Ето и дискусията отпреди години, където ги "бистрихме" тия договори:

http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,2139.0.html
Здравейте, ЮЛ не подава декларация 1 и декларация 6 за няколко дохода по граждански договори през 2015 г. Лицата по гражданските договори са пенсионери и са с намалена работоспособност, като сред приспадане на нормативно признати разходи  облагаемият доход е под МРЗ, т. е. няма задължение за внасяне на осигуровки и данък. Но не са подадени декларациите за изплатените суми. Как може да ги подадем и какви ще са санкциите? Благодаря предварително.

Ще подадете само справка по чл.73 за изплатените суми, срокът за нея е до края на април 2016 (даже до 3 май заради почивните дни).
Здравейте,
да си сверя часовника набързо:

Лице на трудов договор е получило през годината авторско възнаграждение.
Според мен в случая няма защо да се попълва Приложение 1 за доходи от трудова дейност, а само Приложение 3 за дохода от прехвърленото авторско право на възложителя, за което има издадена служебна бележка.
Съответно не се попълват и Таблици 1 и 2, защото няма осигуровки извън тези по трудовото правоотношение.

Права ли съм? Чакам мнения, моля!  :smile1:

Според мен е правилно, аз вече няколко години се боря с тия авторски договори.
Но се попълва приложението за трудовите договори, за да стане ясно, че е осигурено на друго основание.
Ако лицето нямаше трудов договор - тоест ако не е осигурено на друго основание, а си внася  ЗОВ като безработно, тогава трябваше да се попълни само таблица 2 за изравняване на здравните осигуровки (точно както и при доходите за наем).

Платеца на дохода е фирма Х, и дохода е изплатен м. 12.2015, внесен данък м. 01.2016

Фирмата подава декларация по чл.55 до края на януари. Водещо е кога е изплатен хонорарът (в конкретния случай е през последното тримесечие на 2015 г.), а не кога е внесен данъкът.
Привет!Въпросът ми е,ще имам ли право да получавам парично обезщетение за майчинство,някакъв период от време,при положение,че имам само една година трудов стаж? Понеже се обърках малко с тези 18 месеца,за които казаха,че са необходими след промяната в закона..Благодаря!

Ако имате 12 месеца (общо трудов стаж, може да не са при един и същи работодател) ще имате право на парично обезщетение за бременност. А тези 18 месеца, за които пишете, всъщност са 24 месеца и касаят определяне на размера на майчинството, а не правото на такова. Да уточня, че когато стане време да излизате в майчинство трябва също да сте на трудов договор.
Аз ходих на място в офис на НАП да я подавам на хартия, но не ми я взеха, защото още нямали програмен продукт, казаха че много бързам и след 1 февруари да пробвам пак.
Договор за наем сключен между юридическо лице и физическо лице. Юридическото лице е наемателя, а физ. лице наемодателят. При удържан данък за 4то тримесечие и внесен до края на януари 2016г. юридическото лице подава декларация по чл.55, а физическото лице подава годишна декларация по чл.50. Това правилно ли е?
Въпроса ми е за сметка изплатени суми кой и на кого я издава?

Правилно. Сметката за изплатени суми я издава юридическото лице на физическото, за да може то да си я приложи към годишната данъчна декларация по чл.50. Да не забравите, че фирмата до края на април 2016 г. подава и справка по чл.73, в която се отразява данъка и платения наем през цялата 2015 г.
Ако е възможно и аз да попитам:
Ако през IV-то тримесечие на 2015г. не е удържан и внесен данък в/у наем на недвижим имот, трябва ли да се подаде декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ  за IV-то трим. до 31.01.2016г.?

Не, не трябва.
През 2015 г. направиха промени и вече ако лицето иска, му се удържа авансов данък през последното тримесечие, така че не е грешка това, което сте направили. Трябва да подадете до 31 януари 2016 г. декларация по чл.55, като посочите че е за 4-то тримесечие на 2015 г. и съответната сума на данъка. Срокът за внасяне на данъка също е до края на януари, затова няма значение, че не е преведен по сметката на НАП през декември - водещото в случая е, че хонорарът е платен през декември.
Т.Е. не се подава декл.6 за ДОД-то , а само Декл.6 за осигуровките, като горе посочвам период - м.01 с код 4 и долу посочвам дата на изпл.-05,02,2016

Нали точно за датата Ви писах, че е 29.02., а не 5.02.

