Здравейте наш служител има издаден първичен болничен лист до 27.10.2023г. . На 30.10.2023 постъпва в болница и му е издаден още един болничен , но с друга диагноза .Незнам втория болничен от 30.10.2023г. първичен ли е или продължение? Прекъсването е събота и неделя само , но пък диагнозата е друга .
  Значи имате нова неработоспособност. Болничният лист ще е първичен, заради болничния престой, но и от гледна точка на неработоспособността е първичен, защото е установена нова нератоспособност, следствие от друго заболяване. Ако беше същата неработоспособност, трябва лекарят издал до 27.10, да издаде до 29.10, т.е. и за събота и неделя. Подайте си го и втория с дни от работодател като първичен, а когато стане ясно дали НОИ ще оспорват нещо и приключат нещата, ако се налага, ще правите корекции. При такава обстановка, нямате основание да го подавате като продължение.
t.trifonov66 , според мен това се прави съвсем умишлено.Ако трябва да се мине на СИРВ и да се спазва чл.152 и чл.153 от КТ, на всеки ЧУ с ЧП трябва да бъдат назначени по двама ЛА.
Едва ли държавата би поела този финансов ресурс.
  Не мисля, но е дълго за обясняване, а нямам това време за жалост, колега.
Тоест, какво имате в прев.двид с това за ТРЗ то.  Стандартно назначаване и освобождаване , или има разлика когато е студент . Другите лица които назначаваме и освобождаваме по този член за извършване на определена работа , при тях си се действа стандартно. ТД, уведомление за сключване, Заповед за прекратяване, уведомрение за прекратяване по съответните членове  и т н. Притеснявам се сключването на трудов договор да не навреди на обучаващия се редовна форма.
  Трябва да знаете как се определя работата и дали е възможно въобще такъв договор
ХХХХХ, часовете се определят според отговорите, които се дават при попълване на въпросник за нуждата от ЧП.
В предвид присъствената форма, която попълвам за по-голямото ми дете и начинът, по който изглежда, няма как да се приложи СИРВ.
Даже има указания да попълваш всеки ден примерно 5 часа, а накрая- обща сума -102 часа, както са определени часовете по ТД.
Не знам нуждите на конкретното лице, но ако все още може бонбонче да работи на 8 часа, не е задължително да поема всички часове като ЛА.
Аз на този етап се въздържам да ставам ЛА на по-малкото ми дете, въпреки че е с ЧП. Не съм попълвала и въпросник.
  Има как да се приложи СИРВ, но трябват знания за работно време, каквито явно липсват. Попълването на отработените часове е присъствена форма, не е регламентиране на работното време на личните асистенти. Друг е въпроса, че асистентите са хиляди, а заплатите им се обработват от хора, които нямат съответното образование и получават 800 лв. заплата. Няма как да се очаква адекватност при това положение.
Здравейте, искам да попитам работодателя ми има ли право да ме преназначи на по низша длъжност и да намали заплатата ми без мое съгласие ?
Благодаря Ви предварително за отговора !
Да, със заповед на основание чл.120 от КТ, но заплатата остава същата.
Ще се вмъкна в тази тема за да не отварям нова. Лице студент, редовна форма на обучение може ли да бъде назначавано на ТД от време на време в частна фирма. по чл 68 ал. 1 т 2 ?

Стига да има наистина определена работа и да знае ТРЗ-то какво да направи.
Като собственик на ЕООД , което подновява дейност, подадох ОКД-5 на хартия, но погрешка вместо възобновяване на дейността съм отбелязала начало на дейност. Видях си грешката и веднага подадох с ПИК нова Окд-5 с маркирани възобновяване на дейност и начало на осигуряване, но получих Съобщение/изглежда автоматично/ -Няма намерен запис за прекъсване на дейността през същия булстат-Декларацията е отхвърлена. Ще има ли проблем, ако си остане така или трябва да се подава друга? В карантина съм от ковид в момента.
Като подавахте на хартия не отвориха ли в НАП да погледнат как стоят нещата с това лице. При нас това нещо не може да се случи. Най-вероятно вече е вкарана възобновяването / защото няма как да вкарат начало от НАП/, т.е. е обработена Вашата Окд5, но все пак, като оздравеете, идете вижте какво се случа в НАП. Няма проблем. Системата не позволява да се подава два пъти начало на осигуряване. А като са Ви вкарали възобновяване, не може да има следващо възобновяване, ако е през този булстат.
Това с пътуването да месторабота звучи като синдикален лозунг. Може и да е логично, но е невярно. Пътуването до местотабота не се изключва от междудневната почивка. Никъде не е казано, че тази почивка трябва да е 12 часа в къщи.
Единственото, което "изяжда" от междудневната почивка при ТД  8+4 е задължителната обедна почивка в осемчаспвия ТД. За успокоение на питащия - 8+4 се смята за съвсем допстимо
  А иначе синдикатите са също толкова глупави като работниците, да не виждат проблем в продължителното работно време.
Но, който си продава цялото време за пари, знаем къде свършва за жалост. Всяко отклонение от божествените ни програми си има последици.
Това с пътуването да месторабота звучи като синдикален лозунг. Може и да е логично, но е невярно. Пътуването до местотабота не се изключва от междудневната почивка. Никъде не е казано, че тази почивка трябва да е 12 часа в къщи.
Единственото, което "изяжда" от междудневната почивка при ТД  8+4 е задължителната обедна почивка в осемчаспвия ТД. За успокоение на питащия - 8+4 се смята за съвсем допстимо
Освен, ако не работи на през телефона, докато е в метрото, просто е несъстоятелно, написаното от Вас. А в 99% от случаите не работи, а се придвижва до другата месторабота и по тази причина, обикновено договорите могат да са на 2 най-много 3ч.
Хипотезата не е посочена в чл.1, ал.6 От Наредбата за СОЛ, по простата причина, че там е посочено начало, а не крайна осигуряване за пенсионер.
Подайте си Д1 само със ЗО и вече, ако отново реши да се осигурява за пенсия, ще гледате чл.1, ал.6 и т.3 от наредбата за СОЛ, т.е. пак с Д1, но имате ограничения в срока, за който може да се връщате. Тази Д1 е по- особена.
Една Д1 и бонуса наистина да е за м.12. Внимавайте какво пишете въобще!

