Аз като чета чл.23 от ЗДДФЛ, където е описано какво се прилага за ползване на различни данъчни облекчения, оставам с впечатление, че не е необходимо да се прилага копие на акта за раждане, освен ако не е чужд гражданин и т.н.

8. (нова - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) декларация по чл. 22в, ал. 8 - за данъчното облекчение по чл. 22в; когато данъчното облекчение се ползва от чуждестранно физическо лице - местно на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, към декларацията по чл. 22в, ал. 8 се прилагат и копия на официални документи, доказващи наличието на условията за ползване на данъчното облекчение по чл. 22в, както и техният превод на български език, извършен от заклет преводач;
9. (нова - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) декларация по чл. 22г, ал. 7, както и копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК - за данъчното облекчение по чл. 22г; когато данъчното облекчение се ползва от чуждестранно физическо лице - местно на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, към декларацията по чл. 22г, ал. 7 се прилагат и копия на официални документи, доказващи наличието на условията за ползване на данъчното облекчение по чл. 22г, както и техният превод на български език, извършен от заклет преводач.
Не, няма да загуби здравни права. И след нова година здравните вноски ще се прекъсват в случай че лицата не са внесли повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месец. А 60-те месеца са само за възстановяване на вече загубените здравни права.

Чл. 109. (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 01.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 111 от 2004 г., в сила от 21.12.2004 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2009 г., в сила от 01.02.2010 г.) (1) Здравноосигурителните права на лицата, които са длъжни да внасят осигурителни вноски за своя сметка, се прекъсват, в случай че лицата не са внесли повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ. Лицата с прекъснати здравноосигурителни права заплащат оказаната им медицинска помощ.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 48 от 2015 г., в сила от 28.12.2015 г.) Здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 се възстановяват, при условие че лицето е заплатило всички дължими здравноосигурителни вноски през последните 60 месеца.
Срокът не  е ли ДО 25.12? Тук няма Д6 за данъка, значи няма ОТ 01.12. Или бъркам?

А какво пише на основанието за неприемане?

Най-рано на 30 ноември може да ги подаде, защото ще е попълнена дата на изплащане 30.11.2015 г.
От началото на 2015 г. промениха за дата на изплащане на гражданските договори да се пише последно число на месеца.

От Наредба 8
(изм. - ДВ, бр. 100 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Забележки:
Когато в т. 8 е попълнен код 4 - за възнаграждения по договори за работа без трудово правоотношение, изплатени след 31 декември 2014 г., се попълва датата на последния календарен ден от месеца, в който е изплатено възнаграждението.
Т.е. трябва да ги подам след 01.12.2015г., дата на изплащане на Д6 си пиша 30.11.2015г. А месецът в Д6 11 2015 ли трябва да е? А в Д1?

Месецът в Д1 и Д6 е 10-ти. Дата на изплащане 30.11.2015, срок за подаване на декларациите от 1 до 25 декември.
Здравейте,
изплатен е хонорар по граждански договор за м 10 2015г. на 20.11.2015г. Как трябва да се подадат Д1 и Д6? Подадох ги с период месец 10 и дата на изплащане в Д6 20.11.2015, но ми ги отхвърля системата :(

За дата на изплащане на гражданските договори вече се пише последния ден на месеца - тоест 30.11.2015, но за да подадете, трябва да изчакате да е след тази дата.
Мисля, че по тази програма "В подкрепа на майчинството" средствата отдавна се изчерпаха и не е активна.
Здравейте да попитам и аз нещо :) Ако имаме граждански д-р сключен Май 2015г., а изплащаме сумата по него със СИС Октомври 2015г., то следва да подадем Д1 и Д6 Ноември месец? следователно в Д6 в т.9 вписвам 052015г., а  в т.18 попълвам 31102015г.така ли е? данъкът по него ако лицето е пожелало удържам пак в Д6 но през Декемви 2015г, като авансов д-к или на следващата година ...не знам до колко съм го разбрала правилно, моля помогнете  :blink:

Относно попълването на Д6 - ако работата по гражданския договор е извършвана само през месец май, а чак октомври плащате - попълвате т.9 така както сте го описали. Ако обаче е извършвана от май до октомври (или повече от 1 месец), трябва да има колони за всеки месец. В т.18 във всички случаи, (дори и при повече колони) ще е 31.10.
Срок за подаване на д1,д6 и внасяне на осигуровки - 25 ноември 2015.
Относно авансовия данък, ако лицето изрично пожелае да му удържите такъв през последното тримесечие - данъкът не се попълва в декларация 6, а в декларация по чл.55. Срок за подаване на декларация по чл.55 и внасяне на данъка - 31 януари 2016 г.

