Ако се осигурявате за ОЗМ като СОЛ ще можете, но поддържам мнението на marpan_64, че е по-добре да си останете на ТД до тогава, докато е възможно.
Тя може да ги изпрати по какъвто начин си избере - по мейл, по пощата, с куриерска фирма, по човек.
Важното е да пристигнат на време.
Грижа на работодателя е да подаде информацията в НОИ.
Никъде не е написана изрична забрана за майките да излязат извън страната докато са в майчинство, пък и ако тя не ви каже къде е няма как да знаете.
Съвсем същото би било, ако майката работи в Плевен, пък по време на майчинството отиде за известно време да живее в Русе.
Не разбирам какво ви смущава...  :smile1:
В каква сфера?
Не е едно и също машинен инженер в ж.п.транспорта и в производството на цимент, примерно.
Тя на трудов договор ли е в крайна сметка?
Ако е, защо ще ги подава самостоятелно по мейл?
Почетете отговор № 313 и няколко от следващите в тази тема.
Ако графикът им няма да е в т.нар. "обедни часове" пробвай да оформиш 3 почивки за естествени нужди, една от 30 и 2х15 минути.
Може и да свърши работа.
И напиши, че се ползват съобразно възможностите за прекъсване на работния процес.
Много е йезуитско, но се надявам на хартия да ти свърши работа.  :wink1:
Никъде.
Прекалено са конкретни и зависят от характеристиката на плавателния съд и други специфични условия.

Уточнете изискванията с прекия ръководител и си ги направете самостоятелно, за да ви е "мирна главата".
В зависимост от конкретните условия във вашата фирма може да използвате и възможностите на чл. 328 (1) т. 2 и 3, отново стига да не може да ги оспори.
При тях може да не изчаквате периода на предизвестието, а да му платите обезщетение, за да не ви се мотае пред погледа и да не ви изнервя.
Прочетете внимателно условията на чл. 331 там има срокове, които трябва да се спазят.
Въобще не разбрах въпроса.
Сумата, която ще ви изплащат като обезщетение за безработица зависи от това на основание кой член от КТ са ви освободили, ако това питате.
Да.
Ще я предадете на някой от наследниците, нека ви подпише декларация, че я взима и да ви даде копие от удостоверението за наследници.
Малко закъснял отговор, но вижте какво пише в Наредба № 4 чл. 1 (1) т. 4:

4. документ за медицински преглед при първоначално постъпване на работа и след преустановяване на трудовата дейност по трудово правоотношение за срок над 3 месеца.

Значи, ако се е освободил от предишната си работа в по-къс срок не е задължен да ви представи медицинско.

ЕР на ТЕЛК ви представя не за да удостовери здравословното си състояние, а по съвсем други причини, както знаете. Ако пък не знаете ще обясня.

От опит мога да кажа, че работодателите изискват медицинско, за да се презастраховат. В документа обикновено пише, че здравословното състояние на лицето позволява да заеме (еди-каква си) длъжност, което навежда работодателя на мисълта, че лицето няма да ползва болнични.

Работниците пък си правят медицински за работа и ги предават, защото чрез тях след време биха могли да доказват професионално заболяване и да се възползват от възможностите на закона в тази насока.

Да разбирам ли, че още не е напуснал и че ще бъде освободен на осн. чл. 325 (1) т. 9 или по чл. 327 (1) т. 1 от КТ?
Ако е така и ако са спазени условията на чл. чл. 54а (1) т. 2 и чл. 54б (3) от КСО би трябвало да може да ползва обезщетение за безработица.
 :lol: :lol: :lol:

...няма и да опитам даже...
След като е без право на работа, значи лицето не е работило по ТД.
Ако не е имало ТД и осигуровки за сътветния риск няма как лицето да се класифицира като безработен.

Би могло, ако е бил по ТД, междувременно излиза ТЕЛК, в тази връзка е прекратен ТД, внасяни са осигуровки за съответния риск и отговаря на всички останали условия, да подаде документи в АЗ и след това в НОИ, но вероятността да получи обезщетение е минимална.
Разни бонуси, които работодателят е решил да даде за добра работа, но го е направил със заповед, където е регламентирана схемата на раздаване или пък са вписани във ВПРЗ.
Например, бонус за високо качество.
Представете си, че работите в зъботехническа лаборатория и нямате нито една върната поръчка. На тази база получавате някакъв бонус.
Специфични са за всяка дейност и обикновено са конкретни.
В зависимост от осигурителния стаж е.
Ако след 01.01.2002 г. имате 15 г. осигурителен стаж имате право на 12 м. обезщетение, от 11 години и 1 ден до 15 години 10 м. и т.н. намалява.
Подайте го сега, най-вероятно няма да има проблем.
Дата на приемане имате пред вид в дневника за б.л.?
Ако е само този болничен можете да му впишете и днешна дата и да мине за "късно представен", но ако вече сте го описала и имате последващи номера от предишни дати ще си проличи корекцията.
По т. 1 точният текст в КТ е:
Цитат
...работодателят  забави  изплащането  на  трудовото
възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване...
Не са посочени дни, което означава, че и 1 ден е достатъчен, още повече вие казвате, че в ТД е посочена конкретна дата, която не е спазена.

По т. 2, ако през последните 3 г. не сте получавал обезщетение за безработица освобождавайки се на осн. чл. 327 (1) т. 2 от КТ ползвате т.нар. "висока" борса.
Дали ще се възползвате от обезщетението за неспазено предизвестие си решавате вие, но имате право на още едно обезщетение за времето, през което сте без работа, но не повече от 1 месец.
Препоръчвам ви да си подадете документи за това обезщетение поне да ви го начислят, независимо дали бихте си взели парите от работодателя или не.
Успех и късмет!
Има ли конфликт на интереси?
Ако има не е редно, ако няма не виждам проблем.
Например, ако човекът е преподавател по математика, а в частният си бизнес, където развива определени умения, както се изразихте, да развива уменията им по готварство, дърводелство, електротехника или астрономия.

И, както каза Евето, ще има проблем, ако противоречи на вътрешните правила на училището или на тези от сферата Образование като цяло.
kls.eu.02,
аз не разбрах дали човекът е шофьор или техник.

Дали инструктажът е част от работното време или не би трябва да е вписано във ВПРЗ.
Логично е да ги инструктират в рамките на работното време, но знае ли човек на техния работодател какво му е хрумнало...
Ако е шофьор автомобилът е р.м., ако е техник - гаражът.

Той казва, че са на СИРВ и не виждам проблем времето за инструктаж да се включва, а графиците да се "изравняват" в избрания от тях период, но не повече от 6 м.