"Отново на работа" e името на програмата. Но на бърз прочит, в момента не е активна.
http://www.otnovonarabota.com/
Мисля, че на дядото може да го прехвърлите ако като безроботен бъде включен в такава програма на Бюрото по труда - За подкрепа на майчинството или нещо подобно беше наименованието. Но не знам дали действа към момента. Дядото ще бъде нает като "детегледач" на Вашето дете, най-добре се обадете в Бюрото по труда и проверете дали все още е актуално.
Кодекс за социално осигуряване
чл.49, ал.2 - При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.


Този сайт - на дирекции Социално подпомагане не е актуализиран. Има суми и срокове, които вече не са актуални.
Изпишете в Google: Вътрешни правила за защита на личните данни
и ще излязат доста възможности.
Преди време имаше подобна дискусия. Само 1 коригираща декларация 1 трябва да подадете с вярната сума.
Защото двете, които сте подали в момента са записани в персоналния регистър като една обща, но с удвоена сума.
Да, всичко е правилно. Според мен можете в 1 колона на декларация 6 да обедините сумата на данъка за заплатите от март и април, тъй като и в двата случая месецът е 4, а датата 30.04.
Между другото, и пенсионер да беше, нямаше да има здравни осигуровки за тази сума, освен ако пенсионерът не е осигурен и на друго основание (работещ пенсионер), така че още някоя отметка са включили.
Но ако иска да получава пенсия и да работи едновременно, ще трябва да му се прекрати договора, да има поне 1 ден прекъсване в осигуряването, да подаде документите в НОИ и пак да го назначите.
Ето полезни линкове по темата за пенсионирането:

http://www.noi.bg/forusers/faq/164-faqbgpensions/617-faqpens1
http://www.noi.bg/images/bg/users/userinfo/actualno/Br_pensionirane_2014.pdf
От Закона за здравното осигуряване
чл.40
(1) Здравноосигурителната вноска на осигуреното лице, определена по реда на чл. 29, ал. 3, се определя върху доход и се внася, както следва:
3. (изм. - ДВ, бр. 111 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) за лицата, работещи без трудово правоотношение:
а) (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2009 г., в сила от 18.12.2009 г.) ако не се осигуряват по реда на т. 1, 2 и 2а и получават възнаграждение, равно или по-голямо от минималната работна заплата за страната, върху облагаемия доход, след намаляването му с разходите за дейността; когато е получено възнаграждение под минималната работна заплата за страната, след намаляването му с разходите за дейността, осигуряването се извършва по реда на ал. 5;
Здравни осигуровки ще си внесе лицето само, като за безработен -16,80 лв. на месец. Възложителят няма отношение към тях, не му удържа никакви осигуровки по гражданския договор, само данък.

Предполагам от там идва объркването на който Ви е давал примера, че се дължи само здравно осигуряване.
Ако питате дали се включваше в декларация 6 - не, през 2008 г. данъкът по гражданските договори не се включваше.

Декларираше се в годишната справка по чл.73 от възложителя и съответно с данъчна декларация по чл.50 от физическите лица.
На коя дата са изплатени заплатите за месец април и какъв месец и дата пишете в декларация 6 с  код 8 за данъка?
А подадохте ли изобщо редовно уведомление сега, че искате и коригиращо да правите?
Тук има някакво указание на НОИ, може би ще Ви свърши работа:
http://www.trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=1033:062010epitso&catid=38:epitru&Itemid=51
Сега пак като прочетох въпроса Ви, имам чувството, че смятате, че НСИ и Териториалното статистичесто бюро са различни неща, в които трябва да подавате отчети, а то не е така.
До 31 март отчетите за ЮЛНЦ без стопанска дейност се подаваха или по електронен път на сайта на НСИ или на място на хартия в Териториалното статистическо бюро, а не и двете неща.
Аз само не разбрах НСИ какво общо има и какво искате да подавате там. Там срокът беше до 31 март. Сега копие на отчетите, които вече сте подали в НСИ ще ги пратите по пощата, заедно със заявлението, декларацията и отчета за дейността в ЦРЮЛНЦ.
Тогава трябва да подадете отчет за дейността в ЦРЮЛНЦ, с другите документи, описани на този линк в I Административни услуги, т.3 https://mjs.bg/41/

По-долу на същия линк има и бланки на заявление, декларация и т.н.
В обществена полза ли е? Регистрирано ли е в Централния регистър на ЮЛНЦ?