Какво разбирате под плащане по банков път?
Ако имате в предвид плащане с вносна бележка, то за Вас е плащане в брой, а за доставчика - по банков път.В този случай може да посочите името на фирмата и БУЛСТАТ-а с номер на фактура, защото банките са длъжни да посочат името на вносителя.
Другият вариант е ако доставчика е бюджетно предприятие и плащате с бюджетно платежно нареждане.
Отговори на НАП относно данъчно третиране на ваучерите за храна
Цитат
Б. р. Ще обърнем внимание, че безплатна храна, по реда на Наредба № 11 от 21.12. 2005 г. за определяне на условията и реда за осигуряване на безплатна храна и/или добавки към нея се предоставя само на определен кръг лица, осъществяващи трудова дейност, при условията и реда, визирани в наредбата, докато ваучери за храна, доколкото имат характер на социален разход би следвало да се предоставят на целия персонал ( вкл. и на лицата по договори за управление и контрол) без изключение. Ако ваучери за храна се предоставят само на определен кръг лица, то те нямат характер на социален разход по смисъла на т. 34 от §1 на ДР на ЗКПО, доколкото основна характеристика на социалния разход е той да е достъпен за всички и съответно се третират като разходи несвързани с дейността по реда на чл. 26, т.1 от ЗКПО, включват се в обхвата на доходите от трудови правоотношения на физическото лице – ползвател, като се облагат по общия ред на ЗДДФЛ и върху тях се дължат социални и здравни осигуровки по общия ред на КСО и ЗЗО. Виж целия текст на писмо № 24-35-520 от 21.02. 2008 г. на ЦУ на НАП.

Становище на НАП за признаване на приходи по СЕПП
http://pravatami.bg/6420
Цитат
Какво трябва да направя?
Подавам молба в свободен текст в Общината за издаване на документ, който да удостовери обявеното бедствено положение за периода, в който съм бил възпрепятстван да се явя на работа. Ако бедственото положение е обявено от областен управител или министър на вътрешните работи, то те установяват причините за неявяването ми.
За какъв период ми се дължи обезщетение?
За времето, през което съм възпрепятстван да работя, докато трае бедственото положение.

Проблемът е, че бедственото положение бе до вчера до 11 часа.
Генчо Генчев, кмет: Отменено е бедственото положение в Община Свищов
Детските градини работеха, а училищата - по преценка на Директора.Във всички бяха освободени само учениците, но не за всички и персонала.
Ако прилагате облекчена форма на фин.отчетност може да не попълвате ОПП и ОСК. :good:
НСИ може да поиска някои справки, но излизат с жълт триъгълник.  :wink1:
Приема отчетите и без тях.
Временно Изваждане от Употреба. НСС 4 допуска спиране на начисляване на амортизациите при изваждане на актив от употреба, когато това е за минимум 12 месеца. Използва се понятието Консервиране.

Консервирането се прилага, когато един актив, независимо от причините се извади от употреба за повече от 12 месеца, след което се очаква отново да бъде въведен в употреба. За да се Консервира актив, трябва предприятието да има икономическа обосновка за това решение – план с конкретни процедури за осъществяване на консервацията, изисквания, при изпълнението на които ще се осъществи повторно въвеждане в употреба, както и прогноза за осъществяването на тези изисквания.

Източник: http://qwerty1/63-4-1-1-obshti-pravila-za-otchitane-na-aktivi-i-amortizacii/
От Указанията на Образец 2031 към ГДД по чл.50 от ЗДДФЛ.
Приложение № 3
доходи от друга стопанска дейност
Цитат
Авансово удържан през годината данък от платеца на дохода по реда на чл. 43, ал. 4 от ЗДДФЛ (попълва се данъкът, посочен на ред 3 от Образец № 3 на служебната бележка)
На ред 1 в Част ІІ се посочва авансово удържания през годината данък от платеца на дохода по реда на чл. 43, ал. 4 от ЗДДФЛ, като към декларацията се прилага/т служебна/ите бележка/и по чл. 45, ал. 4 от ЗДДФЛ (Образец № 3), удостоверяваща/и размера на този данък.

