Обезщетението е получено през 2016г.Значи попълвам си само приложение 3 и нищо друго.Мерси много.

И евентуално приложението за данъчно облекчение за деца.
Супер, благодаря Ви!  :give_rose:
Нищо не пречи, данъкът да го внеса, заедно с осигуровките нали?

Може, но системата на НАП ще го върже чак като подадете декларация 55 между 1 и 30 април (по рано няма как да я подадете). А ако междувременно имате още някой граждански договор за първото тримесечие, пак ще трябва да внасяте и отново банкова такса.
В крайна сметка, моят казус малко се промени. Моля, само да кажете, дали правилно постъпвам, понеже се пообърках малко.
Изплатих възнаграждение по граждански договор през месец 02.2016 г.
От тук нататък следва:
- Изплащане на осигуровки и данъка (който е удържан от платеца) до 25.03.2016 г. от сметката на сдружението.
- Подаване на декларации обр. 1 и 6 до 25.03.2016 г. (като не знам, дали удържания данък се отразява в Д6. Аз мисля, че не трябва да се отразява. Правилно ли е?)
- До 30.04.2016 г. подавам декларация по чл. 55 от името на сдружението заради удържания данък през 1-во тримесечие.
- До 30.04.2017 г. подавам справка по чл. 73 от сдружението и декларация по чл. 50 от мое име.
Това е последователността, която смятам да приложа.
Коректна ли е?
Благодаря предварително!

Правилно с малки корекции. Данъкът по граждански договори не се отразява в декларация 6, а само в декларация по чл.55, която както пишете се подава до 30 април. До 30 април е и срокът да внесете този данък, а само за осигуровките срокът е до 25 март.
Да разбирам ,че попълван ГДД с данък за връщане с този по чл.22в ,а НАП като видят ,че има приложена декларация по чл.22 в ,ще върнат разликатав данъка ?Дано в слъжебната бележка дан.основа е намалена с 400лв. и от там идва всичко.Все още умувам как трябва да се попълни ГДД,така че да се върне само от застраховката данъка.
Можеби в служебната бележка нещо бъркам.

В служебната бележка с удържания данък по трудов договор нали се вижда, че е удържан 40 лева по-малко данък (или ако е удържан повече и в последствие са възстановени 40 лева). Като попълвате данъчната декларация в приложението за трудовите договори, за удържан данък пишете сумата на данъка минус тези 40 лева.
Аз нещо май не разбрах какво точно питате, но на сайта на НАП от 17.09.2015 г. си има публикуван новият образец на сметка за изплатени суми по чл.45, ал.4 от ЗДДФЛ.

http://www.nap.bg/page?sId236fsL=30&sId236dsA=2016&id=384&textMode=0

А относно годишната данъчна декларация - лицата прилагат само служебни бележки, от които става ясно удържан ли е данък или не. В НАП не се прилагат сметките за изплатени суми, те са си за лицата.
След като е ползвано облекчението по чл.22 в, екземпляр от приложението с вх. номер от работодателя се прилага към декл. по чл.50.Пише го в Указанията.Източник: http://www.nap.bg/page?id=336


Чак пък с входящия номер от работодателя ... Ако не си е запазил такъв екземпляр, не виждам проблем просто да си попълни отново приложението и без входящия номер.
Здравейте! Имам същия проблем като milita71!Лицето е ползвало облекчение по чл.22в чрез работодателя и сега заявява ,че има застраховка живот за 200.00лв. и трябва да се подаде ГДД по чл.50,ако може малко помощ ще съм благодарна.

Според мен, трябва да се попълни приложението за облекчението за деца в данъчната декларация с всичките му полета, декларация от другия родител и т.н, но просто няма да излезе данък за възстановяване от НАП по него, защото в служебната бележка от работодателя ще е удържан по-малко данък когато облекчението вече е ползвано. В приложението за трудовите договори ще е посочено 20 (или 40 лева) по-малко удържан данък.
Здравейте, моля за малко помощ по отношение на новото изискване за подаване на декларация 6 от 2016г.Заплатите за месец януари са изплатени на 16.02.Подаваме ги до 25.02.2016, но според сегашното изискване неможем да посочим тази дата (16.02) като изплатени/начислени.Каква дата трябва да посочим в този случай - 29.02 ли на изплатени/начислени, за да бъде приета.Благодаря много!

29.02.2016 и не се притеснявайте, системата на НАП е настроена и ще ги приеме и днес с код 5, въпреки че датата още не е настъпила.
Аз подавам Д6 в две колони - едната с код 5 и втората с код 8.
Така подава колегата :)

То и аз така ги подавам, но когато си плащам заплатите месец за месец - ако заплата за януари я изплатя през януари, тогава няма проблем.
Здравейте!

Моля за помощ!

Заплати за м. 01 2016 - изплатени на 22.02.2016
Код 5  - т.9- 0116 - т.18 - 290216

Код 8 - т.9 - 0216 - т.18 - 290216

Дотук правилно ли е?
А в такъв случай цялата Декларация 6 с какъв месец да се подаде - Януари ли?

Всичко е вярно, но сега ще подадете само с код 5 за осигуровките. А с код 8 ще подадете след 1 март, защото системата няма да я приеме още, рано е.
Здравейте! Въпросът ми е следния? 1.Физическо лице / пенсионер/ с доход от друга стопанска дейност трябва ли да подава годишна данъчна декларация по чл.50.
2. Физическо лица -пенсионер, но работещо и по трудово правоотношение с доход от друга стопанска дейност подава ли декларация по чл.50.

Щом има доходи от друга стопанска дейност във всички случаи подава (работещ, неработещ, пенсионер, все едно). Ако едновременно с това има и трудов договор, трябва да си вземе служебна бележка и за него и да попълни и приложението за трудовите договори. За пенсията НЕ се изисква нито бележка, нито се попълва нещо.
 :good:  Много благодаря -стана . И още едно питане в декл. 6 датата на запис за вид плащане 5 - не може да е днес 18,02,16, а трябва да е 25,02,16г или 29,02,2016 - така ли е ?
 :smile1:

Ако плащате заплатите през февруари - пишете 29.02.
Здравейте , имам проблем при подаване на декл.1 , не мога да променя ТЗПБ на 0,5 - излиза само 0 и 0,4 .Направила съм всички актуализации -някаква информация ? :blink:

Изберете от менюто Файл, Избор на осигурител, Редакция
От указанията за попълване -  "За данъка по чл. 42 ЗДДФЛ се попълват месецът и годината, през които данъкът е удържан"
Платили сте заплатите през февруари, значи данъкът е удържан през февруари.

Може ли да посочите къде мога да прочета това указание?


http://www.nap.bg/page?id=466
Ако имате достатъчно данъчна основа, от която да приспаднете и двете облекчения - няма проблем. Проверете пак при попълване на декларацията с баркода дали сте попълнили всички полета - за част от полетата първо се попълват по-задните страници и те автоматично излизат в по-предните, предполагам че от там идва проблемът ви.
Проверете дали не сте пропуснали да сложите някоя отметка в декларацията с баркода - например в час III, ред 14