Би било редно при постъпване на работа при новия си работодател да предупреди, че се обучава и предварително да уговорят ползването на този вид отпуски.
Ако работодателят е знаел, редно е да му я разреши.
Ако е знаел, но предварително е заявил, че няма да разрешава такъв отпуск, отговорът е ясен.
Но ако изобщо не е знаел и му идва като "гръм от ясно небе" с чиста съвест може да я откаже, защото е некоректно от страна на работника да не го предупреди и изведнъж, изненадващо да иска да отсъства при условие, че работодателят най-вероятно няма да е подготвен с човек, който да поеме работата му по време на отсъствието.

Изричен текст за ползване на такова право при всички обстоятелства не съм срещала.
Да, най-вероятно.
Днес е 28.03.
Изобщо не мисля, че НОИ са превели нещо за март.
Или, ако случайно са, то ще е за времето след първите 3 дни за сметка на работодателя до деня, в който им е подадена информация за болничния.
Освен това вие от колко време сте на максималния ОД, защото за изчисляването на обезщетението се взима дохода за 18 месеца назад.
Ето отговорите, прочетете си ги, написани са ясно, макар и малко дългичко. :smile1:
чл. 70 от КТ
(4) (Доп. -ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал. 3, бр. 25 от 2001 г.) В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът.

С други думи казано изпитателният ви срок се удължава с времето на отсъствието ви.
Служителката какво каза, че ТРЯБВА или че ИМАТЕ ПРАВО, защото това са различни неща.
От АЗ предлагат различни варианти за обучение, които обикновено са съобразени с нивото ви на образование, квалификация и с личните ви интереси.
Едва ли някой ще ви ПРИНУДИ да отидете на курсове за фаянсаджия, ако следвате медицина, примерно.
По време на обучението ви заплащат и допълнителни суми, от които едната е за транспорт.
Тези форми на обучение не са формални, наистина можете да усвоите нови умения и не е лоша идея да се възползвате. Не се знае какво ще ви потрябва по-нататък в житейския ви път.
Мисля, че предлагат предварителни списъци, по които трябва да си подадете лично заявление за участие и след уточняване бройката на желаещите ви съобщават условията.

Той не е трудово правоотношение.
Прочетете по-нагоре поста на n_alex76, по-ясно от това няма как да се формулира.  :smile1:
Ето отговорът съвсем подробно и в различни варианти.

Успех и късмет! :smile1:
Ето ви Съществуващите регламенти на Европейския парламент, прочетете ги, мисля че няма да се наложи да доплащате, но пък като си имате категоричен отговор от НОИ ще е по-лесно да оформите документите по-нататък. :good:
Има, има, не се изнервяй. :smile1:

Категоризацията на труда в БГе свързана внасяне на допънителни суми за пенсионно осигуряване, които са за сметка на работодателя.

В другите държави-членки на ЕС не се прилагат такива правила.

Съгласно българското законодателство мъжете, които са работили 15 години при условията на втора категория труд, могат да се пенсионират, ако отговарят на изискванията за сбор от осигурителен стаж и възраст 100 т., но не по-рано от изискуемата възраст, която се променя всяка година.
В случай, че българският осигурителен стаж не е достатъчен, за да се достигне необходимия сбор, към него може да бъде сумиран и испанския осигурителен стаж, при условие, че испанската компетентна институция потвърди, че той е завършен при същите условия на тази категория труд, съгласно българското законодателство за категоризиране на труда при пенсиониране.

Задайте писмено въпрос на НОИ дали ще се налага да се довнасят суми за осигуровки на 2-ра кат. труд.
Не се детайлизирай толкова в ПВТР, там се базирай на отговора на bobo по-горе, а начинът, по който ще работят 5-те човека си го направи в отделна заповед.
Ако се налага можеш да си го променяш и всеки месец.
Питат радио Ереван:
- Защо ще правите програма за счетоводители?
- Е как защо, за намаляване на безработицата, естествено! Там където преди е бил назначен само един счетоводител сега ще бъдат назначени още оператор, монтажист, IT-специалист, сценарист, режисьор на пулт и шеф на продукция.
 :wink1:
Ако продължава да е СОЛ - не.
Не виждам законови пречки нито пък причина за санкции, стига това да се случи с писменото волеизявление на самите работници.
Въпросът е как ще се справите с разпределението на работното време, режимът на труд и почивка, евентуално придвижването от ф. 1 към ф. 2, ако става дума за един и същи ден, но това са технически и технологични подробности.
Изчакайте и други колеги да споделят опит. :smile1:
Човекът има право да получи обезщетението на осн. чл. 222 (3) от КТ при прекратяване на ТПО.
От вас и от него зависи дали ще го оставите да работи още толкова месеци, че да навърши 10-те години.
Както е формулирано в наредбата, но ако се налага да правиш сравнение можеш да поискаш длъжностната характеристика от предишната фирма.
В нея ще видиш дали задълженията са еднакви.
Във ВПРЗ можеш да запишеш например: професионалният опит, придобит в друга фирма на сходна длъжност се признава при представяне на неоспорими доказателства от страна на лицето за еднаквост на задълженията като длъжностна характеристика, инструкция за работа и др. под.
Редактирай си го според твоите предпочитания.
 :smile1:
Работодателят има право да реши на кой каква заплата ще даде.
Както написа по-горе bobo може да възнагради някой с 10000 лв. за 1 ч. работа, стига да е в състояние да си го позволи... пък и възнаграденият може да се окаже супер-хипер-ултра-мега специалист.  :wink1:
НОИ няма да й изплати 2 обезщетения за един и същи период.
За да ползва болничните (ако непременно държи на това) трябва да ви подаде заявление за прекъсване на отпуската за гледане на дете до 410-тия ден, да я върнете формално на работа поне за 1 ден, след което да си пусне нейния болничен, а вие междувременно да подадете към НОИ промяна на обстоятелствата и заявлението за ползване на обезщетение по чл. 50а от КСО или пък да прехвърли майчинството при спазване на условията, залегнали в КСО.

Не мисля, че ще спечели кой знае колко от тези врътки, но може би пък й се налага да приложи цялата тая сложна схема.
Няма норматив, но е излишно, защото данните са в РОЛ.
И да, няма как да знаете на каква база са изчислени сумите, които са й изплатени до 410-тия ден за времето, когато не е работила при вас.  :smile1:
Къде подадохте документи, само в АЗ или и в НОИ?