Здравейте,  по спешност поех  ТРЗ на фирма от м.юни 2023. Колежката е работила на софтуер, различен от моя и реших да създам база за 2023 г от 01.01. Програмиста на единия софтуер твърди : Независимо, че МОД до 31.07.2023 е 710 лв., базата , на която се изчисляват осиг.вноски е МРЗ 780 лв. Прав ли е ?

Чак не разбирам въпроса. МОД за СОЛ е 710 до 31.07 и 780 от 01.08. Останалите имат осигурителни вноски на по-високото между БТВ и осигурителен доход. В цялата фирма всички са на МРЗ и нямат никакъв "клас" ли? И всички са на длъжност с МОД 710 ли?
Този граждански договор НОИ ще го гледат под лупа и дори малко да засяга дейността по трудов договор, ще забрави майката за пари.
Каско за сметка на наемателя, при положение, че вещта погива винаги за собственика си....
Лице ,което е СОЛ и е избрало високия процент за осигуряване и в същото време е осигурено на максим.осигурителен доход по ТД е в болничен. Подадени са два болнични и от ТД и като СОЛ-св.професия. Чуденката е дали трябва да се внасят здравни осигуровки за болничните и от двете места? Тъй като е осигурена на макс по ТД за работата като СОЛ-св.професия са подавани само Д1 без да се плащат осигуровки.

Не може да се даде отговор. Ако то ТД за времето на болничния е осигурено лицето на 3400 и по болничния няма осигуровки здравни, тогава няма да има осигуровки и като СОЛ.
Зависи колко е осигурителния доход и за колко дни е постигнат. Ако е цял месец болнични, то ще трябва да подава и от двете места и не знам защо не е ясно това, защо въобще е въпроса. Не е ясно каква е последователността в осигуряването - явно.
Моля, ако някой може да помогне! Благодаря!

Сумите ще слагате на разчетна сметка, а на приход
Вашите суми. Другото пак по разчетна сметка отива към консултанта. Фактурирате комисионна за посредничество. За ДДС, така стоят нещата, както сте посочили.
Здравейте! ЗП иска една малка част от продукцията /царевица/ да бъде заделена за изхранване на лично стопанство с животни /животните са си семейна собственост, нямат отношение с дейността на ЗП/. Как се осчетоводява въпросното "заделяне" на продукция и с какъв документ се обосновава?
   Протокол и продажба, поне по себестойност. Нещо като ЕТ, ако си вземе водка от магазина си за алкохол. ЗП води отделно счетоводство и това имущество е отделно от имуществото му като ФЛ въобще.
Здравейте,
Казуса е следния:
Физическо лице извършва  стопанска дейност,
Това физическо лице, което е търговец по смисъла на ТЗ, на основание на изричната разпоредба на чл. 26, ал. 7 от Закона за данъците върху доходите на физически лица (ЗДДФЛ) се облагат по реда на чл. 26, ал. 1 - 6 от ЗДДФЛ, приложим за физическо лице, регистрирано като едноличен търговец (ЕТ), като данъчното задължение е в размер на 15 на сто върху  -
 ТОВА Е ЯСНО .
За да започне осигуряване това лице следва да се регистрира задължително по БУЛСТАТ или направиха някаква промяна за осигуряване по ЕГН която не мога да намеря.
  Ед9инственото законно - регистрация като ЕТ.
Имам покана за корекция на д-ция по чл.50 за 2021.
1. От къде точно трябва да влезна в електронните услуги , за да подам декларацията. Подаване за минали години и избирам съответно коригигираща д-ция за 2021.
2. Не маркирам нищо /без отметка/ на корекция по чл.53
3. Маркирам / с отметка/ корекция на таблици 1и 2 за изравнителните осигуровки
4. Д6 годишна- редовна само със сумите в увеличение

За 2022 може до 30.09, а за 2021 г., няма как да може. ДОПК пише.
Никой ли не е имал подобен случай?