А дали не може да се състави един граждански договор - за авторски възнаграждения?
Само разсъждавам, изобщо не съм сигурна в отговора - но защо да нямат право и майката, и детето с дете да ползват това облекчение. Бяха направени промени в Закона за семейните помощи за деца, а това облекчение, което в момента дискутираме е по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, тук не виждам подобно ограничение.
Декларацията по чл.22 която е за данъчните ли трябва да попълнят служителите във фирмите? Аз като го чета така го разбирам. Все пак е добре да го  потвърди колега :wink1:
Успешен ден

Да - ако е до работодателя попълват неговите данни в полето горе - Наименование, булстат и т.н., то си пише: В единия край е  "Попълва се само ако декларацията се представя пред работодателя", а в другия "Попълва се от приходната администрация, ако декларацията се подава в НАП"
Да, аз в момента го отварям нормално този линк. Както вече Ви писах, при мен имаше проблем с друга уеб страница преди известно време, не на НАП, същите съобщения ми излизаха, за които пишете и се оказа, че като вързах лаптопа си към друг интернет доставчик, проработи.
Пробвайте и с браузер Mozilla Firefox.
Здравейте ...колеги проблема ми е защото съм в Будапеща..днеска цял ден си пиша и говоря с НАП и нищо ...единственото което ми казаха да си оправя SSL 3.0 TLS 1.0 и да рестартирам ...Но уви нищо не става, явно са орязали външните адреси заради атаките ...но това не е истина как ще се подаде ДДС и как да се работи от чужбина. А сайта на Агенцията по вписвания  и няколкото банки които ползвам няма проблем работят си ...
Но НАП не ...поредната издънка на безхаберие некомпетентност и безотговорност, как да работят чужди фирми в БГ като една празна декларация по ДДС не могат да си подадат дистанционно... Ако някой има идея какво да пробвам ...моля споделете

Единственото, което ми хрумва е да пробвате от друг компютър или да си вържете лаптопа към друг интернет (при някой съсед, който е на друг интернет доставчик). Аз наскоро имах проблем с друг сайт и се оказа, че като се закачих към друг интернет, няма проблем.
Здравейте, искам да попитам нещо, аз съм студентка дистанционно обучение и нямам трудов стаж и искам да знам има ли някаква вероятност дали мога да прехвърля майчинството на бащата и  ако е така какви трябва да са условията за това. Благодаря предварително :)

Ако правилно съм разбрала въпроса, Вие в момента сте бременна и безработна и нямате никакъв трудов стаж, така ли?
Тогава изобщо нямате право на парично обезщетение за майчинство и не може да прехвърлите на бащата нещо, на което самата Вие нямате право.
Можете да получите семейни помощи от дирекция "Социално подпомагане".
При мен в момента с Internet Explorer и Chrome не се отваря, но с Mozila няма проблем.
Във ведомостта трябва да има отделни колони за дните в платен отпуск, за отработени, за болнични и т.н.
В декларация 1 дните в платен отпуск се отбелязват както и когато е на работа - в т.16.1. Отработени и други дни с осигурителни вноски попълвате общо реално отработените дни + дните в платен отпуск. В отработени часове по същия начин.

Ето текста от указанията към декларация 1:
16.1. Отработени и други дни с осигурителни вноски - попълват се в две позиции дните с осигурителни вноски. Такива са: отработените дни в осигуряване, дните в платен отпуск, дните, за които е упражнявана дейност, която е основание за осигуряване, и всички дни с осигурителни вноски на основание чл. 9, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване.
Не се попълват дните положен извънреден труд.
16.7. Отработени часове - общо - попълва се броят на отработените часове през месеца, след превръщане на нощните часове в дневни, вкл. броят изработени часове извънреден труд и броят на часовете за времето на платен отпуск.
Звъннете на съотвения филиал на НОИ от списъка, на телефона, който е посочен за Парични обезщетения за безработица, те най-добре би трябвало да знаят. После може да споделите и с нас какво са ви отговорили.

http://www.noi.bg/aboutbg/contacts
Г-жо Михалева,
Зациклям на казуса актьорите/ касакдьори/ дали влизат в  в графата за авторски възнаграждения?1

Закон за авторското право и сродните му права
Носители и обекти на сродни права
Чл. 72. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 05.05.2000 г.) Права, сродни на авторското, имат:
1. артистите-изпълнители върху своите изпълнения;
2. продуцентите на звукозаписи върху своите звукозаписи;
3. продуцентите на първоначалния запис на филм или друго аудиовизуално произведение върху оригинала и копията, получени в резултат на този запис;
4. радио- и телевизионните организации върху своите програми.
Само данък се начислява при авторските възнаграждения, независимо дали работят или не другъде, каква е сумата на договора и т.н.