Източник: http://www.nap.bg/page?id=327
А къде пише, че физическото лице е освободено да подаде ГДД за 2015 г.?
Физически лица могат да поискат удържане на авансов данък за четвърто тримесечие
Цитат
Така, когато декларират през следващата година доходите си от 2015 г., в масовия случай лицата няма да имат задължение да довнасят данък, съобщи НАП.

И аз ги осчетоводявам по с/ка 602. :good:
Е, не! Кой ще орежат ако не - семействата на деца с увреждания?
ЗАКОН ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА
Цитат
Чл. 7.(8) (В сила от 01.01.2016 г.) При условията на ал. 1, т. 1 и 5 месечната помощ за дете с трайно увреждане, установено от компетентните здравни органи, се предоставя независимо от дохода на семейството, като при определяне на общия размер на помощта за семейството размерът на помощта за детето с трайно увреждане не може да бъде по-нисък от двойния размер на помощта за семейство с едно дете.

Мен също ме предупредиха от АСП, че ще има ново подаване за помощи от тази година, но е за тези, на които надбавки са отпуснати до м.юли.
Ето и информация по въпроса:
2016: Родителите без брак подават ново заявление за месечни помощи за деца, всички декларират постоянно местопребиваване в страната
Цитат
Графикът е следният:
1. До 31 януари 2016 г. – за лицата и семействата, на които са отпуснати помощи от 1 март 2015 г.;
2. До 29 февруари 2016 г. – за лицата и семействата, на които са отпуснати помощи от 1 април и от 1 май 2015 г.;
3. До 31 март 2016 г. – за лицата и семействата, на които са отпуснати помощи от 1 юни и от 1 юли 2015 г.

Според мен най-добре е да му се издаде сл.бележка и да отиде да подаде ГДД в НАП. В предвид, че към 31.12. вече не сте негов основен работодател.Връщате му декларациите, които е подал при Вас.
Чл. 58. Минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвидена за заемане от държавен служител по Закона за държавния служител, е 420 лв. от 1 януари 2016 г.

За останалите на 30.12.:
Кабинетът ще определи нов размер на минималната заплата
Моят съпруг вече подаде двете декларации. :good:
И не само той. :wink1:
За мен, по-добрият вариант е ако мъжът й работи по ТД и има по-големи облагаеми доходи, да се подаде декларацията при неговия работодател, за да могат да си ползват облекчението в пълен размер. Декларация от преден работодател нямаме, но ще поискаме, това не е проблем.
Бих Ви посъветвала да споделите на майката, че и бащата има право да ползва облекчението, както и възможността той да го получи в по-голям размер, ако има повече доходи през годината.
Обикновено в Агенция социално подпомагане помощите за деца с увреждания ги получава майката.Може да не е съобразила особеностите на това данъчно облекчение.
Няма проблем да си подаде декларацията при вас - ще възстановите сумата, а ще приспадате същата от следващи вноски за дължими суми ДДФЛ.
delphine, това как да го разбирам?

А служебна бележка от предният работодател не Ви ли е представена? До тук може да му възстановите 93 лв. + евентуалният данък за м.01 след представяне на бележката.
Май ще трябва да си обясняваме с примери:
Пример 1:
ДОД м.1-12.2015 г.  12 мес. *50,00=600,00 ДОД
приспадане 50-220= -170,00 за м.декември
Лицето получава 220 лв. облекчение.

Пример 2:
Ако е започнал работа от м.10
ДОД м.10-12.2015 г. 3 мес.* 50,00 = 150,00 ДОД
приспадане 50-150 = -100, 00 за м.декември
Лицето получава 150 лв. облекчение.
Въпросът Ви е малко неясен.Ако става въпрос за заеми между ЮЛ:
Договаряне и данъчно третиране на лихви по междуфирмени заеми
http://www.bcci.bg/bulgarian/infobusb/year2008/number43/item3.htm
http://www.bcci.bg/bulgarian/infobusb/year2008/number44/item6.htm
Скрит текст :