Според мен най-лесния начин е чрез сайта на НОИ - проверка чрез булстат и ИКО. Разглежгдате справките за съотвествие между декларирани и внесени вноски за ДОО и Справките за подадени декларации от осигурителя и си търсите грешките - например пропусната декларация 1 или пък грешно подадена декларация 1 (с по-малка сума).
Може би си написал 0 в една клетка, а 2 в друга. Трябва в една и съща клетка да напишеш 02. Те са общо 5 "кутийки", пишеш в първата само.
Ако се спазват указанията за попълване на Таблица 2 към годишната данъчна декларация излиза, че лице, което не е самоосигуряващо се а се осигурява по чл.40 ал.5 от ЗОВ и през годината е получило авторско възнаграждение, върху което възложителя не дължи осигуровки, за всеки месец трябва да довнесе здравна осигуровка върху разликата между 60% от полученото възнаграждение и 210 лв. Въпросът ми е може ли здравните осигуровки, които се довнасят и внесените през годината за 12 месеца по 16,80 лв. като за безработен да се приспаднат от годишния облагаем доход.
В указанията към данъчната декларация пише "Годишната данъчна основа се определя, като облагаемият доход, придобит през данъчната година, се намалява с вноските, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за данъчната година за своя сметка, а ако лицето не е самоосигуряващо се - с удържаните задължителни осигурителни вноски, които са за негова сметка, по реда на Кодекса за социално осигуряване (КСО) и Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), както и с внесените в чужбина задължителни осигурителни вноски, които са за сметка на физическото лице. На съответните редове в Част ІІ се посочват вноските, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за данъчната година за своя сметка, включително определените за довнасяне съгласно данните от Справката за окончателния размер на осигурителния доход за 2011 г. Ако не сте самоосигуряващо се лице, посочвате само удържаните задължителни осигурителни вноски, които са за Ваша сметка по реда на КСО и ЗЗО."
Относно този текст лицата, които сами си внасят здравните вноски приравняват ли се на самоосигуряващи се?
Ако се спазват указанията за попълване на Таблица 2 към годишната данъчна декларация излиза
Благодаря Ви Таня-ЛС за изчерпателния отговор.
Договора е за превод на книга от чужд език на български. Аз разполагам със сметки за изплатени суми, в които не са удържани осигуровки и трябва да попълня годишна данъчна декларация на лицето. И се чудя дали то самото трабва да си довнесе поне здравни за разликата над 210 лева (защото е внесъл ЗОВ за всеки месец като за безработен). Но щом възнагражденията, получени срещу отстъпено право за използване на произведения, не представляват доход от трудова дейност и не следва да се включват в осигурителния доход значи не трябва.
Възложителят не е удържал нищо друго, освен данък. Но сега като въведох и в калкулатора в този сайт за граждански догори отметката авторски и лицензионни възнаграждения калкулаторът също изчислява само данък.
300 лева месечно след приспадане на нормативно признатите разходи
Лице, което не е осигурено на друго основание през годината и си внася само здравните вноски като безработен - 16,80 на месец сключва граждански договор и получава авторско възнаграждение. В сметката за изплатени суми е удържан само данък след приспадане на 40% нормативно признати разходи. Трябва ли лицето да си внесе допълнителни здравни (и/или социални) вноски върху сумата на авторския договор при подаване на годишната данъчна декларация? Лицето няма булстат, НЕ е регистрирано като самоосигуряващо се.
Здравейте. Може ли някой да ми обясни каква точно програма трябва да си инсталирам или някакви допълнителни настройки да направя, за да мога да виждам в сайта на НОИ Справките за съответствие на декларирани  и внесени вноски. Влизам с булстат и ПИК, но след като избера съответния вид справка излиза празен сив екран с едно квадратче, зачертано с X в горния ляв ъгъл. Нямам такъв проблем за справките за изплатени обезщетения и за подадени декларации от осигурител, те излизат нормално.
Фирма, която НЕ е регистрирана по ЗДДС продава служебен автомобил, като купувач е физическо лице. Физическото лице внася по банков път договорената сума. Какъв документ трябва да издаде фирмата на лицето за извършеното плащане? Достатъчен ли е само договорът за покупко-продажба?
Значи за периода преди 01.01.2009 - осигурителна книжка, а за след 01.01.2009 да издам на лицето по договор за управление и контрол УП 2 и УП 3, правилно ли разбрах?
Използвам темата, за да попитам може ли вместо осигурителна книжка за периода преди 01.01.2009 г. на лице, което работи по договор за управление и контрол да се издаде УП 3 и УП 2