Два пъти съм звъняла в колцентъра на НАП и двата пъти ми обясниха, че ако съм получател на доходите - Декларацията по чл. 55 трябва да я подам по ЕГН. Съвсем в началото на промяната в техния портал излизах с два профила - юридическо лице с новия БУЛСТАТ и физическо лице с ЕГН. Сега, няколко месеца след промяната - излизам с три профила на задължено лице - юридическо лице с новия Булстат и втори профил като ю.л. със стария /който е ЕГН-то ми/. И трети профил физическо лице. Оказва се, че при наличието на толкова много профили, аз трябва да ползвам тоя който е за ю.л. с новия булстат само за подаване на декларация 1, а декл. по чл. 55 /ако съм само получател на доходите, а не платец/, ГДД и годишната декл. 6 - през профила ми на физическо лице с ЕГН. За мен е доста объркващо. Но виждам, че и тук коментиращите се обединяват около това, което ми обясниха по телефона.

Това, че не разбирате логиката, не означава, че я няма.

ГДД , Д55 - за получените доходи, Окд-5 , годишна Д6- винаги са били по ЕГН.

Д1 - по новия булстат / преди е било по стария.

д1- ако има назначени - също по новия булстат.

Д6 - за назначените - също по новия булстат.

Д55 - ако сте платец на дохода - също по новия булстат.

Остана ли нещо неясно?
За по - сигурно да сверя часовника се и с вас -  на починал през 2021г. СОЛ нали не се подава Д6 годишна, защото не се унаследяват осигурителните му задължения ?
Да, не се Онаследяват.

Това е недоразумение поредно от калинките и се надявам искрено да се оправи в скоро време.
Благодаря за отговора, но се извинявам, аз не съм пояснила, че лицето е регистрирано по ЗДДС.

Значи патентът отпада и ще са си в приложение 2
След падежа ще бъде прихваната. Ако начислят лихви, ще си искате заличаване на недължими лихви и ще ги заличат. Едва ли ще се наложи.
Ако е избрала да се осигурява върху 3400, само за здравната вноска трябва да имате в предвид, дохода върху който се осигурява по време на майчинство, да бъде приспаднат. Другите осиг. ще са върху 3400.
Не, не е вярно.
Ами не знам, може би защото НАП не дават ясни разяснения и хората се объркват. Аз просто реших да попитам най-висшата компетенция и да пробвам. Резултатът е ясен.

НАП да дават разяснения за трудови договори?!
Вижте си падежите и ще разберете дали трябва да е платено нещо.
Здравейте. Как би следвало да се изчисли удръжката за запор на служител, който плаща и издръжака за дете? Аз го смятам 1/4 от нетното възнаграждение. Служителят настоява, че първо трябва да извадя сумата на издръжката и след това да удържа 1/4 от остатъка. Уточнявам, че запора не е за издръжка и издръжката си я плаща той, лично. Не минава през работодателя.
Благодаря предварително.
Няма значение, че няма запор за издръжката. Служителят е прав.
Интересно ми стана за какво са наети другия лекар и медицинската сестра на ГД. Какво точно правят? Най-вероятно са на ТД, който не е регистриран като такъв, а иначе имат работно време и работно място.
Аз трябва да подам авансов данък на ЗП, който никак не е малък. Звънях на телефона за консултации в НАП и ми отговориха/но не много убедително/, че трябва да подам през новия булстат, все пак реших да пробвам и резултатът е, че дава грешка и не става като получател на доход да я подадеш.

Не е по Булстат, а по ЕГН- при получател. Само, ако ЗП е платец на доход- тогава по булстат. Нищо няма ново, но защо са тези заблуди, не е ясно.
Да, договорът го пускам от 11.04., изчислявам за 13 работни дни и понеже по трудов договор и по ДУК осигурителеният доход ще надхвърли максималния месечен размер на осигурителния доход , за ДУК трябва за разликата до 3400 да определя осигурителния доход.

Започвате с първия Тд- осигурителен доход, добавяте втория трудов договор - осигурителен доход и виждате каква е сумата.
След това започва и сумата по ДУ- но до 3400
Здравейте колеги,  може ли някой да ми помогне с  разходните норми на  вложените материали  в следните топли напитки:   кафе, нескафе, шоколад - със и без сметана/млеко,    капучино - с кафе / нескафе,   мокачино.
 Предварително благодаря

нормите са различни в барче/ресторант и вендинг автомат
Здравейте !
за 2019г. имам използван 5 дни болничен   издаден от  личен лекар
за 2020г. имам използван 2 дни болничен   издаден от  личен лекар
за 2021г. общо 56 дни / 10 от личен лекар, 36 болничен престой и 10 дни от специалист /
Месец май ще ми бъде извършена гръбначна мозъчна операция на рядко заболяване в американска клиника AIMIS  в Кипър. Възстановяването ще отнеме до една година .
Колко дни болничен имам право непрекъснат и прекъснат ?
Личен лекар, ЛКК и ТЕЛК
Личен 14, ЛКК и ТЕЛК зависи. Може дададат година, може да не дадат, а да определят трайна неработоспособност. Не сме лекари.
Като получател на доход свободните професии винаги са декларирали по ЕГН и не знам защо тази година възникват пак въпроси, след като промяна няма.
Голям казус за счетоводители.
Ако са внесени на минимума, няма да има дупка
Здравейте , уважаеми !
При сключването на Граждански договор с лице,което е на борсата и му се изплащат пари за 14дни,както и здравно до колкото знам.Трябва ли да му удържам осигуровки или само данък, сумата на  Гр.договор е 710лв бруто.
Благодаря предварително!

Не
Здравейте, Собственик и управител на дружество съм. Сам се осигурявам като СОЛ върху 650 лв/ до 03,2022,г Не съм по ДУК и съответно не получавам доход за личен труд, За миналата година  имам изплатен дивидент.
 Със сл, бележка  за доход която е изготвена нетно възнаграждение е нула  а от НОИ  имам за 7 месеца изплатено обезщетение за  болничен,
Въпросът ми е  полагат ли детски надбавки за дете във тоя случай?   Как е най правилно да бъде изготвен докуменът с който да се кандидатство пред Социално подпомагане? Предварително благодаря,

Дивидентите трябва да посочите, защото са облагаем доход, изплатен от търговското предприятие.
За другото ще си видите от НОИ или на място при социалните. Ако покривате доходния критерий, ще получавате, а ако са повече парите, няма да имате право. Какъв е размера на дивидентите?
В кое приложение според Вас трябва да декларирам получен доход от продажба на земеделска продукция на нерегистрирано като ЗП физическо лице? Фирмата е подала този доход с код 301 - за регистриран ЗП.

Сгрешила е просто фирмата.
Съгласна съм с Вас! Но е факт ,че вече е късно и трябва да измисля друго.

Защо да е късно, след като ГДД се подава до 30.06?