За жалост няма как да избягате от осигуровки, защото не е ЕСК на дружеството. Ако беше, НАП приемат ДУ без възнаграждение и се осигурява като СОЛ за по-ниски суми.
Аз така и направих, но ми върнаха писмо отговор от НОИ " НАП администрира Регистъра на осигурените лица, съответно информация се предоставя от компетентната Териториална дирекция на НАП"

Искайте тогава от НАП- персонален регистър на това лице.
Здравейте, моля за помощ, има ли банка на НАП с която да поискам информация за 3 г. за осигуряването на възстановен от  съда работник.

От НОИ се иска- има формуляр.
Здравейте колеги.
Моля Ви за малко помощ.
Работник е на СИРВ за срок 1 месец. Има работни смени които са от 16.00 ч до 24.00 ч, т.е има 2 часа нощен труд. За целия месец съответно му се събират 10 часа общо нощен труд.
Правилно ли мисля, че нощния труд не трябва да се превръща в дневен, защото в една смяна няма 4 ч. или повече от 4 ч. положен нощен труд?

Той за заплащането на допълнителното тр. възнаграждение никога не се обръща
ДС между страните или искане от работника.
Защо не питате адвокат? 
Как се подава СД при прекратено дружество според ТЗ?
Освена, ако ...... наследниците не поискат да продължат дейността.

ТЗ
ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ЕДНОЛИЧНО ООД
Чл. 157. (1) Дружеството, в което капиталът се притежава от едно физическо лице, се прекратява със смъртта му, ако не е предвидено друго или наследниците не поискат да продължат дейността.
(2) Когато капиталът е притежание на едно юридическо лице, с прекратяването му трябва да се прекрати и дружеството.

Прекратяването не се знае при ЮЛ и за това дерегирстрацията не е служебна.
Никога не се е възстановявал повече данък от този, който е удържан. Така е и сега. До сега как възстановявахте данък за цялата година, след като данъчната основа през декември не е достатъчна ?

Че то кой се интересува от данъчната основа за декември?
Тук както е написан закона, може да се стигне до възстановяване на повече и за това трябва да се гледа удържания данък до момента и прогнозите. Имам работници с удържани 800 лв. до момента данък, а имат право за две деца, едното с ТЕЛК на много по-голяма сума. Както е написано излиза, че трябва авансово да им платя облекчението за , което няма да направя.
Подаръците са под формата на гривни.

Доход в натура- има осигуровки и данъци.
Здравейте! ЕТ има магазин, който работи без почивни дни. Продавач на труд договор на 8 часа. Извън тези 8 часа работи собственика- ЕТ, който се самоосигурява. Има проверка от ИТ  и искат и той да се включи във форма 76. Как да стане това има ли ограничение за неговите работни дни и часове

Напишете само едно С- всеки работен ден.
Ясно е за всички, че работникът работи извънредно.
Дано не успеят да го докажат.
Лице с двойно гражданство - българско и руско е едноличен собственик, представляващ и управляващ на ЕООД в България. Твърди, че постоянното му местопребиваване е в Русия, където се и осигурява.
Регулирането на внос-износа във връзка с дейността на фирмата му се извършва от Митническа агенция, за което има издадени фактури за митническо представителство.
Въпросите ми са: следва това ФЛ да се осигурява в България. Доколкото разбрах следва да представи доказателства, че постоянното му местопребиваване е в Русия и да представи Удостоверение за приложимо законодателство съгласно Становище за определяне на приложимото осигурително законодателство по Договора между Република България и Руската федерация за социална сигурност.
Това, че има издадени фактури към неговата фирма за митническо представителство може ли да се приеми като доказателство, че физическото лице собственик на фирмата не извършва трудова дейност у нас и не подлежи на социално и здравно осигуряване?

Той сам си носи отговорност. Да декларира пред счетоводната си къща статуса си и да представи документи. Договорът за митническо обслужване няма отношение към осигурителното законодателство.
Нищо няма да възстановява лицето, през юли ползва облекчението , но до размера на данъчната основа, която има до момента, не повече .

Точно.
Какво правим с данъчната основа за м. декември 2021г?
Нищо не правим.

Четем данъчния закон и го прилагаме.
За 2021 г. не е била на тавана. Договорът е сключен през м.10.2022г. Работено е по не го от 10.2021г. до 28.02.2022г., когато жената излиза в първия болничен. Сумата получава през 06.2022г. няма разделителен протокол, от който да се вижда колко е изработила за 2021 и колко за 2022. Е, предполагам,че може да направят. Съответния осиг.доход за 2021г. как и кога да се покаже? Не ми се е случвало до сега да правя това. Ако се покаже допълнителен осиг.доход за 2021г. ,дали ще преизчислят сумата на обезщетението, което тази жена получава в момента?

Задължително трябва да се разделят. Иначе как ще попълните Т1 и Т2 за 2022 и 2021. Да, ще й доплатят суми догодина, след подаване на ГДД и т1 и т2 с още доход за 2021 - в базата.
Аз промени не виждам , освен в размера на облекчението и в това, че може да се ползва на два пъти авансово и накрая на годината окончателно. Принципа е един и същ с миналата година.

Явно се заблуждавате.
Здравейте!
Аз виждам проблем в  императивността на § 18, ал. 4 и 7 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за актуализация на бюджета. Алинея 4 казва, че месечната данъчна основа на лицето за месец юли се намалява със сбора на сумите за месец януари - юли (която, например за две деца, е 6000 лв)., а алинея 7 постановява императивно, че при отрицателна разлика работодателят трябва да възстанови на лицето 10 на сто от разликата до края на месец август. Същото е и за месец октомври - там данъчната основа трябва да се намали с 3000 лв. за две деца и 10 на сто трябва да се намали през ноември.
Много е вероятно при това положение лица с годишна данъчна основа, по-ниска от 9000 лв. (поради продължителни болнични, непълно работно време и т.н...) да се наложи да възстановяват данък при годишното изравняване.
Моля администратора да коментира, ако има някаква информация по въпроса.

Да, точно така е.

Недообмислени са хипотезите. Въпреки, че симпатизирам на ДБ, истината е, че целта беше народът да е доволен, а не да се обмисли всичко добре.
Благодаря!
А може ли при приемане на фирмата да се прехвърли на друго лице като нов собственик.В смисъл с едно действие приемане и прехвърляне/продаване на друго лице?

Може, само в хипотеза на продажба на цялото наследство като имущество.
Здравейте колеги,
Във връзка с промените в сила от 01.07.2022г. и възможността за авансово ползване на намалението със заплатите за месец Юли. Има ли сред нас колеги започнали да приемат декларации от служители , ще има ли нови бланки за попълване и публикуване на нови указания?

не вярвам да има бланки. за указания не се знае
д55, ще си е второ тримесечие с изваждане на зо
Не се прави корекция на ГДД, а си се облага в 2022, а има осиг. доход за 2021, ако не е била на тавана.
До колко дена или месец?Починалия управител е на 05.07.
И може ли адвоката да подаде новия управител без да присъства,защото е в чужбина.Ще се прибере края на август?

1. Наследниците приемат наследството.
2. Решават за управителя.
3.Управителя подписва декларация пред нотариус - може и в чуждото посолство.
4. Адвокатът подава