Да, съответно срокът за плащане на осигуровките и за подаване на декларация 6 с осигуровките също е 25 май. А срокът за внасяне на данъка и декларирането му с декларация по чл.55 е до 31 юли.
До 25 май, защото при гражданските договори срокът е до 25-то число на месеца, следващ месеца на изплащане на хонорара.
Няма проблем, подавайте д1 и д6. И да не забравите данъка по тези договори, които са изплатени през април, да го включите в декларация 55 за второто тимесечие, която се подава от 1 до 31 юли.
Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж
Чл. 9. (1) Трудовият стаж се изчислява в дни, месеци и години.
(2) За един ден трудов стаж се зачита времето, през което работниците или служителите са изработили най-малко половината от максимално установената с Кодекса на труда нормална дневна продължителност на работното време или установеното за тях с решение на Министерския съвет намалено работно време.
http://www.kik-info.com/useful_info/nkpd2011/
В полето "Въведи част от код или име на професия" напишете брокер и изберете най-подходящия код според конкретната дейност.
Сайта на дирекция Социално подпомагане явно не е актуализиран, мисля че преди този срок беше 1 година. Забелязах и други неща там, които вече не са актуални.
Няма проблем, не е обвързано подаването на декларациите и плащането на осигуровките. Просто трябва  да си спазите срока за плащане, за да няма лихви - до 25-то число.
Какво значи обща за фирмата? Декларация 6 е обща, а декларация 1 е за всяко лице поотделно.
В декларация 6 се пише датата, на който сте изплатили заплатите, а не кога сте платили осигуровките.
niniv, базата за изчисление е 18 месеца назад, а не 12.
Изчисляване на паричното обезщетение за 15-дневния отпуск на бащите.
Паричните обезщетения на бащите при раждане на дете се изчисляват както паричните обезщетения на майките /осиновителките/ при бременност и раждане.

Дневното парично обезщетение при раждане на дете се определя по същия начин, както за бременност и раждане и е в размер 90 на сто от среднодневния осигурителен доход на бащата за 18 календарни месеца, предхождащи месеца, в който е датата, считано от която е разрешен отпуска. То също се ограничава до среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, но не може да бъде по-малко от минималната дневна работна заплата за страната за съответния период.
Щом има ПИК код за НАП да провери на сайта. Там има опция
"Актуално състояние на трудовите договори – съдържа информация за сключените и прекратените трудови договори, получена на базата на подадените от работодателите уведомления;"

Да уточним само, че това е с ПИК код за НАП, а не за НОИ.
Ето линка, четвъртия файл отгоре надолу

http://www.nap.bg/page?id=180

Вижте таблицата на страница 4.
Вярно сте подали, няма какво да коригирате. Гледате датата на плащане на заплатите, а не кога сте внесли данъка.

Вижте онова становище с примерите на НАП, има пример за заплати за февруари, платени на 21 март. Тогава декларация 6 за данъка е с месец 03, код 8, дата 31.03.2014. Не мога да го прикача в момента, но го има на сайта на НАП или някъде тук из форума, вижте примера в т.5.2
И аз имам проблем с декларация 6
Плащам ДОД на 13.04.2014 и го декларирам с декл.6 на 16.04.2014, сега какво да правя, като по принцип тази декларация 6 с ДОД трябваше да се подаде от 01.05 до 25.05.14
Заличаване - корекция, не могат да се коригират данните в т.9-месец и година, и т.18-дата на изплащане/начисляване
Помагайте

А всъщност на тази декларация 6 от 16.04 на вид плащане 8 каква дата сте писали и приета ли е изобщо? Защото например стандартната програма на НАП не позволява на код 8 да се въведе различна дата от последното число на съответния месец.

Пишете, че данъка плащате на 13 април, но уточнете и за заплати за кой месец се отнася и кога сте ги платили?
Може би едновременно трябва да се подадат заличаващи и редовни нови на д1, за да се запази равенството, а не първо заличаващите, после редовни.

Нали пишете, че и новите редовни в последствие не са ви приети, значи не е удвоена сумата.
А поради каква причина бяха отхвърлени заличаващите?