Значи, ако инициативата е от негова страна(на работника, не на шефа), не е в сила защитата при уволнение, регламентирана в упоменатите случаи по чл.333 от КТ....
Или по реда на осигуряване на самоосигуряващите лица, или по ДУК. Ако по трудов договор е осигурено на максимален осигурителен доход - може да не се осигурява.
Ако смятате, че осигуряването на друго място го освобождава от подобно задължение в дружеството - тц...
Винаги е възможно и най-безболезнено, ако човек да напусне по взаимно съгласие!
Иначе, за освобождаването поради болест, предварително трябва да се уточните със СТМ, да си сформирате комисия по трудоустрояване(с тяхно водещо участие), да се направи анализ, протокол, ако е необходимо допълнително запитване до ТЕЛК за уточнения(защото те пишат нещата общо и мъгливо и гледат да не се ангажират), да и проверите дали може да му бъде предложена друга подходяща длъжност, въвеждане на облекчени условия на труд и т.н., за да направите нещата както трябва и чак тогава освобождаване на това основание, защото нещата са потенциално конфликтни.
Според мен я респектирайте с някакво тълкувателно решение на ВКС-то и се спазарете на 19 дни, изчислени на база надница от месеца, предхождащ този, в който е ползвала майчинство(сигурно не е било преди повече от половин век)...  :give_rose:
Много е права колежката - чл. 70 не е самостоятелно основание за сключване на трудов договор. Иначе аз съм виждал и такъв, сключен само на него - от юрисконсулт.
А някой забелязал ли е, че в изготвени трудови договори от юристи обикновено се борави с членове, докато сякаш коректния подход в случая  е да се използват клаузи, което е същото, но не съвсем...
Ей, много гадно племе е това счетоводителите и производни - жената си наела адвокат за престиж и респектиране, а те се гаврят, мама му стара...
Аз, когато ми кажат нещо от СТМ, разполагам с подмолната власт да ги сменя.  :wink1: И така от службицата като не си подновят няколко клиенти договорите с тях, спират да отдават чак такова значение на непреходната естетика в оформлението на книгите за инструктаж...  :wink1: :smile1:

п.с. Болшинството адвокати, специалисти в тази материя , не е коректно да ги коментираме(защото всички сме наясно за какво става дума), но действително осъзнаващите  многопластовостта и конфликтността на материята, никога не се отнасят лекомислено и не подхождат с прекалено самочуствие. Преди време при мен дойде един човек, загубил дело по обидна причина. Човека накрая го попитал защо е загубил на всички инстанции, а адвоката му казал "Клиента губи делото, а не адвоката"...  :smile1:
Може, но има цял сонм становища и указания относно това, дали "само подписването" е управленска функция и полагане на труд, или просто инцидентно занимание...
Аз дори бих пуснал допълнителен трудов договор по чл.110, за да избягна евентуални надхващания с ИТ за съвместяване на длъжности...
Колежката е отговорила преди мен - явно се рефрешва форума на определени минути.
Аз се радвам, че съществува огромно количество подобни "адвокати", защото нищо не илюстрира по-добре несъстоятелността на претенциите им в Закона за адвокатурата...  :smile1: :smile1: :smile1:
И много важно уточнение е преди колко време е прекратено получаване на обезщетението от НОИ! Ако са изминали повече от 9 месеца(и по-малко от 3 години от предходно упражняване, естествено) няма да има право да си получи оставащите месеци при първоначалните условия.
Ще има, че и НОИ вероятно ще има в един момент...
Вие като свободна професия би трябвало да внасяте авансово осигурителни вноски върху осигурителен доход в размер, определен нормативно. За придобитите доходи по извънтрудови правоотношения възложителите не би трябвало да ви правят удръжки, след като вие сте декларирали тези обстоятелства изрично пред тях...
А едноличния собственик на капитала по реда на осигуряване на самоосигуряващите се лица ли "го прави"? В известна степен е условно назначаването на "външен" управител в ЕООД, който е различен от собственика на капитала. Освен това, осигуряването на 4 часа на управител, без значение от основанието, е предпоставка за последващи проблеми с административните органи, които в редица становища твърдят, че управлението на дружеството е непрекъсваем процес...
Не съм много сигурен, но ми се струва, че единственият вариант е ТД на нормално работно време, заплата и всичко останало, все едно, че го назначавате на нормален 8-часов работен ден. След това се прилага въвеждане на сумирано за този работник и всички графици, нощен труд, извънреден, ако се получи (без да бъде планиран) и т.н.
...

Подкрепям! Според мен няма особени алтернативи...
Няма никакво объркване - обезщетения за неспазено предизвестие и неизползван тпуск се изплащат към дата на прекратяване на правоотношението, а това за оставане без работа - в края на едномесечния период. Вие да не сте ясновидци, че да знаете дали ще постъпи на работа през този период, на коя дата, дали ще бъде по-ниско трудовото му възнаграждение там...
Дължите обезщетение за срока на неспазено предизвестие  пропорционално на брутното трудово възнаграждение. Не можах да разбера дали сте го приели на 19.02 или на 25.02, но която и да е датата, започвате да си броите 30 дни от следващия ден след получаване(и входиране), като след изтичането на тези дни, прекратявате от следващия. Обезщетението ще бъде от 03.03 до когато се пада тридесетия ден.
И другия път - някой като иска да напуска - по взаимно съгласие с молбичка от негова страна. Както показва практиката, няма много полза от работещи, които последния месец се попипват и "мътят главите" на останалия персонал...  :wink1:

п.с. И още нещо дребно за отказа от подписване - в такива случай отказа се удостоверява с подписите на двама свидетели. Въпреки, че заповедта за прекратяване има само констативен, удостоверяващ характер и не отразява желанието на другата страна(в чиито интерес изцяло е да си я получи иначе), е добре да имате документ.
Не викайте - чуваме ви.  :smile1: Аз казвам, че не трябва да подава годишна декларация, естествено и справка за окончателния размер на осигурителния доход, при положение, че е самоосигуряващ и нищо повече.
Искат ви да подадете отказ, за да не ви отказват те, тъй като е свързано с повечко писане за тях и отделно нормативно обосноваване, а ако работата стане дебела, винаги да могат да кажат "Ми... то работодателя си го оттегли сам..."...  :wink1:
Аз затова ви обърнах внимание, че от НАП винаги са предпазливи при издаване на подобни документи, особено на лица, за които до момента не са издавани такива.  :smile1:
Лошо е, защото лицето за този период няма да остане подчинено на българското осигурително законодателство, което(донякъде) е по-благоприятно от финансова гледна точка. В отказа, който ще ви направят, трябва да посочат основанието, а после по членовете може да се коментира.