Обратната разписка, стига да е ясно какво се изпраща и кой получава (именно съответното лице), заменя подписа в документа.

Обърнете внимание, че подпис на работника в този дневник се иска само при напускане и връщането на ТК на работника, а не при издаване на книжката и връчването й.

Дневникът е САМО ЗА ИЗДАВАНЕ НА ТРУДОВИ КНИЖКИ. От следва логичния извод, че подписът е САМО ПРИ ПОЛУЧАВАНЕ НА ТК, ако въобще има такава графа в дневника.
Здравейте!
Законът за доброволчеството така и не влезе в сила.
Как оформяте работата на членове на НПО- безвъзмездно, особено, когато става дума за проекти?
Погледнете чл.53г КСО.
Разбирам, че трябва поне 90 дни да ползва този отпуск и след това да се върне на работа, ако иска да получава майчинство.Ще получава обезщетение в размер 50%, защото яслата не е заведение на пълна държавна издръжка.

Това касае обезщетението, а не отпуска. Ако няма право на обезщетение, пак има право на отпуск, но той е НЕПЛАТЕН.
Да, то си го пише в наредбата каква е периодичността и просто трябваше да съставите протокол на КУТ и да определите период
Ние сме доста голямо предприятие, но такива специалисти нямаме.
Чл. 217. (1) Установяването на съответствието на работната среда, трудовия процес, използваната технология и работното оборудване с нормите и изискванията за безопасни и здравословни условия на труд се осъществява посредством подходите, методите и формите за извършване на оценката на риска.
(2) Оценката на риска обхваща всички аспекти на трудовата дейност в предприятието.
(3) Необходимите измервания се извършват съгласно изискванията на съответните нормативни актове и с периодичността, определена от работодателя за оценката на риска.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 48 от 2000 г., в сила от 14.06.2001 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2008 г.) Необходимите измервания се извършват от звена и специалисти на работодателя и/или от упълномощени от Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация" юридически и физически лица.
(5) Документите за установяване на съответствието с нормите и изискванията за безопасни и здравословни условия на труд, вкл. резултатите от проведените измервания, се включват в документацията по оценката на риска.
В нашия случай СТМ си вършат работата чудесно и можем да разчитаме. Сега, след известно ровичкане из нормативната уредба и документите, които имаме за Оценка на риска и измерванията, ги направихме заедно с работодотеля ( аз съм Човешки ресурси). Така че е въпрос на стиковка и добра воля :)

Как направихте измерванията с работодателя? Имате сертифицирана лаборатория ли?
10 м + 4 + 2- 10м. и 6 дни

А са 4 дни, защото 18+16= 34-30 -01 м. и 04 дни
Изчерпани са всички 90 работни дни НО?

Не записвате никое от двете, защото не е вярно.
Колега, ако фирмата няма отдел ЧР, Вие ли свършвате тази работа ?

Свършва е Отговорника по охрана на труда, където няма ЧР.
Благодаря за отговора! Опасявам се, че Великобритания е извън ЕИП и това няма да важи за нея.

Линкът е точно за пенсиите за Великобритания.
Само един въпрос, колега - работодателят конкретно при Вас ли го прави или Вие му свършвате тази работа ?

Извършва се от отдел ЧР, а не от СТМ.
9) Отпускът по ал. 1, 2, 3, 5 и 8 не се ползва при смърт на детето, при прекратяване на осиновяването, както и когато детето посещава детско заведение, включително детска ясла или учебно заведение.

Същия член - няма право на отпуск, ако детето е в ясла. Няма за какво да бъде обезщетявана.
чл.164 б от КТ -(6) В случаите, когато не се ползва отпуск по ал. 1 или 5, или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване, на осиновителката или на осиновителя, когато работи по трудово правоотношение, се изплаща парично обезщетение от държавното обществено осигуряване.
Да, може да премине към непълно РВ, но ще получава 1/2 от обезщетението.
Именно - СТМ вършат тази работа за работодателя .

СТМ не е издателя на заповедта.
Отделно никого не съветвам СТМ да им пишат документи, извън тяхната компетентност, защото не знаят какво пишат- нито РВ вярно, нито длъжности, нито ЛПСи т.н. Работодателят е този, който трябва да го направи и да го включи в договора, като периодичност.
Това не е работа на СТМ, а на работодателя. То е ясно, че лаборатория ще мери, но колко често - веднъж на 6м. или на 5г., определя законът и работодателя с писмена заповед.
 Възможно ли е (и законно) планираните работни часове за седмицата да бъдат повече от планираните работни часове общо?

Не може СИРВ да е за седмица. Минималния срок е вече 1м. За периодът на изравняване трябва графиците да са равни на сумата от месечните норми.
Здравейте, служителка, която е назначена фективно , понеже е бременна днес ме попита дали е  възможно само първият болничен за бременност и раждане да мине през сегашния й работодател, а след това другите два болнични да са при друг работодател, който ще я назначи? Аз не съм ТРЗ, но по спомен може след 135-я ден, може ли и вашето мнение?

Да може, но трябва да встъпи в длъжност при другия работодател.
Приемо-предавателен протокол за предаването + нормативен акт за размера -5% за тестване -там по закона за лекарствата и т.н.