И това не е съвсем така :)
В договора може и да се посочи "начало на изпълнение 20.11.", може и да не се посочи. Започванего е от първия ден, когато се яви на работа.  Не пожелавам нищо лошо на работника, ама (човещинка е) - какво става със "считано от 20.11", ако тогава вземе, че се разболее?

Вярно е, че може да не се посочи 20.11, но правната последица ще е , че трябва да встъпи в длъжност до 7 дни от подписването на договора. Не е вярно, че ще е започването от първия ден, в който се яви на работа. Ами ако се яви на 01.12 и не ни е уведомил, че не се е явил по уважителни причини? Ние длъжни ли сме да го приемем. Според написаното от Вас сме длъжни, ама според Кодекса на труда - не сме и ще се заличили уведомлението по постъпването отдавна.
добре , но защо :

Подала съм
- декл.за самоосигуряващо се лице , че ще осигурявам авансово през това дружество / посочила съм булстат/
- дружеството , защото авансово ме осигурява , подава всеки месец Д1
- начислява ги / осчетоводява  / и ги плаща от каса или банка  , както прецени
Защото трябва да се чете. Как се формира данъчната основа, при положение, че осигурителните вноски не се през дружеството? Ами просто удържаме на възнаграждението за личен труд 10% данък и си ги посочваме в Д6, вид плащане 8 и край. Значи никакви осигуровки не удържаме.
При нас има собственик на транспортна фирма и в същото време шофьор. За да му се признае труда втора категория го назначихме на трудов договор втора категория труд и в същото време си остана СОЛ, понеже е едноличен собственик на фирмата и управител. В този случай веднъж плаща осигуровки като СОЛ и втори път на трудов договор втора категория труд. Като ровех по въпроса преди година и повече попаднах на решение от съда, в което се описва същия случай. НОИ признават втора категория труд само ако си на трудов договор. Има много собстеници на транспортни фирми, които си карат камионите, но като СОЛ им се признава трета категория труд.
  Казус няма. Ако няма друг управител, парите са на вятъра и счетоводната фирма е за смяна.
Има сделка, има проформа дори, която я доказва, трябва фактура и КИ.
Данъчните обаче, дали ще се втеляват в този случай?
Вероятно от това е породен мързела на колегата.
Добро утро!
Включвам се към темата , но за работещ по чл. 114. Работно време : всеки вторник и петък  в месеца. На работещите с норм. работно време - 8 часов раб.ден даваме по 200 лв. ваучери.
Питането ми е за размера на неговите ваучери - 200 или пропорционално на работните му дни съгл договора? Благодаря предварително ! :smile1:
  От работодетяля или от ОС на работниците е определено как ще се дават. Какво пише там?
В защита на г-н Трифонов:
Погледнете и ал.2 на същия член!
(2) В случаите по т. 2 и 3 на предходната алинея преди уволнението се взема мнението и на трудово-експертната лекарска комисия.

Благодаря!
Много обичам упорити магарета да ме "учат" на нещо, което съм научил преди 20 години.
Дано колежката стегне до алинея 2
Здравейте,

имам 2 трудови книжки (1вата не е попълнена цялата) на едно лице. И за съжаление записа в трудовата книжка го направих в първата, като там има записи от 2015г. а във втората книжка си има записи и от 2023г. Какво мога да направя, за да върви хронологично в трудовата книжка?
  Не е проблем. Оставете го така.
Благодаря за информацията , ще се разровим и консултиране то е ясно  , Разбирам че дори и да кажем 500 лв продажби да имаш на месец въпреки че е под Мин заплата  трябва да се платят и осигуровки и данък.

Зависи колко време сте бачкали. Ако сте бачкали 10 дни, няма да са върху 780
Уважаеми колеги, почвам аз работа и гледам осчетоводявания:
 611/703
Някой може ли да ми обясни при какви обстоятелства могат да се вземат такива операции?
****
Няма да ви кажа после ОВ на какво прилича.
  Абсурд.
Къде го гледате това чудо и какво основание пише
Сумата представлява Дарение.

Какви осигуровки, след като нямате ТПО с тези лица, колега?

