Не, лихвите по банкови сметки не се декларират, банките имат грижа да удържат данъка и да го преведат на НАП.
Цитат на novator: "А може ли да допълня въпроса с това какво би било положение, ако сумата не е изплатена през последното тримесечие?"

Щом няма осигуровки, тогава не се подава декларация 1, не се подава и декларация 6. Обърнете внимание на указанията за попълване на декларация 1 - поле 31 и 31A не се попълват за осигурен с код 14.
Декларация 55 се подава до края на месеца, следващ тримесечието на ПЛАЩАНЕТО. В същия срок се внася и данъка.

    за дължимия авансово данък за доходи, придобити през първото тримесечие на годината – в срок до 30 април;
    за дължимия авансово данък за доходи, придобити през второто тримесечие – в срок до 31 юли;
    за дължимия авансово данък за доходи, придобити през трето тримесечие – в срок до 31 октомври

Декларация по чл.50 от лицето - до 30 април на следващата година, справка по чл.73 от фирмата - също.
Здравейте !При изплатени граждански договори и осигуровки на 17.12.2014г., кога трябва да се подаде декларация 6 в НАП?

До 25 януари 2015 г., което се пада в неделя, следователно до 26 януари 2015 г.
Трябва да подадете всичко до 25 януари 2015 г. - и декларация 1, и декларация 6 с двете колони 5 и 8. Ако Ви се занимава, можете да подадете декларация 1 и декларация 6 с код 5 и още през декември (но не е задължително), а декларация 6 с код 8 чак след 1 януари 2015 г.,  защото по-рано системата няма да я приеме. Но срокът за ВСИЧКО е до 25 януари 2015 г.


Даже 26 януари е срокът, защото 25-ти е неделя :-)
Аз си направих справка с ПИК, но ми показва служебно избран.

При мен пък се вижда, но може би защото е лично избран. Като дам справка за определен период и над данните пише:
Настоящ УПФ: и пише кой е
Вид участие: Личен избор
Дата на избор: съответната дата
Ако лицето има ПИК код на сайта на НАП може да си го провери. Има такава справка в електронните услуги по ЕГН и ПИК.
Нещо не разбирам. Работодателят дължи данъци. Това, че е през 4-то тримесечие, той няма да ги плати, така ли? Няма да ги плати сега. А кога ще ги плати?
Означава ли това, че цялото данъчно задължение е за моя сметка?
За всички договори през 4-то тримесечие?


Да уточна само, че е важно дали хонорарът по гражданския договор са Ви го платили през четвъртото тримесечие, а не кога сте сключили договора или кога сте извършили работата по него. Ако Ви платят през октомври, ноември или декември, няма да Ви удържат данък, но този данък Вие сама трябва да го внесете на НАП до 30 април догодина. Грубо казано (числата в примера ми не са точно изчислени, само за да разберете принципа ги пиша): ако Ви платят хонорар през първите 3 тримесечия възложителят ще даде 90 лева на Вас и той ще внесе 10 лева данък на НАП. Ако обаче Ви платят през четвъртото тримесечие,  възложителят ще даде на Вас 100 лева, от които Вие трябва да внесете 10 лева на НАП и за Вас пак остават чисто 90 лева. И така по никакъв начин не сте ощетена,  данъкът винаги е за Ваша сметка, независимо кой го внася в НАП.
Осигуровките се делят за сметка на възложителя и за Ваша сметка, но при тях няма значение кое тримесечие е, винаги работодателят ги удържа.
А когато трябва да се коригира д6 в ,която трябва да се  намали сумата на декларираното преди това ДОО,а да се увеличи сумата на декларираната по-рано ЗО вноска ,как се прави ?Дали всички нови верни суми ли се подават в една колона с код К/корекция/ или как ?Нали когато е в увеличение само се пише разликата ,а при намаление се пише код К.Моля помогнете.

В една декларация 6, но първата колона с код К за намалението на ДОО (пишете вярната сума) и преписани всички останали полета както са били преди, а втората колона като редовна и попълвате само ЗОВ с разликата в посока увеличение. Задължително обаче първо да е колоната с код корекция, а после колоната като редовна за увеличаване на ЗОВ.
24 последователни месеци назад, независимо има ли прекъсване или не. За времето, през което лицето не е осигурено за безработица се взема среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период.

