5% отстъпка се ползва само ако има лицето има данък за довнасяне. Във вашия случай пишете, че данъците вече са внесени и ще има само възстановяване.
Здравейте! На 15.05.2017 излизам в болничен 45 дена преди термина. Работя на трудов и граждански договор. Мога ли до 15ти май да си работя и на гражданския договор

Гражданският договор няма осигуровки за майчинство, можете да продължите да работите по него и докато си гледате бебето, няма да окаже влияние на получаването на болничните и майчинството.
Някой може ли да каже стъпка по стъпка , каква  е процедурата за закриване на НПО в обществена полза .
Ако НПО има по проект от 2015 год. неплатени задължение към  доставчици поради
прекратяване на финансирането , какви записи да се направят . Това да се описва ли в ликвидационния баланс и бележките към него ?
Дайте съвет ....


На стр.60 на това ръководство има глава за Прекратяването на ЮЛНЦ, надявам се да Ви е полезно.
http://www.bcnl.org/uploadfiles/documents/pravna%20ramka/qa10.pdf
Вместо заличаване и после редовни, не става ли направо с корекция и на Д1, и на Д6.
Здравейте, имам доход от наем и въпроса ми е свързан с попълване на Таблица 2 от Окончателната справка за осигурителния доход. Нямам трудови договори и др. доходи. Кои колони попълвам. Колона 3 със сума 210, върху която съм внесъл здравни осигуровки?

В колона 4 попълвате 210 лв., а не в колона 3. А наема попълвате в колона 5 - 90% от сумата по месеци.
Този имейл си е напълно редовен. Изпращача е НАП-Национална агенция за приходите <infocentert@nra.bg>

Този, който цитират колегите горе е от НАП, но освен него получих още един, вече с прикачен zip файл, който изобщо не е от НАП.
Днес на пощата си пак имах вирус с прикачен файл уж от НАП - Уведомление относно промени в регламента за подаване на декларации към НАП, но не е от пощата на НАП, а от странен e-mail, така че внимавайте.
А забелязахте ли, че в съобщението на НАП срокът е 31 октомври, а в Наредбата е 30 октомври. Не че ще чакам последния ден, но някой може и да се подведе.
Благодаря Ви за отговорите. Явно е някаква контрола, но не можах да й хвана смисъла. Ще го подавам онлайн и предполагам, че ако ми дава грешка, няма да го пусне... А по пощата мога ли да го пратя отчета?

Аз го подадох също по онлайн, приема го, пише "Успешно обработен с предупреждения". Ще добавя 1 линк от предишна тема, мисля че ще Ви е полезна.

https://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=5997.0
Здравейте! Опитвам се да попълня в сайта на статистиката Отчета за труд, заети лица и т.н. Голяма борба пада! Дава ми една грешка: "Ако 1910(1)>1911(1), то се очаква, че и 1920 (1)>1921(1)"  :blink:
Наетият персонал е работил на 8 часа, няма персонал на непълно работно време, няма ползвана отпуска, болнични и т.н. Работили са си хората.
Много ми се иска някой да ме избави от тая мъка, защото пробвах много неща и не се поддава. Нещо не ми е ясно - помагайте  :blink:

Това е от препоръчителните контроли, не задължителни. При мен също се получи така във фирма, в която няма ползвани отпуски през годината. Подадох го в този вид.
До 25 март внасяте осигуровките и подавате декларация 1 и 6. В декларация 6 попълвате само осигуровките. За данъка подавате декларация 55 от 1 до 30 април, като тогава плащате и данъка.
Закон за данъците върху доходите на физическите лица
Чл. 50. (1) Местните физически лица подават годишна данъчна декларация по образец за:
1. придобитите през годината доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа и с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28;

Придобиване на доходи
Чл. 11. (1) Ако не е предвидено друго в този закон, доходът се смята за придобит на датата на:
1. плащането - при плащане в брой;
2. заверяването на сметката на получателя на дохода или получаването на чека - при безналично плащане;
3. получаването на престацията - за непаричен доход.
От вчера пак има актуализация на програмата за декларация 1 и 6, с най-новата версия ли правите файловете?
Да не би да я инсталирате в друга папка, а не където е била досега? Прочетете инструкциите за инсталиране от сайта на НАП, там доста добре е обяснено.
Миналата година правих запитване на мейла на Нап за такъв случай - безработен и наем и ми отговориха, че декларация 6 касае само самоосигуряващите по КСО, но знам ли сега какво са решили.
Аз пък се чудя на нещо друго в указанията към таблица 2 - ако лицето е безработно, но с някакъв еднократен граждански договор и съответно трябва да попълни тази таблица 2, пак ли трябва да подаде декларация 6 като самоосигуряващо се по смисъла на Закона за здравното осигуряване. Нали вече е подало декларация 7 и по нея са се формирали ежемесечно задълженията по 16,80 за здравни вноски. Ако подаде и декларация 6 няма ли да станат 2 пъти тези задължения в системата на НАП.
Дължите му най-малко здравните вноски.

И те са 4,8%*460 лв. - тоест 22,08 лв. на месец