Здравейте!
Моля за съвет! Плащам ЗО на съпруга си като безработен. По принцип правя това с две плащания за по 6 месеца през годината. Сега трябва да внеса за януари /до 25.02/ като мислех да платя до юни включително. Предвид обаче предстоящите промени на Единната сметка, мисля, че най-удачно ще е да платя само за януари, защото после идея нямам какво ще се случи. Правилно ли разсъждавам?
Уведомлението е за безсрочен ТД, нали? Вземете ТД, преправете го, вкарайте в него клауза за срок на изпитване в полза на работодателя /това не се отразява в уведомлението/ и го съкратете по чл. 71, ал.1.
Иначе няма неискам - ще го върщат от НОИ докато не платите всички обезщетения. С осигуровките по тях.
:good:
По кой член е назначено?
Кое е приключило, та нали договорът е от днес? Няма такова нещо, че лицето не иска. Законът си е закон. Прав/а е ХХХХХ.
За борсата - НЕ. трябва да има 9 месеца през последните 15. Това със съкращението не е много удачно /все пак става въпрос за 10 дни /. По добре е да е със срок на изпитване и освободен по чл. 71.
Имам един такъв въпрос: За подписване вместо Управител, трябва ли пълномощното да е нотариално заверено? По принцип аз нямам никакво, но в такива случаи разписвам Управителя със запетайка отпред /естествено с неговото знание/.
Никакви отпуски не се вписват в трудовата книжка! На какво основание ще си ползват отпуските от предната фирма? Няма такова нещо! Полага им се само тази, която ще е в новата фирма.
Освобождавате ги от едната фирма и ги назначавате в другата. Обяснете му, че по закон е длъжен да им изплати обезщетение за неизползваните отпуски, което ще впишете в заповедта и във ведомостта. За трудовата книжка, какъв Ви е проблема? Смятате им стажа и толкова. Как обаче ще ги освободите от първата фирма? Те изобщо знаят ли той какво възнамерява да прави? Най-добре би било по взаимно съгласие. В новата фирма той ще има право да ги назначи със срок на изпитване, което за тях не е добре, защото може лесничко да ги освободи.
Въпрос: В кои случаи мога да бъда освободен от задължение за регистрация като администратор на лични данни?
Отговор: Комисията може да освободи от задължение за регистрация администратори на лични данни, които отговарят най-малко на един от следните критерии:
1. Когато администраторът обработва лични данни със съгласието на физическото лице за срок не по-дълъг от шест месеца;
2. Когато данните се обработват в публични регистри на основата на закони, които осигуряват реда за достъп и мерките за защита;
3. Когато администраторът обработва данни, свързани с трудови или членствени правоотношения, и броят на лицата, за които се обработват данните, са не повече от 15.
Освобождаването от задължение за регистрация се извършва по молба от администратора на лични данни, подадена по образец, утвърден от КЗЛД. Такава молба може да бъде подадена само от администратор, който към момента на подаването й не е регистриран в "Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри на лични данни".
Следва да се има предвид, че критериите за освобождаване от регистрация трябва да са налични по отношение на всички регистри с лични данни на физически лица, които администратора на лични данни обработва.
Зададен въпрос към Микроинвест:
Здравейте,
1. При генериране на декларация 1 в новата версия има опция "без начисляване на данък по ЗДДФЛ". За какво служи тя и какво променя в декларация 1? Кога трябва да я използваме?

Отговор:
1. Декларация обр. 1 без данък се подава само в специални случаи, не използвайте отметката;
Разбира се, че за четвърто тримесечие се внася от наемодателя :good:
Обърнала съм внимание само на въпроса за срока защото е обвързан с декларацията... Благодаря за уточнението, svetlakercheva :bow:


Хубав ден!  :smile1:
Здравейте.Искам да попитам данък за четвъртото тримесечие от наем,кога се внася от наемателя.
Данъчната декларация знам ,че е до края на април ,но сумата  кога се внася.

Данъкът не се ли внася от наемодателя?
 
Незнам защо така и аз пробвах и 31  и 01 все 10 дни ми излизат, явно в калкулатора е проблема.


И при мен така се получава.  :hmmm:
При нас данъкът и таксата ги плаща наемодателя, а после ние му възсановяваме сумата, защото така е сключен договора. Ако и при вас е така, то сумата я делите на 12 и умножавате съответно по броя на наетите от Вас месеци.
Първо, вижте в самият договор клаузата за прекратяването му и дали има и такава за заплащане на данък и такса смет. Според упоменатото в договора си пускате предизвестието за прекратяването му. Ако няма посочен срок - пускате едномесечно.
 Прекратявате договорът като учител, начислявате му обезщетение на база последния месец, в който е работил като такъв и е имал  отработени най-малко 10  дни. Това е според мен!
Нищо не разбирам от СИРВ, но според писмото излиза, че трябва да му платите, колкото са часовете му по норматив. Така мисля аз.
Може да се проточи и с години. Решенията се обжалват и делата се протакват.