Не се ориентирах от написаното от вас минали ли са 3 години от предходната борса, затова обърнете внимание и на следното: безработните лица, придобили право на обезщетение преди изтичане на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение, получават минималния дневен размер на обезщетението за безработица съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за срок 4 месеца.
Здравейте имам следният казус, увеличават заплатата на един служител със задна дата от 01.09.2014 сега какво следва да направя и двете декларации ли коригирам, моля помогнете... :blush:

Подавате коригираща декларация 1, а декларация 6 като редовна само със сумите в увеличение.
От Наредба 8, чл.3
(9) (Нова - ДВ, бр. 3 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 1 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 103 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) За лицата, осигурени на повече от едно основание по чл. 4 КСО, се подава декларация обр. № 1 и в случаите, в които на едно от основанията осигурителните вноски са внесени върху максималния месечен осигурителен доход.
(10) (*) (Нова - ДВ, бр. 99 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Алинея 9 не се прилага за лицата, осигурени на основание чл. 4, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване за пълен месец върху максималния месечен размер на осигурителния доход и са получили възнаграждение за работа без трудово правоотношение за същия месец.
През 2001 г. програмата беше под ДОС. Може да я изтеглите от тук:
http://www.nap.bg/page?id=229 Архив на Програмните продукти за 2010 г. и предишни години
Разгледах сайта на НОИ, но не намерих формуляр за Декларация за съгласие при пенсиониране да се използват данните от персоналния регистър за периода след 01.01.1997 г. до датата на пенсиониране. Предполагам това означава, че се прави в свободен текст. Ще бъда благодарна ако някой качи готова бланка, която може да се използва.
Да, подава се д1 и д6 за здравните осигуровки,  а после и за съответното тримесечие декларация по чл.55 за данъка.
Аналогично е и в чл.40а от КСО, но тъй като Таня-ЛС пише за 3 дневен срок, а не намирам такова нещо, се зачудих да не би на друго място да е регламентирано специално за болничния след прекратяване на договора.
Но в текста от сайта на НОИ става въпрос за 3 дневен срок за декларация за промяна на обстоятелствата, а не за представяне на самия болничен лист.
Предполагам това имате предвид:
Чл. 168. от КТ (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Ако е уговорено в колективен трудов договор работничка или служителка с две живи деца до 18-годишна възраст, има право на два работни дни, а работничка или служителка с три или повече живи деца до 18-годишна възраст - на 4 работни дни платен отпуск за всяка календарна година. Този отпуск се ползва, когато работничката или служителката пожелае и не може да се компенсира с парично обезщетение, освен при прекратяване на трудовото правоотношение.
(2) Работничката или служителката има право да ползува отпуска по предходната алинея включително и за календарната година, в която някое или всички деца навършват 18-годишна възраст.
(3) (Отм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)
(4) Ползуването на отпуска по този член може да се отлага по реда на чл. 176.
Представя се в НОИ до 3 дни от датата на представянето му при бившият работодател.

Къде е регламентиран този 3 дневен срок? Преди имаше нещо в чл.40а от КСО, но мисля че отпадна. Сега не са ли по общия ред - до 15 число на месеца, следващ месеца на представяне на болничния пред работодателя?
Здравейте!
А ТД по чл. 111 отразява ли се в трудовата книжка?

Не се отразява в трудовата книжка, а се попълва УП-3.
Иска ми се да е на лице този изчистен вариант, но в случая си работи по ТД и си взима и пенсия лицето. Питането ми в Д6 като му включа ДОД с код 8 ли следва да е?

В декларация 6 не се включва данъка по гражданските договори, а само осигуровките. За данъка се подава декларация по чл.55 - на тримесечие. Примерно ако изплатите през юли хонорар по граждански договор (независимо кой месец е работило лицето, важен е месецът на плащане), трябва да подадете декларация по чл.55 от 1 до 31 октомври, като включите данъка за граждански договори, които сте изплатили освен през юли и през август и септември (ако има такива). В срок до 30 септември трябва да внесете и данъка.

Ако изплащате хонорар през последното тримесечие на годината (октомври-декември) не трябва да удържате данък.