Принципът е, че бонусът би се разпределил за цялата година, ако е годишен и то пропорционално на работните дни, с оглед изменението на чл.6, ал.2 от КСО.

Отделно има значение какво е нетното. Във Вашия случай предполагам е 3400, но ако беше по-малко , има смисъл да се разпределя помесечно сумата.
И на двете НЕ

Мисля го знаеш.
Не, не живеят там. Четох едно указание на Лилия Панева, че според това обстоятелство дохода им трябва да се обложи като търговци с 15%, но СО не се дължат. После обаче със статията в НАП вече не мога да разбера къде късам нишката
  Още от 01.01.2020 г. е това.
Почвате с рег. на дейността, после рег. Булсатт, отивате в Наредбата за СОЛ, после отивате ЗМДМТ и го търсите - най-отгоре е при патентните и след това отивате в ЗДДФЛ.
Така, че данъка е 10%, но осигуровки си има. Няма какво да го мислите и да откривате топлата вода. Мисля и НАП имат становища. И разбира се рег. по ЗДДС.
На стр. 2 от Заявлението-декларация е обяснено:                         

Точно и понеже зависи как е изпратено и няма как дневните в някой хипотези да са в обхвата на ЗДДФЛ и са си осигурителен доход и са си облагаем доход и т.н. Въпрос на две предпоставки - комулативно ли са или е само едната. Когато е само едната- облагаем и осигурителен доход.
Това само за международните. В страната - няма проблем - там прилагаме ЗКПО, регулация над двукратния размер.
мога ли да продам ДМА ,закупено с ПДП,което не се е изхабило напълно,имам ли някакви ограничения в годините на използване
  Да има
Здравейте,
Мъжът ми работи в чужбина на Трудов договор с българска фирма. Получава командировъчни.
Питането ми е -  Дали тази висока сума от командировъчни ще се включи в Служебна бел. за детски надбавки
облагаемата част да
Здравейте,
На лице, което е пенсионер и работи по трудов договор трябва да изплатим сума по граждански договор. При определяне на осиг.доход за здравно осигуряване трябва ли да се вземе предвид размера на пенсията т.е ако сумарно трудов договор и пенсия достига 3400, дължими ли са здравни осигуровки по ГД?
не
Имот в режим на СИО и със статут на жилище ще се отдава под наем чрез платформи. От всичко изчетено разбрах, че двамата съпрузи трябва да се регистрират по чл.97а ЗДДС, да подават  декл. чл.55.
Придобитият доход ще се обложи с 15 % данък /защото се приемат за търговци/ ли или с 10%?
ОТ сайта на НАП обаче ме обърква секцията, че е необходимо да се самоосигуряват. Нали доходът от наем не е трудово правоотношение, кое го налага това осигуряване ?

https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite/kratkosrochno.otdavane.pod.naem.online.platform
Рег. като сол и окд5. Данъка е 101 а не 15
Имам подобен казус. Държавен служител освободен по чл.12 от ЗДСл в изпитателен срок, невръчена заповед. Датата на освобождаване е 31.10, взет болничен на 25.10 7 дни и удължен на 1.11 с още 7 дни. Какво следва? Невалиден болничен или удължаване срока на договора?
не може да е хем освободен, хем невръчена заповед
Трудно ще стане на 4ч.
Вижте кога започвате и кога свършвате по основния договор, кога си идвате в къщи и бройте 12ч. да има междудневна
Ако почвате в 8 и свършвате в 17, пътувате 30, значи остава до 20ч. от 17 и 30до 20 са 2,5ч