Здравейте!
Август месец ми приключи 2-рата година от майчинството. До 5.10.22г. ползвах част от платения ми отпуск, като след това се върнах на работа.
Около година преди да забременея получавах заплата+постоянен ежемесечен бонус, на който също ме осигуряваха. Бонусът беше като увеличение на заплатите ни. През първата година от майчинството съм получава 90% от това, което получавах в действителност (основна заплата и вкл. бонус).
След приключване на майчинството ми и през периода, в който бях платен отпуск, получавах нетната си заплата, този бонус вече не фигурираше. По време на майчинството ми тези бонуси са прехвърлени към заплатите на всички служители, като са увеличили заплатите им с 10%.
След като се върнах на работа, ми казаха, че освен тези увеличения, аз ще получа още, реално се връщам на по-висока заплата, затова вместо да подписвам първо едно споразумение, с което бонусът, който взимах минава към заплатата и 10% увеличение, а после второ с новата заплата, с която стартирам работа, ще комбинираме нещата в едно. До тук всичко звучи супер.
Върнах се и ми казаха, че все още не ми е уточнена длъжността, която ще заемам - ще бъде сменена ли, ще остана на същата ли ,та чак тогава ще говорим в цифри (въпреки че този разговор го водихме преди да пусна отпуск, за да съм наясно като дойде първият ми работен ден, каква позиция заемам и с каква заплата). Поинтересувах се и разбрах, че това е практика с всички жени, които се връщаме от майчинство - неяснота с месеци. Вече мина седмица, в която няма развитие по въпроса, аз съм в неяснота и имам опасения, че това може да се проточи целенасочено и дотогава аз да получавам старата си нетна заплата от 2016г. (без бонус, без 10% увеличение), а не това, което получавах преди да изляза майчинство 2019г.
Как трябва да постъпя в тази ситуация, за да може, докато "измислят" длъжност, аз да получа старото си възнаграждение, след което да подам молба за напускане, тъй като нещата, които се случват не ми харесват и не желая да продължа работа тук, а и да ми се изплати отпуската, която имам на база това, което получавах 2019г., а не 2016г.?

Бонусът, ако го няма в индивидуалния трудов договор като условия за получаване го забравете.
Кое налага да Ви измислят нова длъжност?
Е, де :) Как ще е променена заплатата на 01.04.2022, след като жената още е била в майчинство?
Верният отговор е на D&P   Вчера в 15:22

Вашият отговор е неверен и на всичкото отгоре показва непознаване на принципно положение.
Съжалявам, но факт!
Е, де :) Как ще е променена заплатата на 01.04.2022, след като жената още е била в майчинство?
Верният отговор е на D&P   Вчера в 15:22

Предлагам малко повече да почетете по отношение на изменение на трудовото правоотношение и в частност по отношение изменение на основно трудово възнаграждение и да забравите остатъците от соца, според които трябва да си на работа, за да ти се измени нещо си.
Е, де :) Как ще е променена заплатата на 01.04.2022, след като жената още е била в майчинство?
Верният отговор е на D&P   Вчера в 15:22

Естествено, че се променя по силата на ПМС. Елементарно.
Къде се намира детето, никога не е имало отношение към отпуска по чл.167а КТ - при баба на село или на ясла, стига родителят да упражнява родителски права и детето да е живо. КСО пък и НОИ хептян никога не са имали отношение към този отпуск.
Вярното е  -01.01.2020-01.01.2021 -610
01.01.2021-01.04.2022-650
01.04.2022-710
Какво е това 21.09.

Пишете си каквито са заплатите на жената.

21.09 не е дата, която Ви засяга.
Невярно е това записване
И аз стигнах до този извод , след като се "разходих" из наредбата и кодекса на труда.
Благодаря!

Мариянче, само с разходки не става.
Колко дни преди датата, от която лицето иска да ползва отпуска за гледане на дете до 2 годишна възраст (в конкретния случай ще е бабата) трябва да подаде документите към осигурителя?

Документи към осигурителя не се подават, а се подават към работодателя.

