечия. Това ми е странно.
Видях образеца на новата сл.бележка по чл.45, ал.4 от ЗДДФЛ на сайта на НАП и ми възникнаха следните въпроси:
1. Дали трябва да издам и от новия образец сл.бележки на лицата, на които съм плащала гр.договори през годината и съответно са си получили сл.бележки за хонорара още при плащането (но по актуалния тогава образец, а не с разпределение по тримесечие).
2. Прави ми впечатление, че пише облагаем доход от друга стопанска дейност, облагаем доход от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество и т.н. Това означава ли, че трябва да попълня дохода след приспадане на съответните нормативно признати разходи. В предишните формуляри се попълваше общата сума на придобития доход.

Наясно съм как се определя облагаем доход, по-скоро се чудя бележката по този начин - с облагаем, а не придобит доход не е ли по-объркваща за физическите лица, които си попълват данъчните декларации.
А, сега видях, че на сайта на НАП са качили годишната данъчна декларация по чл.50.

http://www.nap.bg/page?id=208
Няма да подавате декларация по чл.55 за четвъртото тримесечие, но до 30 април 2014 г. подавате годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ (все още не е качен актуален формуляр на сайта на НАП) и в същия срок си внасяте дължимия данък. Ако подадете декларация и внесете данъка до 10 февруари 2014 г. ще ползвате отстъпка 5%.

За годишната декларация ще ви е необходима и служебна бележка от работодателя ви.

ЗДДФЛ
Чл. 53. (1) Годишната данъчна декларация се подава до 30 април на годината, следваща годината на придобиване на дохода.
(2) Лицата, които подадат годишна данъчна декларация до 10 февруари на следващата година, ползват отстъпка 5 на сто върху внесената в същия срок част от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация.
(3) Лицата, които подадат годишна данъчна декларация в срока по ал. 1 по електронен път, ползват отстъпка 5 на сто върху внесената в същия срок част от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, при условие че не са приложили ал. 2.
(4) (Нова - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Отстъпката по ал. 2 и 3 се ползва, при условие че физическите лица, задължени да внасят авансов данък, са внесли пълния размер на дължимия данък в сроковете по чл. 67.
Малка корекция - срокът за отстъпката е 10 февруари 2014, а не 31 януари.
чл.53 от ЗДДФЛ
(2) Лицата, които подадат годишна данъчна декларация до 10 февруари на следващата година, ползват отстъпка 5 на сто върху внесената в същия срок част от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация.
Спомням си, че такива декларации се попълваха по ОП Развитие на човешките ресурси - ако името в дипломата (ако е издадена преди брака) и по лична карта е различно. Ето линк, мисля че може да използвате текста и да си го пригодите за вашите цели.

http://azmoga.kabinata.com/docs/template_Deklaracia_Identichnost_na_imena.pdf
От сайта на НОИ:
Въпрос: Какво трябва да направи едно лице, за да му бъде отпусната пенсия или добавка към пенсията?

Отговор: Лицата, желаещи да им се отпусне пенсия, или добавка към получавана пенсия, подават заявление по определен образец в ТП на НОИ по постоянен или настоящ адрес, към което прилагат необходимите оригинални документи. Заявленията могат да се подават лично, чрез законния представител, чрез лице, посочено в чл. 26 от Закона за закрила на детето, чрез последния осигурител, чрез осигурителна каса или чрез упълномощено лице.