t.trifonov66, в малките население места липсват кадри. :wink1:
А когато си и в малко предприятие в частния сектор, едва ли има кой да свърши твоята работа.
Скрит текст :
Случаи всякакви.
  Има как да се приложи СИРВ, но трябват знания за работно време, каквито явно липсват. Попълването на отработените часове е присъствена форма, не е регламентиране на работното време на личните асистенти. Друг е въпроса, че асистентите са хиляди, а заплатите им се обработват от хора, които нямат съответното образование и получават 800 лв. заплата. Няма как да се очаква адекватност при това положение.
t.trifonov66 , според мен това се прави съвсем умишлено.Ако трябва да се мине на СИРВ и да се спазва чл.152 и чл.153 от КТ, на всеки ЧУ с ЧП трябва да бъдат назначени по двама ЛА.
Едва ли държавата би поела този финансов ресурс.
Благодаря на бонбонче за темата, в която намерих отговор и за моя казус.
Споделям го тук:
Цитат
Здравейте,
Майка с близнаци, на едната 107 часа със срок до 25.11.2024 г. Другата близначка 82 часа със срок до 23.11.2024 г.
С два трудови договора ли да бъде или с един, ако бяха с една дата за срок на договора предполагам, че можеше с един договор, но сега ме затруднявате.
Дайте съвет!
Отговор:
Уважаеми госпожи и господа,
Съгласно разпоредбите на Кодекса на труда (КТ) е недопустимо сключване на два трудови договора с един и същи работодател за една и съща дейност.
Когато в семейството има две лица с увреждане, които ще ползват един асистент, може да се сключи само един трудов договор.
В описания случай с майката трябва да подпишете две споразумения с два план-графика и може да сключите само един трудов договор при спазване на разпоредбите на КТ – не повече от 8 часов работен ден със срок до 23.11.2019 г.
За успокоение на бонбонче.

Цитат
ВЪПРОС:   

Васка Атанасова, община Брацигово – 18.09.2019 г. 15:54

Здравейте,

Може ли да бъде назначено лице за асистент по реда на закона личната помощ , което е собственик и управител на едноличен търговец (ET) в момента?

ОТГОВОР:

Уважаема г-жо Атанасова,

По реда на чл. 24 и чл. 25 от Закона за личната помощ (ЗЛП), асистентът е физическо лице, избрано от ползвателя на лична помощ, упълномощеното от него лице или лицето по чл. 8, ал. 2, което не е поставено под запрещение и осъждано за умишлено престъпление от общ характер и спрямо него не са налагани мерки за защита по Закона за защита от домашното насилие на ползвател на лична помощ.

При назначаване на асистенти по реда на ЗЛП, в правомощията на доставчика на личната помощ е да вземе решение за сключване на трудов договор с асистента, като освен спазването на ЗЛП и трудовото законодателство, следва да се вземат предвид индивидуалните потребности и избор на всеки един потребител, и възможностите на посочените за асистенти лица да осигуряват необходимата подкрепа за задоволяване на потребностите от личен, домашен и/или социален характер на ползвател на лична помощ.

Източник:https://asp.government.bg/bg/deynosti/podkrepa-na-horata-s-uvrezhdaniya/mehanizam-lichna-pomosht/vaprosi-i-otgovori-po-mehanizam-lichna-pomosht/
бонбонче, аз съм много благодарна че се появи Закона за личната помощ.Преди него детето ми изобщо нямаше право на достъп до личен асистент близо 11 години.И не само то.
За мен като родител няма да споменавам съвместяването на лични и служебни задължения.
delphine, тук се пита за 8 часа основен ТД + 4 часа/с право на 137 часа от ползвателя на ЛП/ втори ТД като личен асистент .
Искам да вмъкна, че все пак има и ограничения.Не може да си личен асистент на 2 деца с ЧП по едно и също време. Което пак не е много справедливо, за човека който се грижи за тях.Може да се помисли за добавка или нещо друго, ама явно това не е приоритет на държавата.
ХХХХХ, часовете се определят според отговорите, които се дават при попълване на въпросник за нуждата от ЧП.
В предвид присъствената форма, която попълвам за по-голямото ми дете и начинът, по който изглежда, няма как да се приложи СИРВ.
Даже има указания да попълваш всеки ден примерно 5 часа, а накрая- обща сума -102 часа, както са определени часовете по ТД.
Не знам нуждите на конкретното лице, но ако все още може бонбонче да работи на 8 часа, не е задължително да поема всички часове като ЛА.
Аз на този етап се въздържам да ставам ЛА на по-малкото ми дете, въпреки че е с ЧП. Не съм попълвала и въпросник.
Цитат
1.  Тук ми изкача въпроса как да разпределя тези 137 в месеца по дни и часове?
Останете на 8 часа при основния си работодател.Може да поемете 3 часа като ЛА, а останалите може да разпределите на друг член от семейството, който полага грижи или да потърсите трето лице, което е съгласно да полага такъв труд за посоченото време.

