Eмил Мирославов - Директор Дирекция "Индустриални отношения" Отговор




 Уважаема г-жо Стамболийска,
Обезщетението за оставане без работа по чл. 222, ал. 1 от КТ се изплаща в резултат на прекратяване на трудов договор на посочените в разпоредбата правни основания, на работник или служител, който е останал без работа или е постъпил на работа след уволнението с по-ниско трудово възнаграждение. Кодексът на труда не предвижда периодът, за който е изплатено обезщетението да се зачита за трудов стаж.
Ако работникът или служителят има право на обезщетение по чл. 222, ал. 1 КТ, но работодателят не му го изплати доброволно, то може да се търси по съдебен ред в 3-годишен давностен срок.
При условие, че работодателят изплати обезщетение по чл. 222, ал. 1 КТ, то той вписва в трудовата книжка на лицето, че такова обезщетение му е изплатено, без да оформя трудов стаж за този период.
Времето, през което лицето е получавало обезщетение по чл. 222, ал. 1 КТ, обаче се зачита за осигурителен стаж съгласно чл. 9, ал. 3, т. 5 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). В случай, че работодателят изплати това обезщетение, той е длъжен да внесе осигурителни вноски за своя сметка.
От запитването може за се предположи, че лицето е получавало обезщетение за безработица, като съгласно чл. 54в, ал. 3 КСО в периода, за който то се изплаща не се включва срокът на обезщетението по чл.222, ал. 1 КТ. Периодът, през който лицето е получавало обезщетение за безработица, се зачита за осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски (чл. 9, ал. 2, т. 4 КСО). ЛТ/
marpan_64, проверих. Така е! Може със задна дата в случая. :good:
Нямат право да Ви издадат болничен със задна дата.Съветът ми е да потърсите днес СПЕШНО личния си лекар или ЛКК, която да Ви продължи болничния.Ако започне родова дейност минавате през спешното с направление за раждане.При изписването ще Ви се издаде нов болничен с код 15- раждане.
Заплашват бременни с уволнение, нямат болничен
Цитат
По закон болничен лист за проблеми при бременност могат да издадат личен лекар или гинеколог, но само за 10 дни. Ако бременността е по-тежка или е нужен престой в болница за по-дълго време, болничният лист се издава от лекарски комисии, които са съсредоточени в няколко поликлиники.

Успех!
Болничният ще го издадат, когато Ви изпишат от болницата.
Целувки на бебчето и бързо да се възстанови! :air_kiss:
НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА
Цитат
Чл. 26. (1) Отпускът поради бременност и раждане на осигурената в размер 135 календарни дни за всяко дете се разпределя в 3 болнични листа, както следва:
1. за 45 календарни дни преди раждането; болничният лист се издава еднолично от лекаря, който осъществява наблюдението на бременната; в болничния лист задължително се вписва терминът на раждането;
2. за 42 календарни дни непосредствено от раждането - от лекаря, който е водил раждането; ако раждането е станало без медицинско наблюдение - от личния лекар;
3. за 48 календарни дни (продължение на предходния болничен лист):
а) след изписване от болничното лечебно заведение - от личния лекар на детето или от личния лекар на родилката;
б) в случаите, когато детето по медицински индикации е оставено за гледане в болнично лечебно заведение - болничният лист се издава от ЛКК на АГ отделението на болничното лечебно заведение, където се гледа болното дете.
Трябва да сте запознати и със законите в съответната страна.
Белгия въведе ограничения за плащане в брой – само до €3000
Не е ли по-разумно да се плати по банка?
Заплаща ли се обезщетение по чл. 224(1) за отработен непълен месец

Цитат
Работникът и служителят имат право на парично обезщетение за неизползуван платен годишен отпуск, когато са придобили поне 1 пълен месец трудов стаж. Последният месец при трудов стаж повече от 1 месец се счита за пълен, ако работникът и служителят са прослужили най-малко половината от работните дни на месеца.

В Д1 в кл.15 аз бих попълнила последния работен ден на м.май.
Погледнете чл.121 от КТ за командироване в друг обект.
Поискайте Правилник за вътрешния трудов ред на фирмата за работното време.
Справка чл.139 от КТ.
С това съдействие от страна на НАП за проследяване и дума не може да стане....да не влизаме в подробности...но те и други неща трудно могат да проследят дори да имат интерес да го направят....Не говорим за измами, говорим за чисто несъвършенство на система им и 0-лево желание от страна на служителите им да се занимават...
Напълно подкрепям споделеното! :good:
След като имате две фирми, по-удачно е да издадете фактура, а не- отчет за продажби.
При мен осчетоводяването бе: 411/721.Не можах със сч. програма да се справя и да използвам 496. :blush: Явно и при Вас е така, за да влезе в дневника- през 411.
 
