Питащият е СОЛ от 2017. Тогава вече нямаше осиг.книжки :)

Благодаря, че ме информира, мила, че не знаех. От теб го научих.
Здравейте,
от НАП ми издадоха "Справка за история на осигуряването на осигуряващо се лице". В тази справка е вписано начало на дейността и осигуряването.

Въпросът е дали това върши работа за закона, за който се пита, защото например за клас, ако не сте се осигурявали за ОЗМ, няма да свърши работа. Какво изискват, посочва закона, който изисква и там инструкциите на органа, който го иска. Да кажат какво им върши работа.
ЗДДС не е проблем, но дарението - със сигурност е, особено на такава стойност и при свързани лица.
Данъчните ще го третират като възмездна сделка. Защо на мен не ми подарят имот за 50 000 лв.
Със сигурност ще му намеря по-социалнозначимо приложение от надарения.
Здравейте, работник  се осигУрява на основен трудов договор на пълен работен ден, Започва при друг работодател на 2 часа, Какъв трудов договор следва да се сключи по какъв член?

114-111
Членът не е толкова важен
Нормално е за август да не са имали информация или време за включване на болничния и са изплатили цялата заплата. Нормално е в следващата заплата да има корекции, но тези корекции трябва да са за месеца на болничния, а не месеца, в който физически се прави корекцията. Разбира се и за "следвщия" ще има разлики, например ще ви платят по-малко.

Може би неплащането от НОИ се дължи на забавяне на подадена коригираща декларация Д1 за болничния, която реално се подава чак около месец след декларацията от другата фирма?!? И НОИ гледат, че има подадени болнични и от двете фирми, а декларация Д1 с болничен има само от едната?!?

Не, не гледат това НОИ, когато плащат, защото съвсем законно може да има болнични в едната фирма и да няма в другата и то в няколко хитотези / например работникът е избрал в едната да ползва ПГО, или по график няма часове в неработоспособност в този период, или решил да ползва друг отпуск/. Напълно реални неща са и НОИ няма как да го знае. Признавам, че в хипотезата на СИРВ и отработени всички часове, преди да започне болничния и аз съм си мислил, че ще има проблеми, но системата не работи така. Тук по-вероятно счетоводството на едната фирма реално не знае какво прави.
Да, ще попитам. Благодаря !

Направете си копие на осигурителната книжка, за периода, когато се заверяваше, а след това, вероятно регистрацията, също ще свърши работа. Въпросът е колко точно професионален стаж искат, съгласно ЗУТ и наредбата.
Добър ден,

Въпросът ми е, дали бихте споделили, ако имате опит, на какъв трудов договор бихте назначили множество сервитьори, които ще бъдат ангажирани за едно единствено събитие?
Мероприятието е кетъринг и след края му вечерта, ангажиментът приключва за всички. Благодаря Ви!
Има само един вариант и това е срочен договор за един ден. Няма друга правна възможност в КТ, по простата причина, че за да бъде договорът за завършване на определена работа, трябва да можете да опишете работата на всеки сервитьор, а не можете да опишете колко чаши шампанско ще му се наложи да занесе и колко хапки. Трябва четене, логика и знания.
Дали ???

Да. Но, за да го направи човек, счетоводителят му трябва да разбира какво пише в КТ в частта срочни договори.
Този, който твърди обратното, явно не разбира какво пише там, или се ръководи от ЕЖК - че верижните срочни договори са забранени. Така е, като не се чете, или се чете, ама не се разбира какво пише.
Лице получава доход по трудово правоотношение в началото на текущия месец за предходния месец. В средата на текущия месец извършва определена работа по граждански договор и получава заплащането веднага. Как се определя осигурителният доход – получената заплата по трудов договор от предходен месец и сумата по гражданския договор или заплата по трудов договор за текущия месец, която се очаква да получи в началото на следващия и сумата по гражданския договор?
Как получава заплащането си веднага, след като не знаете колко трябва да получи, защото това зависи от осигурителния му доход. Колко е приблизително заплатата по ТД?
По "удобно" е да платите най-рано на 1-во число следващия месец, или ако е неизбежно да осчетоводите плащането като аванс по ГД а следващия месец да осчетоводите окончателното плащане и да закриете аванса.Тогава вече ще знаете колко е сумарния осигурителен доход.

