Документите са подадени, лицето пита дали трябва да коригира приложение 10 заради това, че обявиха 2 януари за почивен - не трябва нищо да коригира.
А по първият въпрос ?
Не се подава нищо, нали ?

Точно така, само в приложение 9 има дни за коригиране във връзка с 2 януари.
Здравейте,
От 12.12 до 19.12.2016г. съм в болничен за общо заболяване, а от 20.12.2016г. в 45 дневен болничен по майчинство.
Въпросът ми е - целият ли болничен за общо заболяване ще бъде изплатен от НОИ или първите 3 дни са от работодателя.

Предварително благодаря.

За общо заболяване работодателят плаща първите 3 дни. За майчинството - изцяло ги плаща НОИ.
здравейте, през месец януари ще изплащаме заплати и възнаграждения по граждански договори за месец декември 2016г. Кой размер на осигурителните вноски да приложим - тези за 2016 или новите вноски за ДОО.

Осигуровките ще са в размер за месеца, през който е положен труда, а не месеца на плащане, тоест старите размери. В декларация 1 също попълвате декември, а не януари.
Изпълнителят трябва да си подаде и годишна данъчна декларация в НАП, а възложителят да му издаде служебна бележка за целта.
При прекратено трудово правоотношение ,работодателя следва да издаде сл. бележка за доходите.
Образец 1 или образец 2 по чл.45 от ЗДДФЛ следва да се изготви?

Образец 2, то си пише в указанията за попълване - Служебната бележка се предоставя на работника/служителя, когато: трудовото правоотношение е прекратено през течение на годината - в срок до 1 месец от датата на последното плащане, но не по-късно от 31 декември на данъчната година;
Привет!

С третия, изравнителен болничен на майка /до 135 дни/ съм пропуснала да подам Прил. 1 към чл. 3 ал. 2 - деклариране на обстоятелства за изплащане на парично обезщетение...

Възможто ли е заради този пропуск да не се изплати обезщетението на майката?
Това е станало преди месец, от НОИ не са ми изпратили още писмо за липсващи документи, а и майката още не се е оплакала. Но въпреки това, ми е много притеснено.

Приложение 1 се попълва от лицето и се съхранява при работодателя, то не се представя в НОИ.
Годишната данъчна основа се получава като от сумата на всичките ви доходи (например ако работите по няколко трудови договора, граждански договори и т.н.) се приспаднат осигуровките, които е трябвало да внесете за своя сметка (здравни, пенсионни). Ако имате и застаховка Живот, сумата, която сте внесли по нея също ще се приспадне. След това полученото се облага с 10% данък.

Ето пример
- ако имате 5 000 лв. годишна данъчна основа и нямате застраховка Живот, дължите 500 лева данък (защото 5 000 * 10% = 500 лв.)
- ако обаче имате 5 000 лева годишна данъчна основа и по застраховка Живот сте внесли 300 лева за годината, то дължите 470 лева данък (защото 5 000 - 300 лева = 4 700 лв. * 10% = 470 лв.)



Да.
чл.22 от ДОПК
(7) Когато срокът изтича в неприсъствен ден, този ден не се брои и срокът изтича в следващия след него присъствен ден.

Здравейте! Досега сама си внасях вноските, вкл платих и през месец август. От 1ви септември се водя на работа, трябва ли да подам Д7 или работодателят ще си подаде съответен документ?

Благодаря!

Не е необходимо да подавате декларация 7, работодателят подава други декларации, които автоматично ще спрат действието на подадената докато сте била безработна декларация 7.
Тук е дискутирана подобна тема, мисля че в такъв случай само работодателят дължи възнаграждение за първите 3 дни от болничния.

https://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=5979.0
лихви в системата на НАП колко процента?

След като подадете декларация 6, влезте в сайта на НАП ако имате ПИК код или електронен подпис и лихвите ще са ви начислени, от там ще се ги видите с точност и ще можете да ги внесете после, това е най-лесният вариант според мен.
Декларация 6 трябва да се подава един път през текущия месец или за всеки месец отделно ?

За всеки месец, в който имате грешка, като редовна декларация 6, само с разликата за довнасяне. Имайте предвид, че ще ви се появят и лихви в системата на НАП.
Може да опитате и по телефона дали ще ви дадат информация, всяко териториално поделение си има и конкретни телефони за болничните.
http://www.noi.bg/aboutbg/contacts
здравейте, искам да ви питам със сигурност ли са отпаднали графиците за отпуск? трябва ли работодателят да информира колко дни се остават на всеки служител в началото на годината?

Графиците отпаднаха.
По втория въпрос вижте Наредбата за работното време, почивките и отпуските
Чл. 37а. (Нов - ДВ, бр. 21 от 2011 г., в сила от 15.03.2011 г., изм. - ДВ, бр. 63 от 2015 г., в сила от 18.08.2015 г.) В началото на всяка календарна година, но в срок не по-късно от 31 януари, работодателят е длъжен да уведоми писмено всеки работник или служител за размера на платения годишен отпуск, който има право да ползва през календарната година, включително отложен или неизползван от предходни календарни години.
Ако и колоната с данъка за юни е подадена 2 пъти, заедно с тази за юли - също я подавате с код К и единичната (вярна) сума. И внимавайте с датите - навсякъде да са както в предишната дублирана декларация.
Въпреки, че не се касае за корекция на ключово поле, предпочитам сигурния и чист начин да се поправи подобен проблем.
При този проблем съществуват два варианта на поправяне, но аз предпочитам винаги да поправям със сигурния начин, за да няма после изненади в ПР. Случвало се е.

А ако установите грешката по-късно и по вашия начин подадете заличаваща, а срокът за подаване на редовна междувременно е изтекъл?
Заличаваща д1 и коригираща д6 с нули.
След това подавате редовни д1 и д6.

Изобщо няма нужда от тези гимнастики. Само коригиращи са достатъчни. След подаване на една и съща декларация 2 пъти, в системата на НАП има една декларация с двойна сума.