9) (Нова - ДВ, бр. 56 от 2007 г., в сила от 01.07.2007 г.) Правото за получаване на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит възниква при придобит трудов стаж и професионален опит не по-малък от една година.
(10) (Нова - ДВ, бр. 56 от 2007 г., в сила от 01.07.2007 г.) Размерът на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит се изменя на период, не по-малък от една година придобит трудов стаж и професионален опит.
Открих грешката си, благодаря на delphine, че се включи.

И каква беше да споделите?
За да не отварям друга тема да попитам тук във връзка с допълнителното възнаграждение .
Имаме работник на 2 часа във фирмата ,който в началото на март ще направи четири години  от сключване на договора и все още не му начисляваме допълнително възнаграждение  защото преди това няма стаж като такъв .Имахме проверка от инспекцията през седмицата и ис.нспектора ми задава въпроса защо като сме написали в договора му,че ще му начисляваме не го правим ..според работника няма три години трудов стаж при нас за да започнем да му начисляваме или нещо греша

Три години ли пише във ВПРЗ?
Всичко си е наред, но НОИ не разбират осигурителния закон.

Говорете с лицето дали ще ги съди, защото за един ден не си струва.
Платете му три дни от работодател, пък за НОИ коригирайте.
Другия вариант е да го пуснете в платен отпуск за целия период и нищо да не искате от тези, защото няма смисъл. Ако имаше продължителни болнични, щеше да води дело лицето и да го спечели.
Без оценител, не бих съставил фактура за земята.
Здравейте,
имам следното питане: Предприятието е производствено, длъжността е с код 8 от НКПД, основната  заплата е МРЗ за страната. Може ли да се признае целия трудов стаж на лицето преди назначаването му  вкл. на други длъжности или трябва да е само на длъжност сходна или същата.

Може, стига да е вписано във ВПРЗ. ТРЗ-то изпълнява тях.
Благодаря. Кога се попълва кл.13 от приложение 9?
Първи болничен 45 дни преди раждане
Втори болничен 42 дни след раждане
Трети болничен 48 дни - с този трети болничен ли попълвам кл. 13 от приложение 9?

Да.
Здравейте!
Моля за Вашето мнение,
Как следва да се процедира при застъпване на майчинство. Майката е в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст и след два месеца предстой раждане.
Не съм имал подобен случай и ще бъда благодарен за практически съвети!

Успешна седмица!

Нищо особено. Пуска си бр и раждане и си пуска обезщетение по 54 КСО за първото дете. Прекъсвате обезщетението по 53 за първото.
Щом осигурителният доход е 3000 лв, то осигуровки здравни на болничния не се дължат.

Ако е избрал друг доход - 1500 например, това е друг въпрос
Осигурителният Ви доход като самоосигуряващо се лице в месеците без болнични ли е 3000 ? Как изчислихте в поле 21 осигурителен доход 2675 ?

3000-325- най-вероятно
пълна идиотия
Тоест при посещение на адвокат, нотариус и други физически лица - ние сме длъжни да искаме да ни декларират, че са самоосигуряващи ли? Знам, че не се прави, но така ли излиза да е редно? Или само аз не го правя :)

Не, не сме длъжни. Те са СОЛ по закон и няма вариант да не са. При ноторно известни факти, декларация от лицето ще е нон сенс.
Започвам с пример:
неизползвани отпуски и осигуровки в/у тях от 2020г - 33000лв.
През 2021г са използвани изцяло, а остават провизия за 2022г -14000лв.
През 2020г имам АОД 497/123 -3300 лв.

През 2021г как се осчетоводява ПОД?
АОД от 2020г сторнира ли се или се кредитира?

Хем използвани, хем неизползвани и остава провизия от 14 000 лв. Последно 33 000 ли са ползвани или 33-14 хиляди?
Нито се сторнира, нито се кредитира, а се отразява намаление на фр
Естествено с вписване на новия ЕИК / за това спор няма / , а за осигуреното лице ЕГН - въпросът е, че може чрез всяка от трите опции.

Не, не може Д1 през трите опции. Опцията за новата година е една- новия булстат.
Денят преди раждането на детето бащата бил ли е осигурен за ОЗМ? Преди това има ли изискуемия осигурителен стаж за да ползва болничен? Ако двата отговора са "да", какво Ви интересува неплатения отпуск от миналата година?

Това, което пишете не е вярно.
Правото на отпуск на бащата, няма абсолютно нищо общо с осигурителните му права.
Правото на обезщетение - да, но не и правото на отпуск.

Осигурен или не, има право на отпуск лицето, щом има трудов договор и неплатеният отпуск, няма никакво отношение към това, както няма общо и осигуряването.
За собствениците, не виждам какво право на строеж прехвърляте, след като те са собственици на земята и си имат правото в пълен обем.  Нещо не е както трябва при Вас.  Правото на строеж за колко години е учредено и какво би се случило, ако сградата погине- кой ще има право да строи - отново Вие или собственика?
Здравейте, строителна фирма с/у право на строеж изгражда сграда и обезщетява собствениците на земята с апартаменти. На края на годината собствениците прехвърлят земята на всички собственици закупили апартаменти. Но към 31.12 има земя и останали непродадени апартаменти във фирмата. За апартаментите ми е ясна себестойността , но земята нз как да я осебестойността. Та моля за помощ, идеи как да го направя.

Убедени ли сте, че сте купили правото на строеж с право да го прехвърляте? Ако е така, то си прехвърляте това право, на база цената на придобиване, ако няма голяма променя, а ако има - оценител трябва. Не можете да прехвърляте земя, защото нямате земя. 
И аз се зачудих като прочетох това - какъв е смисълът на счетоводството, което водите и въобще на това , което правите ? Какво годишно приключване ? Кого ползва в случая ?
Иначе по-горе ХХХХХ Ви е дала отговор по същество .

Счетоводство е хубаво да се води. Има яснота за размер на приходите, по дати, за да е ясно Д55 дали е ок. За разходите, просто информация за лицето, която може да се анализира.

Ама приключване на сметки е смехотворно.
Здравейте,

имаме лице, което е има сключени Договори  за управление в няколко фирми. Проблем ли ще е ако за всички фирми, справкато по чл.73 ал.6 се подаде, като "не е работодател по основно трудово правоотношение към 31,12,"?

По основно ТПО се има предвид истинско ТПО, а не набедено за такова от данъчния закон. В този смисъл изпълнителя по ДУ няма как да е при работодател по основно ТПО.
Ммм... ако това "ОМЗ" е "общо заболяване и майчинство" - какво общо има с професионалния стаж? Според мен никакво. Не виждам защо професионалният опит ще зависи от вида на осигуряването.

Офф: за професионален опит даже трябва да се приема и опита в любителски занимания. Аз, например, нищо че теоретично съм счетоводител, имам опит, придобит от любителството в една специфична област, много по-голям от опита на колегите ми, които това им е професията :) Просто работя на място, където мога да упражнявам любителските ми занимания, които са по-дългогодишни от професионалните ми :)

Колега, в НСОРЗ е написано. А дали е справедливо, логично, това е друг въпрос. Питайте законодателя защо с ОЗМ имат право, а без - нямат. Аз също не съм по-лош счетоводител, защото съм без ОЗМ.