чл.12, ал.4, т.2 от НСОРЗ
Здравейте, назначавам лице на трудов договор като отчетник , лицето до сега е било самоосигуряващо се . Зачитам ли периода на самоосигуряване като стаж за професионален опит?

Осигурявал ли се е за ОЗМ като СОЛ? Ако е същата или сходна длъжност, и е имал ОЗМ- да, ако не - не. ВПРЗ трябва да е описано.
В самото приложение 7 се подава човека, а в приложение 10 - няма такива отметки. То и на хартия ги няма. те са си в в 7
Здравейте!В момента съм пенсионерка и управител на ЕООД - самоосигуряващо  се лице осигурена за всички осигурителни случаи.Дъщеря ми се връща на работа след навършване на 1 година на детето.Имам ли право да получавам обезщетение за гледане на детето до 2 години,ако дъщеря ми  го прехвърли на мен?
Да, ако работите и не сте спрели осигуряването към момента на прехвърлянето. Ако дружеството работи, ще трябва да назначите друг управител.
Здравейте, а когато дружеството няма банкова сметка и осигуровките на единия съдружник, който полага личен труд в дружеството и се осигурява като СОЛ,се внасят в брой по сметките на НАП чрез касите на ИЗИПЕЙ от другия съдружник, може ли с тях /осигуровките/ да се намали дохода на съдружника, полагащ личен труд?

Не.
Без данъци и осигуровки за храна и ваучери за храна, а не пари, които се дават за храна
Проблем няма.

Датата на издаване на решението е без значение. От значение е определената дата на инвалидизация
И как управителя ще назначи временно друг управител, след като е в  болничен? Нали не трябва да упражнява дейност по това време?

Той управителя по принцип не се назначава от управител.
Работодател  - упълномощен и управител са различни неща.
Нещо сте се объркала. Няма никакво значение колко са работните дни за м.01

20/8= 2 дни и 4 часа - не са никакви 5 дни
Ако приема, че за една календарна година трудовия стаж се равнява на 3 месеца, тогава за посочения период се получава общо 33 месеца, което всъщност става 2г и 9м., а в м.01.2022г. работните дни са 20, което означава 5 дни стаж при раб. време 2 часа. Грешно ли ще бъде ако в трудовата книжка е записано 2г 09м. 5д.?

Нещо сте се объркала. Няма никакво значение колко са работните дни за м.01
Ще се включа тук с един въпрос относно СОЛ.  СОЛ управител с личен труд, излиза в болничен от януари тази година и ще бъде поне два месеца. Има двама работници във фирмата. Необходимо ли е през времето на болничен да се назначи временно друг управител? Благодаря

Да. Има и друг вариант - за напреднали.
Това къде мога да го прочета?
С тези дати тотално се обърках.
Дата на инвалидизация е ...2021 г. , чужда помощ до ...01.2023г., а за 1 година. :blink:

Кое?
Данъчния закон не е ли ясен?
Щом за данъчната година има инвалидизация, дори и един ден да, си ползва годишен размер.
Искам да прекъсна дейността на ЕТ от 01.03.2022 г.Мога ли онлайн да попълня ОКД-5 с пик на лицето.

Да
Защо да фигурират данъчните облекчения за 2021 в тази справка, като те са платени в януари 2022
нали в справка по чл 73 ал 6 влизат изплатените възнаграждения
Периода 12/2020-11/2021, като се посочи в софтуера за ТРЗ показва изплатените възнаграждения през 2021, удържан данък, но като е изплатен в 2022, защо да влиза в 2021

Това не е ДОХОД, а облекчение. Толкова ли е сложно?
Здравейте!
Изплатени от работодателя натрупани отпуски, които работника не може да ползва.
Въпросът ми е:  Кога и как се внасят осигурителните вноски за с-ка на работодателя начислени в предходни години и отразени в ГДД , като в намаление на финансовия резултат.
Дължат ли се в този случай осигуровки и за с-ка на работника?
Какви счетоводни записвания се правят?
Благодаря предварително!

На обезщетението няма осигуровки.
Ако не е обезщетение, тогава трябва да е ползвал.
Друг вариант законно това да се случи, няма.
Да, благодаря на всички! Изясни ми се - когато фирмата откупува дяловете е ликвидационен дял, а когато ги откупува друг съдружник не е и се облага с 10% данък.

Ако мислите, че фирмата може да откупува собствените си дялове, нещо се обърквате явно по аналогия на АД, където е възможно обратно изкупуване на акции.
Подайте начало на дейност с новия булстат и после си прекъсвайте и възобновявайте колкото искате. Аз така направих, за клиентите, за които е нужно, защото не мога да чакам НАП.
дните в болнични са излезли във файла на д.1,като дни без осигурителен стаж.13 работни,3 за сметка на работодател и 5 болничен без осиг.стаж,а стажът е над 3 год.

Ами не е нужно да заличавате, а можете да коригирате. Сметнете си колко са нагоре осигуровките - подавате коригираща д1 с преместване на дните в 16а и 16.2 и допълваща д6
Еднократна парична помощ при бременност - 150 лв., за бременни жени, чийто доход на член от семейството е по-нисък от 350 лв.
Еднократна парична помощ при раждане на дете - 250 лв. за първо, 600 лв. за второ дете, независимо от доходите на семейството
Еднократна парична помощ за отглеждане на близнаци до навършване на 1 година - по 600 лв. за всяко дете, независимо от доходите на семейството
Еднократна парична помощ за отглеждане на дете до навършване на 1 година от майка студентка, учаща в редовна форма на обучение – 2880 лв.
Месечна помощ за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст – 35 лв. месечно. Помощта се предоставя под формата на пари и/или на социални инвестиции в семействата, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на 350 лв.
Месечна помощ за отглеждане на дете до навършване на една година - 100 лв. месечно, под формата на пари и/или на социални инвестиции на майката (осиновителката), според дохода на семейството.

Месечна помощ от 100 лв. от датата на 45 дни преди раждане - до датата на набиране на необходим осигурителен стаж за получаване на обезщетения -  до 410-я ден или до 2-г.

До1 г. на детето- не е ни до 410, ни до 2г.