Така е, но те не знаят и колко да платят, като не знаят колко е осигурителния доход.
Здравейте! Как следва да бъде правилно оформена ТК, когато лицето е работило първоначално на 8ч, а след това на 7ч? Вписвам в книжката "Прослужено време в "Х" ЕООД от х.х. до х.х.  и не правя вписване "Трудовият стаж НЕ е равен на осигурителния", а издавам УП-3? Благодаря Ви!
Издаването на УП-3 - не е задължително. Предполагам като е работила но 7ч., говорите за пълно РВ за длъжността пак 8ч.
И защо да не е нормален срочен чл.68, ал.1, т.1
 3) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) Срочен трудов договор по ал. 1, т. 1 се сключва за изпълнение на временни, сезонни или краткотрайни работи и дейности, както и с новопостъпващи работници и служители в обявени в несъстоятелност или в ликвидация предприятия

Точно такъв трябва да бъде. Но за да сключи такъв един счетоводител трябва поне малко да разбира от КТ.
Не ми е много правилна аналогията с еднодневен ТД по чл.114а , но този срочен трудов договор за един ден си е с доста подводни камъни. Следва да имаме предвид, че втори срочен договор с това лице не може да има , а необходимостта от използването му да се появи отново - най-вероятно тогава ще търсим различни сервитьори за следващото събитие, ако държим да е "срочен ТД за 1 ден" според препоръките на колегата.

Невярно- можеш всеки ден да имаш договор за един ден с едно лице. Трябва да можеш да обосновеш срочния характер - кратковременна работа. А иначе, не е до завършване на определена работа, защото работата на сервитьорите е много спорно точно каква е- да се занесе чашата на от бара до масата или ...
При такива вливания, сливания и придобивания на предприятия и прехвърляне на работници по чл.123 от КТ би трябвало същите да бъдат уведомени писмено (мисля че беше месец по-рано от датата) за промените, които ще настъпят, както и че правата им и условията по ТД си остават защитени и че фирма У поема правата и задълженията на Х. У дължи обезщетението.
Двамата ги подавате с код 27. Моят съвет е да подадете за тях отделно Д1, да не фигурират в Д1 за останалите работници. Така ако не се приеме Д1 от първия път, ще трябва да коригирате само тях двамата. Особеното при Д6 е, че за дата на изплащане/начисляване на ОСИГУРОВКИТЕ се попълва реалната дата на изплащане, а не 30/31 число на месеца.
  Именно по тази причина, а и понеже е вид плащане 6, не е с другите работници. Не би трябвало на несъществуващото предприятие да му съществува булстата
Добър ден,

Въпросът ми е, дали бихте споделили, ако имате опит, на какъв трудов договор бихте назначили множество сервитьори, които ще бъдат ангажирани за едно единствено събитие?
Мероприятието е кетъринг и след края му вечерта, ангажиментът приключва за всички. Благодаря Ви!

Срочен за един ден
Казусът е следния:

На 25.07.2023г. фирма Х се влива във фирма У.  Служителите са прехвърлени по чл. 123 от КТ

На 10.07.2023 и 11.07.2023г. се освобождават двама служители по чл. 328, ал. 1, т. 2 от КТ.

Двамата служители не намират нова работа и подават заявление за обезщетение по чл. 222. ал. 1, респективно на 10.08.2023г  и 11.08.2023г

 Как трябва да се подадат данните към НАП на Д1?

Благодаря.

Изключително интересен казус.
Според мен трябва да питате НАП, защото тук не става дума за закона, а въпроса е технически. След сливането, всички задължения са на У, но по този булстат тези работници ги няма. Реално обаче задължението за осигуровки и за подаване на Д1, и за подаване на Д6 е на У, а Х не съществува. То би трябвало и булстата му да не съществува.
Здравейте ,имам починал служител ,но през времето на болничния му престой са му издали болнични който аз трябва да подам.Въпроса ми е следния работника , няма банкова сметка и не е имал никога как следва да подам болничния ?
Свържете се с наследниците и те да дадат банкова сметка
Допустимо ли е при условията на работа от разстояние, работното време на служителя да приключва след работното време на фирмата работодател?
Да, той може да има съвсем друго работно време.
Ееее, граждански договор с работно място?!?

 Че как и с работно време и часова ставка, по някои проекти. Да се смее ли човек, да плаче ли?