ЕР /ТЕЛК от 01.11.2022 г. и получено по пощата като препоръчано писмо на 05.03.2023 г.Заверено в РЗИ на 09.03.2023 г. от инвалида.Инвалидност 63%. Лицето подава заявление в НОИ за инвалидна пенсия на 31.03.2023 г. Лицето от коя дата му се отпуска пенсията- от 01.11.2022 г. или от 31.03.2023 г.?

Обжалвано ли е било това ЕР или не е било обжалвано. Как да кажем правопораждаща дата, като не давате инфо. Заверяването на 09.03 предполага това.  Така описано, би трябвало да е от датата, на която НЕЛК са се произнесли.
Въобще не става дума за встъпване в длъжност и за болничен след това. Не различавате хипотезите ли?
Много благодаря!  :smile1: :good:

Не е точно по темата и не е вярна.

В описания казус ТРЗ-то просто е трябвало да върне болничния лист да се издаде от верния ден - денят след встъпването - какво анулиране, какъв предходен работодател, какви 5 лева?
За заличаването срок няма, но вероятно в ТД има срок на постъпване "до...." След като мине този срок може спокойно да подадете заличаване, а като оздравее работникът и все още се искате ще сключите нов ТД.

За заличаването има срок, но той не е започнал да тече в този случай. Щом работодателят е уведомен за болничен, няма никакво заличаване.
А защо решихте, че днес е последния ден?

Наредба N5 ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО И РЕДА
ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА УВЕДОМЛЕНИЕТО ПО ЧЛ. 62, АЛ. 5 ОТ КОДЕКСА
НА ТРУДА
Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 88 от 2004 г., в сила от 15.10.2004 г.) Уведомление
(приложение № 1) се изпраща и когато работодателят иска заличаване на подадено
преди това уведомление в случаите, ако:
1. (доп. - ДВ, бр. 1 от 2011 г., в сила от 04.01.2011 г.) работникът или
служителят не постъпи на работа в уговорения срок и съгласно чл. 63, ал. 3 от КТ
трудовото правоотношение се смята за невъзникнало; уведомлението се изпраща в
тридневен срок от изтичане на срока по чл. 63, ал. 3 КТ;
  При уважителни причини срокът не е започнал да тече, за да изтече, а ако беше започнал да тече, изтича днес. Научете се как се броят срокове!
Здравейте, работя в цех за производство на полетиленови изделия, от няколко седмици температурата вътре надвишава 40 градуса - няма климатизация и компресори те често прегряват, шефа иска да работим през нощта, което за мен е невъзможно.
Изискването е представено устно, без законово обоснована писмена заповед и право на възражения от страна на служителите! Вариантите са или си съгласен или си гърмиш годишния отпуск, или напускаш!
Въпросът ми е мога ли да напусна по член 327 и ако да - по коя точка, след като влошените работни условия са при настоящ а не нов работодател, а едностранната промяна на работното време упоменато в трудовия договор без мое съгласие не е вписана никъде "черно на бяло"
Ходите си на работа в договореното работно време щом няма заповед и не работите, докато не Ви се осигурят температури между 18 и 28  градуса. Толкова. Дължат Ви брутно трудово възнаграждение за престой не по Ваша вина.
ДДС си е в оборота, що не сте регистрирани по ДДС.

Счетоводител да задава такъв въпрос е странно, а и да не е проверил предварително какво прави касовия апарат, дали е наред всичко при клиента - също.
Здравейте,
Извинявам се предварително за темата, но малко се обърках в информацията и ще бъда благодарен ако някой съдейства от практическа гледна точка.

Става на въпрос за лице, което е регистрирано по Булстат за извършване на занаятчийска дейност( услуга, без производство).
Разбрах, че се осигурява като СОЛ, може да се регистрира и внася патент, но изпускам ли нещо друго, някоя друга регистрация.

Ще бъда безкрайно благодарен на всеки отзовал се с инфо.

Приятен и успешен ден!

Няма друго, но проверете какво е направил клиента, а не само да му слушате твърденията. Защото ми се е случвало майсторското свидетелство да не е подновявано, или пък осигуровките невнасяни 15г. Добре, че НАП казаха - давайте напред и искаха само данък назад, а не и осигуровки.
Ако си в малък град, оставаш без работа.

Има много работа онлайн, освен това не си дърво и можеш да се преместиш.