Какво казва сина ми: "Хайде да почнем малко да мислим!"
Не е вярно попълнено. Възнаграждението се пише в точката за облагаем доход по чл.24, а пък в т.21 се пише избрания авансов осигурителен доход. Двете нямат нищо общо помежду си.
Договори за използване

Чл. 36. (1) С договора за използване на произведението авторът отстъпва на ползвател изключителното или неизключителното право да използва създаденото от него произведение при определени условия и срещу възнаграждение.
(2) Когато отстъпи на ползвател изключително право за използване на произведение, авторът не може сам да го използва по начина, за срока и на територията, уговорени в договора, нито да отстъпва това право на трети лица.
(3) Когато отстъпи на ползвател неизключително право за използване на произведение, авторът може сам да го използва, както и да отстъпва неизключително право върху същото произведение на трети лица.
(4) Отстъпването на изключително право по ал. 2 се извършва изрично и писмено. Ако липсва подобна уговорка, смята се, че е отстъпено неизключително право за използване на произведението.
(5) Ако в договора не е уговорен срок, смята се, че правото да се използва произведението е отстъпено за три години, а за произведения на архитектурата - за пет години.
(6) Ако в договора не е уговорена територията, на която ползвателят има право да използва произведението, смята се, че това е територията на страната, чийто гражданин е ползвателят или където се намира седалището му, ако той е юридическо лице.
(7) (Нова - ДВ, бр. 28 от 2018 г., в сила от 29.03.2018 г.) Договорът по ал. 1 се сключва индивидуално, чрез организация за колективно управление на права или чрез независимо дружество за управление на права по реда на дял втори "а".
Преди време трябва да изясня една художничка. Намерих доста разяснения и СР, разбира се практиката може да се променила, но идеята беше, че когато е изработено и продадено е авторско право, когато е по поръчка е договор/свободна професия с 25%.
Изхождам, че всички подобни продукти могат да се квалифицират по този начин. Не знам за плетенето на терлици конкретно, може да са фенси терлици, с шевици :)
  Не, защото съгласно ЗАП, може да имаш възложител например за книга, която ще издаваш и той става собственик на книгата и няма друго плащане след това за разпространяване на книгата към автора.
Името не е сменено, само от ЕООД става ООД и има нов собственик. На различни места прочетох различна информация по въпроса и се колебая как да постъпя.
  ДС и запис в ТК - задължително, без значение, че Булстатът остава.
Това становище е на инспекция по труда, а не на ТЕЛК. Нещо съвсем се объркахте.

Аз не съм се объркал, а по-скоро Вие не знаете какво пише в чл.333 от КТ.
  Можете да прочетете.
Ако са ръчно изработени неща, без да се по поръчка, може да се води възнаграждение за авторско право.
  Да.
т.е. ако имам задължение 52 хил. лв. и платя ( не по сметките за ДОО, ЗО и т.н.) а по сметката за принудителни събирания 3 хил.лв. , то
публичния изпълнител ще ми прати как е разпределил тези 3 хил. лв., за да мога да взема операциите :
455 и или 454 / 503 -3000лв.
  Да и няма да има покриване на лихви, докато има главница
Здравейте!
Фирма има образувано изпълнително дело по повод неплатени публични задължения към НАП. Същата прави частични плащания по сметката за принудително събиране на публични вземания, веднъж по банков път и 2-ри път чрез виртуалния пос в сайта на НАП. Въпросните плащания не покриват никакви задължения.
Въпросът ми е тези плащания ръчно ли се разпределят по задълженията от публичния изпълнител, отговарящ за тях за да не са отразени все още в намалянето им?

Да ръчно се разпределят и ще получите писмо как са разпределени. То програма го прави де, не е пожелание на ПИ. И така ще си закриете част от салдата при вас, както е при тях и след това ще се вижда и по изпълнитеното дело в ДОС.
И къде прочетохте в наредбата, че болен от диабет трябва да има ТЕЛК?

Колегата просто се изразява не напълно коректно. Той има предвид становището на ТЕЛК за освобождаването на лицето при съкращение в щата, а не ЕР на ТЕЛК за определяне на ТНР/ВСУ.
И къде прочетохте в наредбата, че болен от диабет трябва да има ТЕЛК?
   И да няма ТЕЛК, но пак има закрилата на трудоустроено лице - всички с исхемична болест на сърцето, рак, диабет и т.н. по наредба 5 са със закрила