Цитат
2. След 2 години ми предстои пенсиониране и се притеснявам -
дали се зачита този трудов стаж и доход /има ли осигуровки - осигурителен ли е дохода/ при пенсиониране. Удостоверяването става с УП 2 и 3 ли.
Вие подписвате ТД като ЛА, което означава, че сте осигурена за всички рискове.
УП-2 и УП-3 се издава само при поискване.
На стр. 2 от Заявлението-декларация е обяснено:
Цитат
Средномесечен доход на член от семейството (с изключение на детето/децата с учредено настойничество/попечителство):…………………лв.

в това число доходи от:
І. Брутни доходи на семейството, облагаеми по Закона за данъците върху доходите на физическите лица           
                           
Щяха да са само 3 дни от работодател, ако нерабоспособността беше една, дори да имаше прекъсване с платен отпуск, с неплатен отпуск и т.н. Но тя не е една. Това трябва да разберете, но и Вие като НОИ не го разбирате.
Много добре разбирам.Въпросът е какво се изисква от нас.
Парично обезщетение при временна неработоспособност
Цитат
Задължение на осигурителя да изплаща на лицето възнаграждение за някои от дните от периода на временната неработоспособност.

 Осигурителят не изплаща възнаграждение за първите три работни дни от временната неработоспособност в случаите, в които:
....след първите 3 работни дни временната неработоспособност продължава без прекъсване (независимо дали е констатирана с първични болнични листове, или с продължения на предходни болнични листове и независимо от това дали болничните листове са за едни и същи или за различни заболявания и причини за неработоспособност);
Не е редно да Ви откаже.
Справка:
Цитат
Чл. 46. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст по чл. 164, ал. 1 КТ се ползва въз основа на писмено заявление на майката (осиновителката) или на лицата, посочени в чл. 164, ал. 3 КТ. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако лицето няма право на този отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.
Наредба за работното време, почивките и отпуските
Прихващане на глоби от възнаграждения на шофьори
Цитат
В срок от 1 месец от откриване на вредата или от плащането на трето лице, работодателят трябва да издаде заповед на основание чл. 210, ал. 1 от КТ.
За Ваше успокоение ако нямате ПИК на НОИ си извадете такъв и си проверявайте партидата.
Аз на Ваше място повече бих се притеснявала за здравето на бебето.
Желая Ви живо и здраво бебче на финала! :good:
Ако управителят декларира пред КАТ шофьора, ел. фиш се отменя и нищо не минава през счетоводството на фирмата.Не е необходима и заповед.
Може да помислите за този вариант.Разбира се трябва да имате документ, който да докаже кой шофьор с кой служебен автомобил по кое време е шофирал.
Глоба за превишена скорост. Можем ли да се защитим?
Цитат
Също често срещано основание за отмяна на електронен фиш, с който е наложена глоба за превишена скорост, е издаването му спрямо водач, който не е извършил нарушението. Това се случва най – често при констатация на превишена скорост със служебен автомобил. В този случай, в 14-дневен срок собственикът на автомобила може да даде данни на лицето, извършило нарушението. В този случай, глоба за превишена скорост се налага на реалния нарушител. Това може да стане само в случаите, в които може да се установи неговата личност.
Личните лекари имат право да издават само първични болнични листове.Справка: чл.13 от НМЕ.
Но за нас те са продължение, защото няма прекъсване в календарните дни.
Цитат
Прекъсване на временната неработоспособност е налице, когато между два първични болнични листа лицето е било работоспособно и е упражнявало трудова дейност.
Въпреки,че диагнозите нямат връзка...
Цитат
До сега са ги водели в excel, тези партньори и там  са отмятани при плащанията, реално в счетоводният продукт на микроинвест, не е отразявано.
И какъв отговор очаквате?
В Excel водени реални вземания и задължения, от които не всички са фактурирани.
Поправете ме ако нещо не съм разбрала.