921
ЮЛНЦ » Re: Асоциация
16.01.2013, 09:42
Като гледам образец 1010а в част II Идентификационни данни e отпаднало полето за отбелязване на ЮЛНЦ (предходни години имаше такава отметка), което ме кара да смятам, че не трябва да се подава такава декларация от ЮЛНЦ.
Може би трябва само да си променим в полето, където лицето декларира дали е осигурено на максимален осигорителен доход, че за 2013 г. той е 2200 лв.
Малко уточнение:
(2) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Счетоводните документи, които постъпват в предприятията на чужд език, се придружават с превод на български език на съдържанието на отразените в тях стопански операции, с изключение на документите, които са данъчни документи по смисъла на чл. 112, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за данък върху добавената стойност.
да, в служебната бележка се включва удържания данък и само осигурителните вноски, които са за сметка на лицето
Публикуваха на сайта на НАП това:

Подаване на декларация за дължими данъци, удържани за доходи начислени/изплатени през 2012 г. и подлежащи на внасяне след 01.01.2013 г.
09 Януари 2013

Предприятията и самоосигуряващите се лица, които през месец декември 2012 г. са изплатили доходи от друга стопанска дейност и от наем и са удържали авансов данък по реда на чл. 43, ал. 4 и чл. 44, ал. 4 от ЗДДФЛ трябва да внесат този данък в срок до 10 януари 2013 г. В същия срок лицата трябва да подадат и декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци (образец 4001). Окончателните данъци, които са удържани през 2012 г. от платците на доходи, но не са внесени към 31.12.2012 г., тъй като срокът за внасянето им изтича след 01.01.2013 г. се внасят в сроковете, действащи към момента на удържането на данъците, т.е. прилагат се старите срокове. Тези данъци също трябва да се декларират с новия образец на декларация (4001), като срокът за подаване на декларацията съвпада със срока за внасянето на данъците.

Срокът 31.07.2013 г. за подаване на декларацията за дължими данъци (образец 4001), посочен в § 60 от ПЗР на ЗИДЗДДС се отнася за случаите, в които данъците е трябвало да бъдат внесени до 31.12.2012 г., но не са внесени към тази дата. Препоръчително е в тези случаи декларацията за дължими данъци да се подава преди внасянето на съответния данък, въпреки че крайният срок за подаването й е 31.07.2013г. Крайният срок за подаване на декларация в тези случаи (31.07.2013 г.)  е задължителен, дори данъците да не са внесени.

Данъкът при източника по реда на чл. 194 и 195 от ЗКПО, за доходи, начислени през 2012 г., чийто срок за внасяне изтича през 2013 г. се внася в сроковете, предвидени в чл. 202 от ЗКПО, действащ до 31.12.2012 г., т.е. прилагат се старите срокове. На основание § 55 от ПЗР на ЗИДЗДДС този данък се декларира по реда на глава двадесет и шеста от ЗКПО с декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци (образец 4001) като срокът за подаване на декларацията е 31.01.2013 г.

Срокът 31.07.2013 г. за подаване на декларацията за дължими данъци (образец 4001), посочен в § 55 от ПЗР на ЗИДЗДДС, се отнася за случаите, в които данъкът при източника е трябвало да бъде внесен до 31.12.2012 г., но не е внесен към тази дата. Препоръчително е в тези случаи декларацията за дължими данъци да се подава преди внасянето на съответния данък, въпреки че крайният срок за подаването й е 31.07.2013 г. Крайният срок за подаване на декларация в тези случаи (31.07.2013 г.) е задължителен, дори данъкът да не е внесен.

http://nap.bg/news?id=1664
А например ако следващите месеци лицето получава обезщетение за безработица от НОИ, то ще е осигурено на друго основание и всъщност само 1 месец ще има, през който си плаща само здравните осигуровки - месецът, през който получава обезщетението от работодатела по чл.222, ал.1. В такъв случай тази декларация 7 чак след като приключи обезщетението от НОИ ли ще я подаде?
Има една липсваща дума в едното изречение от заповедта -
"За всеки служител и работник е утвърден график за ползването на платения годишен отпуск, като съвкупността от всички индивидуални графици на работниците и служителите в предприятието, представлява общия график за ползването на платения годишен (думата отпуск липсва) в предприятието за 2013 година."

И моля да не го приемете като заяждане от моя страна, просто се зачетох и го забелязах.

Функциите, които предлагате на този сайт са страхотни и изключително полезни. Поздравления за своевременното обновяване на информация и актуализациите. Продължавайте в същия дух!!!
Благодаря за отговора!
Допустимо ли е вместо да се дава предварително аванс за командировка в чужбина (до близка държава и за кратко време, за 1 или 2 дни), да се платят полагаемите пътни, дневни и т.н след като лицето се върне от там (и командированото лице е съгласно, разбира се). Никъде в наредбата за командировки и специализации в чужбина не видях текст, който да задължава даването на аванс.
Ако Декларация 1 е за няколко месеца, а декларация 6 - само за месеца на плащането, няма ли СУП-ата на НАП да се затрудни със свързването както на двете декларации, така и с периодите в платежните нареждания за внесени осигуровки?
Предполагам, че на телефоните на Националния статистически институт или на съответното Териториално статистическо бюро ще Ви дадат информация.
На сайта на НОИ има хубава таблица  - ето линк   http://www.noi.bg/pensions/grantpensions/430-posv
Аз съм сигурна, че е така, но ми трябва някакъв нормативен документ или указания, които да покажа на работодателя.
Преди време видях едно становище на МТСП в отговор на въпрос, от което става ясно, че основната заплата не може да е под минималната, но сега не мога да го открия. Трябва ми нещо подобно за доказателство пред работодател, който твърди, че брутната, а не основната заплата е необходимо да е над минималната.
НАРЕДБА № Н-8

(7) (Нова - ДВ, бр. 3 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 1 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г.) За лицата, осигурени на повече от едно основание по чл. 4 КСО, се подава декларация обр. № 1 и в случаите, в които на едно от основанията осигурителните вноски са внесени върху максималния месечен осигурителен доход.



Това не означава ли, че трябва да се подаде Д1 само с дните, без сума?
Права сте Таня-ЛС, но в случая става въпрос за лошо стечение на обстоятелствата - по-малко от месец не стига на въпросния служител за да си ползва висока сума обезщетение за голям период, а преди това е осигуряван на висок доход. Естествено че е по-добре ако работи на безсрочен трудов договор, но мисля че ще се съгласите, че понякога човек няма избор и се налага да приеме и неизгодни условия. Извинявам се ако съм обидила някого с въпроса си.
А какво значение ще окаже върху обезщетението ако този договор е за непълен работен ден - примерно за 4 часа, за да може осигуровките да са по-малко?
Лице остава без работа поради изтичане на срока на трудов договор, но не са изминали 3 години от предишното му оставане без работа. Може ли да не се регистрира като безработно в Агенция по заетостта и съответно да не получава обезщетение за безработица след прекратяването на този договор - (защото ще има право само на 4 месеца на минимален размер обезщетение), а вместо това да почне работа след няколко дни прекъсване на друг срочен договор - за един или два месеца, за да изтекат тези 3 години от предишното оставане без работа и да има право на по-високо обезщетение и за по-дълго време съобразно стажа му. Има ли значение, че при последният работотдател ще е работил само 1 месец?