Без работа стоят само мързеливи и комплексирани хора. В момента има глад за работници във абсолютно всички области. Пък и никой  не може да спре никого да работи за себе си.  Аз имам две фирми и винаги мога да открия трета.
Регистриран съм в Русе, но работя във Варна. Къде трябва да внасям данъци и осигуровли<

При наличие на виртуален пост на НАП, въобще не е интересно къде сте регистриран и къде работите.

Аз мога да работя то цял свят.
Облагате се данъчно по ЗДДФЛ, но не си мислете, че като се програмист нещо разбирате от осигуряване и от данъчно облагане.

Наемете си човек, който да подава всичко, а Вие си програмирайте на воля!
Не искаме да го махаме, но не знаем дали  ще постъпи на работа или се е отказал. Просто не си вдига телефона и не знаем какви са му намеренията. А днес е последният ден от 3-дневния срок, в който може да подадем заличаването

А защо решихте, че днес е последния ден?

Явно пак ще трябва да си прочетете какво пише в КТ, а освен това ще трябва да се научите и срокове да броите- 18, 19 , 20.07, ако не бяхме в условие на уважителна причина.
За заличаването срок няма, но вероятно в ТД има срок на постъпване "до...." След като мине този срок може спокойно да подадете заличаване, а като оздравее работникът и все още се искате ще сключите нов ТД.

В КТ не пише това.
За заличаването срок няма, но вероятно в ТД има срок на постъпване "до...." След като мине този срок може спокойно да подадете заличаване, а като оздравее работникът и все още се искате ще сключите нов ТД.

Не съм съгласен.
3) (Ал. 1 отменена, предишна ал. 2 - изм., ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал. 1, изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Работникът или служителят е длъжен да постъпи на работа в едноседмичен срок от получаването на документите по ал. 1, освен ако страните са уговорили друг срок. Ако работникът или служителят не постъпи на работа в този срок, трудовото правоотношение се смята за невъзникнало, освен ако това се дължи на независещи от него причини, за които той е уведомил работодателя до изтичането на срока.
Здравейте!
Работник трябваше да постъпи на работа в понеделник (17.07), което е и денят заложен в трудовия договор. В неделя съобщава по телефона, че няма да може, защото си е счупил ръката и от тогава няма връзка с него. Ще има ли проблем, ако днес (19.07) се подаде заличаване на уведомлението за сключен трудов договора, а например утре представи болничен лист с дата на издаване понеделник или вторник?
  Според Вас счупена ръка не е "уважителна причина". Много странно. Явно трябва да е счупена глава, за да има уважителна причина.
Здравейте , имаме служител назначен на 04.07.2023 на една заплата , днес управителя решава, че ще остане на същата длъжност , но ще му намали заплатата .
Вече съм подала уведомлението при назначаването , сега в този случай след като не се подава ново за промяна на заплатата , но тя ще е по -малка , как се процедира ?
Благодаря Ви!
  Отворете указанията и прочетете - кога се подава уведомление. Управителят решава, но ако не подпише работника, няма намаление. Ако съм на работника, си пускам предизвестието.
Отдаване на недвижим имот под наем от физическо лице през сайта на booking.com.
Въпросът ми е кой удържа и внася данъка и подава декл.по чл.55.

Лицето задължително е СОЛ, задължително си подава ОКД5, подава Д1, вняса осигуровки и си подава Д55 на тримесечие.
Няма да е зле и счетоводител да си вземе за тази цел.
чл. 67 е за това дали договорът е срочен или безсрочен.
Дефакто са прави, договорът може да бъде чл. 111 във връзка с чл. 67, няма лошо. Обаче в уведомлението, при положение че имаш отделна точка за допълнителен договор, няма как да го сложиш да е с 01.

Точно.  Чак не мога да повярвам, че КОЛЕГИ ТРЗ- та го твърдели. Със сигурност не са нито едното, нито другото, щом го твърдят.
Тъкмо ще знаят и доколко са им адекватни цените, че  и това им куца, защото нито материални разход си знаят, нито труда по дейности, без да формират себестойност.
Направете си разходни норми и всеки месец да Ви вадят от програмата какво са правили, за да можете да изписвате.
Иначе ще натворите такива батаци при клиента, че нямам думи да ги опиша.

Самите зъболекари да си сметнат средно - колко марли, колко памуци, колко медикаменти, какви точно, колко струват, защото някои са много скъпи, особено за плобми, за мостове, за инпланти. Има програмни продукти, които имат "рецепти" и ще Ви помогнат. Да играчка е, но няма друг законен начин да изпишете материалите.