Осчетоводяване на дългосрочен заем
Погледнете коментара на Пламен Донев.
Не трябва да се използва 752!
С фактурата изчислявате и осчетоводявате лихвата за текущия месец: 496/ 721
Погледнете в общата номенклатура на сч. програма има ли въведена 721.

Разбира се, че фактурата влиза в дневниците на другата фирма.
Нямате ли модул за счетоводни записи за сч. статии 752/721?
Разбира се, че фактурата влиза в дневниците на другата фирма.
Начисляване на процент прослужено време на пенсионери, върнали се на работа в същото предприятие след пенсионирането си
 
Цитат
Условията, при които се зачита сходството на професията съобразно характера на работата спрямо определена длъжност, се определят с колективен трудов договор или с вътрешни правила за работната заплата в предприятието.
Да не отварям нова тема:
Родител на дете с ТЕЛК с чужда помощ, което е над 8 години трябва да го гледа.Как ще му се оформи отпуска? По чл.160 КТ? Може ли да му се зачете за осигурителен стаж над 30 раб. дни на основание чл.43 НПОС?
Фактура
Цитат
При нов доставчик, е препоръчително да се провери неговия ИН по ЗДДС или VAT № в сайта на НАП, дали е регистриран за целите на ЗДДС и дали по издадените от него Фактури ще имаме право на данъчен кредит. При ВОД е препоръчително да се провери VAT № в сайта на НАП на чуждестранния клиент, за да не се окаже, че неправомерно няма да начислим ДДС във Фактурата за този клиент.


Още по темата :
http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=5340.0
Цитат
Според едно указание на НАП е грешка да се вписва произволна поредица от числа, каквато е 999999999, а трябва да проверите номера на контрагента си на сайта на НАП.
В някои страни, като Полша, имат различни ИН по ДДС за вътрешни цели и за целта на доставки в ЕС. Трябва да изискате ДДС номера на своя контрагент, валиден за търговия в рамките на Общността.
Не, но лицето трябва да информира БТ, ако има регистрация там.

Изплащане на обезщетение по чл. 222, ал.1 КТ. Теория и практика
Цитат
Обезщетението не се изплаща към датата на прекратяване на ТД, тогава служителя все още няма право на него.  То не се посочва като дължимо в заповедта за уволнение, както е това по чл. 224 КТ, например. Най-малко 30 календарни дни след прекратяването на трудовото правоотношение, служителя може да се яви при бившия си работодател, за да получи обезщетението. Важно е да се знае, че обезщетението се изплаща при поискане от служителя, и работодателя не е длъжен да го потърси, за да му го изплати.  Давността на правото на получаване на обезщетението е 3 години, т.е. ако са минали 3 години от датата на прекратяване на трудовото правоотношение, служителя губи правото на обезщетение.
В същата тема на стр.3 Katya е отговорила така:
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,9052.40.html
Цитат
Ако купувачът не иска режима КО и да отчита протоколи, то да плаща изцяло и веднага. В този случай доставката ще попадне в чл. 151а, ал. 2, т. 13 и няма КО.  :)
gal4eto, плащане на 1 лев не освобождава режима касова отчетност, освен ако фактурата е за 1 лев.  :wink1:!
По- надолу в статията е обяснено как се процедира с частичните плащания:
Цитат
Протоколите носят номера на фактурата (или ДИ), към които са издадени, независимо колко са на брой. При няколко частични плащания по дадена фактура ще има няколко протокола с един и същ номер (идентичен с номера на фактурата), които ще се различават само по своите дати на издаване и сума. Няма пречка и в един и същ данъчен период да се издадат повече от един протокол към една фактура.
Протоколът трябва да бъде издаден в 5 дневен срок от датата на изискуемост (т.е на плащането или прекратяване на регистрацията), но не по-късно от последния ден на месеца, в който е настъпила изискуемост.

Протоколите трябва да съдържат набор от задължителни реквизити, идентифициращи:
•основанието за издаване;
•първичния данъчен документ;
•участниците в доставката;
•датата и размера на плащането.

В случая трябва да издадете протоколи на стойност с 1 лев по-малко с дата и в размер на реалното плащане.