Вижте указанията за попълване на т.18 в декларация 6 в  Наредба 8
"- датата на последния календарен ден от месеца, в който е изплатено възнаграждението, когато в т. 8 е попълнен код 4 - за възнаграждения по договори за работа без трудово правоотношение, които са изплатени след 31 декември 2014 г."
фирмата възложител ще подаде Декл.1 и 6 до 25,03,2016, като в декл.6 пиша че се отнася за м.01 а долу на плащане си чеквам напр.05,02,2016.

За дата на плащане в колоната с осигуровките пишете последния календарен ден от месеца (в конкретния случай 29.02), независимо на коя дата точно е платено.

Според мен на  noi@nssi.bg или на съответното териториално поделение от списъка.
http://www.nssi.bg/aboutbg/contacts
Здравейте,
През четвъртото тримесечие имаме удържан данък за доходи от наем по желание на лицето. Тъй като трябва да подам декларация по чл. 55, но в указанията ѝ пише, че за четвърто тримесечие Част IV, ред 1 в колона 3, не се попълва. Къде следва да напиша сумата на удържания данък?

Аз днес подадох такава декларация и си попълних ред 1, колона 3 (по същия начин както и за предните тримесечия) - приеха я, дори като гледам справката за задълженията и плащанията ми е обвързана коректно с платения данък, който още в края на декември внесох.
Да, подавам Д1 и Д6 за всеки месец поотделно, а Декл по чл 55 също ли трябва до 25 Януари ...... дохода е плучен реално през 4-то тримесечие и не удържам данък. В Д6 също ще посоча само осигуровките, без данъка.

С направените промени в ЗДДФЛ, през 2015 г. вече има възможност за четвъртото тримесечие да се удържа данък по желание на лицето (вижте новия образец на сметката за изплатени суми, там има разни отметки дали лицето желае това). Ако удържите данък - срок за внясане и за подаване на декларация 55 е 31.01.2016, което е почивен ден, значи на практика 1.02.2016 г.
Обръщам внимание също, че дори да има удържан данък по гражданските договори, той НЕ се включва нито в декларация 1, нито в декларация 6!!!

Да не забравите и справката по чл.73 до края на април.
Мерси за мненията ще я мислим някак си.Както и да го гледаш все гадно.Може и да ги включим в тази година ,макар че пак си е документ с невярно съдържание.

Ако го включи за 2015 г., няма да се засече със справката по чл.73, която фирмата-възложител ще подаде за 2015. А и със служебната бележка, която му е издадена, ще има разминаване, защото там ще пише, че е за 2014 г., а няма как да декларирира доход, а да не приложи бележка.
А дали пък не е по-добре да изчака да мине давността и тогава да коригира (заради евентулна глоба)?
Аз останах с впечатление, че е "мултифункционална". Може би гражданският й договор е нещо за счетоводно обслужване на възложителя и затова тя ще си ги подава, но естествено това са си мои предположения.
Ако плащането на целия хонорар е през декември 2015 г., то срокът за подаване на декларация 1 и 6 е до 25.01.2016, а  не до 31.01.2016, както сте написали.
Ако имате удържан данък от възложителя се подава и декларация по чл.55 - за нея вече срокът е 31.01.2016 г.
1) Вид осигурен е 14 - да
2) В първата декларация 1 за месец юли ще зададете в т.14 дата на започване, но без да попълвате дата на завършване. В декларациите 1 за месеците август-ноември няма да попълвяте т.14 и 15. В декларация 1 за декември няма да попълвате дата за начало, а само за край на осигуряването.
4) пропорционално делите осигуровките за месеците, но в декларация 1 данък по гражданските договори НЕ се попълва
5) В декларация 6 трябва да имате толкова колони, колкото са месеците - във вашия случай за юли-декември 6 броя, като във всяка колона долу датата трябва да е последния ден на месеца, през който е извършено плащането на хонорара  (31.12.2015 г. - ако плащането е извършено през декември).
Здравейте!
 Само родителите, които имат доходи от трудови правоотношения  ли имат право да ползват въпросното данъчно облекчение?

Може да се използва и от родителите, които имат други облагаеми доходи, различни от трудовите, но тогава трябва да се подаде заедно с годишната данъчна декларация в НАП, защото няма работодател, който да изравнява данъка.

ЗДДФЛ
Поредност за ползване на данъчните облекчения
Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Данъчните облекчения по чл. 18, ал. 1, чл. 19, ал. 1, чл. 20, 22в и 22г се ползват в следната последователност:
1. от сумата от годишните данъчни основи по чл. 25, 30, 32, 34 и 36;
2. (изм. - ДВ, бр. 31 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г.) от годишната данъчна основа по чл. 28, ал. 1.

Прочетете си в закона тези членове какви доходи включват.