Имам идеи:
1. Лицето подава завяление за ползване на отпуската. Не я ползва и пие една студена вода.
2. Лицето подава заявление за ползване на отпуската. Оформят се добре документално нещата и шефа му плаща някой лев.
Вече Ви е отговорено.
Има книга за платения годишен отпуск, съгласно чл.43 а от НРВПО.
НАРЕДБА ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИТЕ И ОТПУСКИТЕ
Цитат
Чл. 43а. (Нов - ДВ, бр. 21 от 2011 г., в сила от 15.03.2011 г.) Работодателите водят документация за платения годишен отпуск на работниците и служителите, която съдържа информация за ползване, прекъсване и отлагане на ползването, както и за изплатените възнаграждения по чл. 177 КТ и за изплатените обезщетения по чл. 224 КТ.
ПОЛЗВАНЕ НА ПЛАТЕН ГОДИШЕН ОТПУСК
Същността и предназначението на платения годишен отпуск предпоставя изискването той да бъде ползван в рамките на календарната година, за която се отнася (чл. 173, ал. 2 КТ). В този смисъл отлагането му във времето е регламентирано като изключение и е допустимо единствено в хипотезите по чл. 176 КТ.
Печалбата на фирмата няма общо с дохода на физическото лице. Държа да подчертая, че социалните се интересуват от брутни доходи, а не от осигурителни такива. Защото ако СОЛ не извършва личен труд, съответно не получава възнаграждение, а декларира осиг. доход като брутен, то тогава той ще се прибави към останалия, което не е редно. Аз лично в бележката пиша нула.
:thumbup:
Инженер, счетоводител, химик и държавен служител започнали спор чий котарак е най-умен. Инженерът повикал своя котарак: “Хикс на квадрат, демонстрирай!”. Хикс на квадрат се качил на масата, взел хартия и молив и нарисувал кръг, квадрат и триъгълник. Всички се съгласили, че котаракът е много як. Счетоводителят казал на своя котарак: “ДДС, демонстрирай!”. ДДС отишъл в кухнята и се върнал с 12 кюфтета, които подредил в 4 купички по 3 кюфтета в купа. На другите им харесал номерът. Химикът се обърнал към своя любимец: “Епруветка, давай!”. Епруветка донесъл кутия мляко от хладилника и отсипал точно 150 милилитра в една чаша. И другите се впечатлили от тази точна лапа. Накрая дошъл ред на държавния служител. Попитали го: “А твоят котарак какво умее?”. Държавният служител казал: “Хрантутник, демонстрация!”. Хрантутник изял кюфтетата, изпил млякото, препикал чертежа, изнасилил другите три котарака, оплакал се, че го боли гърба, написал жалба срещу лошите условия на труд, изпратил я в службата за предотвратяване на епидемии и си взел болнични за един месец.
Нали питащата казва че ще управител на ЕООД ,което ще извършва земеделска дейност. Според мен ще е на 420 лева.
:thumbup:
Скрит текст :
Изискват се документи, удостоверяващи общ трудов и/или служебен стаж, и/или осигурителен стаж, и/или стаж, зачетен на основание на международен договор в областта на социалното осигуряване, по който Република България е страна.

Парични обезщетения за безработица по Кодекса за социално осигуряване.
Скрит текст :
Благодаря, dalila! :flowers:
Има ли някъде готова бланка на тази декларация, че не е осигурен на друго основание?
Пенсионер на граждански договор
Цитат
Следва да се има предвид, че за да няма задължение за здравноосигурителни вноски по сключен от лицето граждански договор, трябва същото да не е осигурен по реда на чл.40, ал.1, т.1 и 2 от ЗЗО през времето, през което се полага труда по извънтрудовото правоотношение, а не през времето, през което ще бъде изплатен дохода.
:thumbup:
Вписване на обезщетения в заповедта за освобождаване
Цитат
По принцип, това обезщетение не се вписва в заповедта за освобождаване, тъй като не е ясно дали ще бъде дължимо или не /т.е. мможе де започнете работа през това време/.
В заповедта за освобождаване се вписват задължително обезщетенията за неизползван платен отпуск /чл.224 от КТ/ и за неспазено предизвестие, ако същото не е спазено /чл.220 от КТ/. Това, че тези обезщетения не са вписани , не ги прави недължими от страна на работодателя.

Само това обезщетение не се записва.
Извинявам се. :bow:
Дори не трябва да се посочва това обезщетение, защото може да се окаже, че не се дължи.

И все пак се записва в заповедта като дължимо.
Пенсионер на граждански договор
Те се осигуряват здравно, без оглед на обстоятелството дали получават пенсия или не, по реда на чл. 40, ал. 1, т. 3 от ЗЗО.

Цитат
3. (изм. - ДВ, бр. 111 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) за лицата, работещи без трудово правоотношение:
а) (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2009 г., в сила от 18.12.2009 г.) ако не се осигуряват по реда на т. 1, 2 и 2а и получават възнаграждение, равно или по-голямо от минималната работна заплата за страната, върху облагаемия доход, след намаляването му с разходите за дейността; когато е получено възнаграждение под минималната работна заплата за страната, след намаляването му с разходите за дейността, осигуряването се извършва по реда на ал. 5;

Предвид цитираната нормативна уредба уведомяваме, че след като лицето няма да е осигурен по реда на чл.40, ал.1, т.1 и 2 от ЗЗО за периода, през който ще извършва работа по извънтрудово правоотношение и полученият от тази работа доход ще бъде под минималната работна заплата за страната след намаляването му с нормативно признатите разходи, то за лицето не се дължат здравноосигурителни вноски по реда на чл.40, ал.1, т.3, б.”а” от ЗЗО. Като пенсионер лицето е здравно осигурен за сметка на републиканския бюджет, поради което не се дължат здравноосигурителни вноски и по реда на чл.40, ал.5 от ЗЗО.
Следва да се има предвид, че за да няма задължение за здравноосигурителни вноски по сключен от лицето граждански договор, трябва същото да не е осигурен по реда на чл.40, ал.1, т.1 и 2 от ЗЗО през времето, през което се полага труда по извънтрудовото правоотношение, а не през времето, през което ще бъде изплатен дохода.
Ако на пенсионер му се изплаща възнаграждение през м.10 за периода м.07-м.10 бруто общо в размер 960 лв./ 4мес по 240лв/ удържат ли му се ЗОВ?
Като въведа на калкулатора ежемесечно- няма ЗОВ, но ако е общо за периода излиза, че трябва да има ЗОВ. :(
Ние не сме подавали нищо.От Д1 се вижда информацията.Само проверете %ТЗПБ за новата дейност.
Отговор от МТСП
Цитат
Съгласно чл. 328, ал. 1, т. 7 от Кодекса на труда (КТ) работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност. При прекратяване на трудов договор на това основание закрилата по чл. 333, ал. 1, т. 1 от КТ не се прилага и работодателят може да прекрати трудовия договор на майка на дете до 3-годишна без предварително разрешение на инспекцията по труда.