Не може нито един ден по-рано. Като възникне правото, тогава може да подава заявление.
Документите за НОИ - в 3г. срок.
Не се гледа дали е първичен, а дали има прекъсване между двата болнични.
https://kik-info.com/forum/index.php?topic=23048.0

Какво прекъсване, като болничния всъщност е един за двама осигурители?
В УП-3 се описва точно осиг. стаж, като се прави прекъсване за периода на самоотлъчка.
В УП-2 е осигурителен доход и се описва целия период - по години, освен при два договора на непълно и там в забележка са самоотлъчките и въобще периодите на прекъсване.
Следва и фактура да издаде.

точно.
Здравейте,

От началото на годината до м. август съм работил на свободна практика по неформални граждански договори с месечни хонорари под МРЗ след приспадане на нормативно признатите разходи. Декларирал съм и съм платил авансов данък по чл. 55, ал. 1 ЗДДФЛ за първите две тримесечия. През това време съм плащал само здравни осигуровки в минималния размер за безработни лица.

В средата на м. август започнах работа на трудов договор, като за м. август имам един хонорар по граждански договор, отново под МРЗ, преди датата на подписване на трудовия договор.

За м. август и м. септември, работодателят ми е внесъл дължимите здравни и социални осигуровки.

Въпросът ми е дали трябва да декларирам и плащам авансов данък за третото тримесечие, щом внесените през същото тримесечие осигуровки от работодателя (които се приспадат) надвишават многократно размера на авансовия данък, който би се получил като се сметне (ще се получи отрицателна стойност)?

За годишната данъчна декларация ми е ясно, че трябва да включва и двата вида доход в съответните приложения.

Върнете се при възложителя и му декларирайте новите обстоятелства, като върнете част от парите. Той ще ви да де СИС - нова.
Точно това търсих във фишовете, но ми е убегнало днес.

Само дето не е вярно.
"Текстът на разпоредбата на чл. 40, ал. 1, т. 4 от ЗЗО е общ и се прилага по отношение на   всички пенсионери от ДОО, независимо от вида на получаваната от тях пенсия (за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, наследствена пенсия и др.)"

Фиш II.4.5 от Наръчника на НАП

Да и това означава, че си внасят осигуровките по т.1 и след това осигуровките по т.4
https://bganaliz.com/nap/zdravno-osiguryavane-na-pensioner-rabotesht-po-trudovo-pravootnoshenie/

Здравно осигуряване на пенсионер, работещ по трудово правоотношение
Скрит текст :


Много забавно е написаното, само дето противоречи на ЗЗО и не е такава последователността.
1037
ЮЛНЦ » Re: Мол
05.10.2022, 12:12
 :smile1:еее добре де води се на негово име... но благодаря за шегата. Имах нужда :smile1:

Няма как да се води на негово име. Може да се води на предприятието, в което е назначен.
Пенсията не трябва да се вади при ЗО по простата причина, че осигуряването здравно върху пенсията е СЛЕД ОСИГУРЯВАНЕТО ПО ТРУДОВ ДОГОВОР.

Кой Ви е излъгал, че е обратното - не знам, но прочетете ЗЗО!
Здравейте, бих желал да попитам при ДС за промяна на длъжност подписано през 2021 г. , възможно ли е в справката за актуално състояние на ТД от 2022г. в сайта на НАП все още да е старата длъжност? Според работодател информацията не е обновена в НАП, но аз се съмнявам в това. Благодаря!

Не е възможно. Системата на НАП понякога се бъгла. Ако е подадено, да си искат корекция, ако не е подадено, да подадат сега. Искайте в ТК всичко да е отразено коректно!
Здравейте!
Имаме следния случай - работничка, която е работила 6 месеца, след това в болнични, майчинство, неплатени отпуски за отглеждане на дете, заявява, че не би могла да се справи с въведените програмни продукти и желае да бъде съкратена, за да ползва обезщетение от БТ.
Удачен ли е чл.328, ал.1, т. 5 от КТ и каква е процедурата, какви обезщетения са дължими?
Благодаря предварително за отделеното време!

Съветвам Ви да не се връзвате на това.
Щом иска да си ходи, да си ходи.