https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/okonchatelen-danak-varhu-dohodi/dohodi-ot-lihvi

Май си отговорих - не се удържа данък, освен ако ФЛ не декларира, че иска да му се удържи

Точно
Здравейте,
за изплащане на коледен бонус на лице с ГД и пълни осигуровки по ТД към др. работодател как може да се изплати коледен бонус, който не епосочен в ГД?
Да се направи ДС само за бонуса или за увеличение на цялото възнаграждение за м. Декември
да се прекрати ГД и да се направи нов за Декември с по- голяма сума
или по друг начин?
 :blink: :question: :excl:

Просто ново споразумение, в което се определя нов по-висок размер на възнаграждението. Добре е да е обосновано с нещо- по каква причина и да не пише Коледа като причина.
Аз не виждам никакъв проблем. Щом действията са добронамерени и не се цели заобикаляне на  законодателството.

И сте счетоводител...?
Не, не е достатъчно.
Трябва да му видите графика за работа, защото учителите са с норматив.
Само тогава можете да се договаряте, но пак не е сигурно дали ще стане, защото как ще спазите 48ч. междуседмична. Ако беше основния частник, можеше там да мине на сумирано и да стане номера.
Бих казала - доста неуместно изказване.

Това от Ваша гледна точка, която явно не  гледна точка на счетоводител, щом не знаете, кога едно плащане има погасителен ефект.
Елементарни неща питате.
Ако имате казус наистина, тогава питайте!
Ако аз платя осигуровките Ви в НАП дали ще ми върнат парите, за да ги платите Вие ?

Който е получил нещо без основание или с оглед на отпаднало основание е длъжен да го върне- неоснователно обогатяване - ЗЗД.


Собственикът дължи ли пари -не дължи. Така, че един счетоводител не подценява нещата.
И НОИ ще върнат, когато е платено без основание.
Ама и по взаимно съгласие да е, не виждам проблем днес да се съгласим и да се издаде заповед считано след година, примерно :)
Да, няма проблем, стига да връчиш днес или в срок от 7 дни, а не след година.
Болничният ми беше от 7 ноември,до 30 ноември.По график бях на работа на 6 и 7 ноември ,след това два дни почивам и така ни е графика цял месец.Работодателят ми е платил само пълната 12 часова надница за 7 ноември.И тъй като ми превеждат заплатата по банка,били превели уж малко повече,тъй като имам и 200 лв клас . Към НОИ обаче изпращат други фишове,които са на 8 часа и по тях ми превеждат заплатата в карта,а разликата я получаваме на ръка.
Цитирам ви:
"Ако Болничния е от 28.11 до 02.12- Нищо няма да получите - ни от НОИ, ни от работодател, ако графика е като описания в примера."
От НОИ винаги ми изплащат болничните дни  след 3 тия ден/във вашичт пример за 1 и 2 декември НОИ ми изплаща /,а не както сте писали по горе,че не се получават.Това явно означава май,че сме на 8 часов график,нищо,че работим на 12 часови смени.
И не,не ни приравняват часовете за месеците.Някои месеци имаме по 16 дни работни,други по 15 и по рядко се падат по 14 дни .Та в случая по графика, който по горе съм работила,само за 7 ми ли трябва да ми плати работодателя,така както е платил пълната 12 часова надница или  70% от 3 работни 8 часови надници?От НОИ ми превеждат обезщетението от 10 до 30 декември.

Няма как с месечно изравняване и норма 152ч. например за м.12, да имете повече от 12 смени и то дневни + една смяна 8ч. Ако са нощни, още по-малко са. 152/25,13=12 смени и 1час
Фирмата ни получава плащане по издадена фактура от нас на клиент друга фирма.Собственика на фирмата получател на фактурата превежда от собствената сметка с описание номер и име на фирма.
Според мен трябва да му върнем сумата и да си я преведе от сметката на фирмата?

Напишете си протокол, че приемате погасителния ефект на плащането, а колегата да си оформи служебен аванс от собственика.
Тази тема я прегледах преди да пусна моята, но не ми стана много ясно. Това "нищо няма да получите от НОЙ и работодател" означава че няма да получа от болничния, защото по график съм почивка...

На месечно изравняване ли сте? Ако е така, как хем сте си изработили нормата, хем имате още 24 ч. по график.
Графикът за м.12 има 152ч
Датата на заповедта може да е всяка дата след датата на предизвестието и преди първия ден, в който лицето вече не е на работа. Просто в заповедта ще пишете "считано от 01.01.2023".

Точно така. Щом не говорим за заповед за прекратяване по взаимно съгласие, връчването по всяко време е ок.
Отлагането е ясно.

Според мен, не може да има обективни причини работодателят да не разреши отпуск. Той просто не се е обезпечил кадрово, а не че има обективни причини.

Масово липсват кадри и нещата ще се задълбочават.
Сега е момента, ако някой се чуди какво да бачка, да вземе да стане ЧР.
Още при построяването на къщата трябва да сложите - огледала в баните, картини, посуда, метли, топки за тенис, топки за футбол, ракети, люлки и т.н., всичко, което е свързано с оборудването на къщата.

Не мисля, че като дойдат първите гости, това е момента, в който трябва да се осчетоводи 601/302, защото пак ще има изкривяване.

Ако имахте минимални приходи, а толкова много разходи, щяхте да си генерирате загуба, макар този инвентар да се ползва с години. Някой де, други може да се загубят по съседите и да се счупят - топките за тенис, чашите. За покривките да не говорим, като започнат да се ползват, не се знае колко ще се ползват. Ще трябва да има протоколи за брак от време на време.
Най-малкото, не се сещам за софтуер, който може да отчита половини работни дни с половини отпуски (ако се абстрахираме от намаленото РВ и т.н.).
Иначе на договорка на 4 очи може всичко :)

Да, дори при условие, че имаме отпуск - часови отпуски - при предизвестие и при кърмене.
Колега Трифонов, защо не може?

Почасовите отпуски са изброени в КТ и не можете да измисляте нови.
А може ли да работи при облекчени условия?
Трудоустрояване на същото работно място

Щом е написано, че не може, значи явно не може при никакви условия.
Аз не приемам, че принципът на съпоставимост между прихода и разхода се отнася само при формиране на себестойност. Изписването направо на дребния инвентар ще доведе до увеличен размер на фин. резултат загуба за 2021г. Обектът ще започне да работи едва през 2023г второ тримесечие.
И като го изпишете 2023, а го ползвате- особено картините до 2027, дали ще имате съпоставимост, а?
По-добре си вземете софтоер за автоматично подаване на отпуски и одобряване, за съставяне на заповеди, за дори "наливане" в ТРЗ програмата - тъкмо и на счетоводството ще плащате по-малко.