Защо трябва да сме имали такъв случай , за да знаем как да осчетоводим задължения по договор?
Като цяло в договора за наем е упоменато, че всички разходи по автомобила са за сметка на наемателя, но все пак не ми е ясно, възможно ли е гражданската да мине за разход на наемателя, след като на полицата е описано името на собственика по талон?

А като по договор са за сметка на наемателя, от какъв зор ги е плащал до сега наемодателя. Пак казвам, че счетоводителите на двете фирми
Здравейте, лице е по договор за управление, на друго място на ТД е осигурен на максимума /3400 лв/, колко минимално може да му е заплащането по договора за управление?

За данъчни цели ще се приеме пазарно заплащане. Реално трябва да е поне колкото осигуровките личните. Това е тъпотия разбира се.
Те не са регистрирани като СОЛ, а само на ТД.
Затовабих искала и вашите коментари.
По принцип искат да си имат и трудов стаж, който обаче при Договор за управление няма как да имат трудов стаж.

Няма как да са само на ТД.
Вече писах - СОЛ + ТД или ДУ и ТД.  Може само СОЛ.

Като имат ТД, кой им е работодател, след като управителя за тази си дейност не може да е на ТД
Здравейте,
Лице над 18 год възраст, няма изискуемия 6м. Ос. стаж, е в болничен без обезщетение от НОИ. Задължен ли е работодателя да плати възнаграждение 70% за първите 3 раб. дни? Доколкото разбирам може и да не ги плати.

Не, не е задължен и винаги е било така, да не е задължен. Друг е въпроса какво НОИ твърдяха в началото и защо грешно тълкуваха.
Що за глупост е това?

Кое по-точно?
 "Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица се увеличава на 780 лв." - в това число и земеделските производители ли влизат? Не е упоменато ясно.

Да, изравнение са и не от сега, а още от влизането на 710
Здравейте, имам въпрос за осигуряване /в моя случай/ на двама съдружника в ООД, вписани в ТР че управляват и представляват поотделно. Те са назначени вече и двамата на трудови договори, като управители. Та въпросът ми е не трябва ли поне единият да е на Договор за управление, за да може да назначи другия на трудов договор т.е. възможно ли е и двамата да са на трудови договори и да се самоназначавт един друг? И двамата извършват трудова дейност.
  Да могат да бъдат и двамата на ТД за дейността, която ще извършват по длъжност, но за да е работодател всеки на другия, ще трябва другия да се осигурява като СОЛ. Така че минимумът за тях е СОЛ + ТД за всеки един от тях. Не е нужен ДУ.
Здравейте,
Какви документи се издават за доказване на доходи и за осигурителен стаж от ДУК?

Самия ДУК, преди осигурителна книжка, персонален реистър
Да Ви питам и това. Човекът почна работа/отписа се от борсата/. Обаче нещо не хорасва работата. Може ли да се върне на борсата при същите условия?
Колко време е работил
Здравейте, имам пропуснати осигуровки ДОО и ДЗПО за цялата 2021г. Имам възможност да платя само последните 3 месеца . Как да постъпя ?

Щом си избирате, значи сте СОЛ.
Ами платете последните. Странно, че не е образувано изпълнително дело.
Здравейте,
Имам следният казус - Фирма отдава автомобили под наем и до сега всички полици за Каско и ГО са били на нейното си име и платени в брой. Сега обаче, колежката е платила от банковата сметка на НАЕМАТЕЯ, към застрахователя, на основание Дебитно известие сумата по полицата, която е издадена на името на Фирмата НАЕМОДАТЕЛ. Възможно ли е такова плащане? Как и  в коя фирма ще отчета разхода за застраховка в такъв случай? На пръв поглед имам разход и задължение по 495 при наемодателя и само едно плащане при наемателя?
Ще съм благодарна на всички, отговорили!
  Каксо - да, ама ГО - наемателят да си плаща. То тези две фирми без счетоводител ли са останали?