Текста, който цитирате ми е познат и предполагах, че това е начина.
Задавам въпроса си, защото останах много объркана от отговор, който получих устно от НОИ.
Това, което ми обясниха беше, че среднодневния размер на обезщетението ще се изчисли на база среднодневния осигурителен доход от периода, през който последно е бил в България, като изрично ми обясниха, че периодът в чужбина носи само осигурителен стаж.
  НОИ нищо не знаят, дори на ниво заместник директор на ТП и то човек с юридическо образование, та какво говорим за девойката, която вероятно Ви е отговорила. Колегата Ви е цитирал верния отговор и той е в закона / КСО/.
Здравейте! Моля, за съвет!
 Имам завещано салдо по Д-та на сметка 499 около 80 хил. лв. Управителят не знае и не помни - оформени документи като предоставени заеми няма. Допускам, че просто сумата е сложена там, за да бъде намалена касовата наличност натрупана през миналите години.
Длъжен съм следващия месец да декларирам тази сума и най-вероятно ще бъде предизвикана проверка. Мислех да ги върна обратно по Д-та на 501 и управителят да плати данък дивидент, да ама на него не му се плаща такъв. Не знам какво да правя !?!
Благодаря предварително на отговорилите!
  Каква е фирмата - ЕООД, ООД, ЕТ?  Няма не му се плаща. Така или иначе ще плати. Не мислете, че тези 80 000 не са видени в баланса до сега и не знаят НАП какво означава 499. Точно разшифровка и аналитичност на 499 и 498 - първо искат, наред с договори за наем и подобни щуротии.
Само това е достатъчно, за да не декларирате нищо. Касата при ЕТ е в джоба на собственика, сметка 501 там въобще не трябва да съществува.
  Глупости.
ЕТ не разпределя печалба, но не е вярно, че няма каса.
Вие счетоводител ли сте въобще или сте завършили селскостопанки техникум?
Здравейте!
Ползвам темата т.к. е сходна с моя проблем.
Трябва да назнача лице с доп. ТД по чл. 111 от КТ, но и във връзка с чл. 68, ал. 1, т. 4, до заемане на конкурсна длъжност.
От всичко, което прочетох, според мен мога в договора да изпиша и двете основания, но после за прекратяването на договора, кой член ще използвам?
Моля за съвет, имам мнение, но не знам дали съм права.
  Може да се прекрати договора и с 15 дни предизвестие и с 3 м. предизвестие, и с постъпването на спечелилия конкурса, и по 327, ал.1 - доста точки и т.н.
Не можете да паднете под 37,76 лв. на ден. А според мен и дтв с постоянен х-р трябва да сложите тук, като справедливо тълкуване. Иначе съдията в тази хипотеза няма да ги сложи, а ще гледа 780 лв.
Щом среднодневното за м.08 е под това, то 37,76 лв. /8*4,72 лв. /умножавате по дните за обезщетението и това ще е обезщетението.
Щом през годината е работил на друго място трябва да е ясно дали не е ползван там годишния размер.
Ако не е ползван, при Вас има право на 3 дни - за два месеца. Последния месец се счита пълен, ако са отработени повече от половината работни дни. Ако е така, то дните са 5.
Гледам през октомври същата година са премахнали ограничението, та сега би трябвало да имате право.
Нали от 01.01.2016 г. премахната правото на редовните студенти.
основната заплата+ класа за реално отработените дни основно. Ако допълнителните възнаграждения са с постоянен характер ключете и тях.
В КСО - постоянен и непостоянен характер няма, колега и аналогии с Кт - не вършат работа. Да не е справедливо, ако има някаква премия, но това е положението по закон.
Здравейте колеги, имам следния казус свързан с бащинство. На работник (международен шофьор) жена му ражда(20.9.23) докато той е на път. Изписват я 23.9.23, без вписан баща в акта за раждане. Майката и бащата нямат брак. На 28.9 в общината се подава заявление за припознаване и вписването на името на бащата. Има ли право бащата на 15те дни отпуск?  В понеделник ще звъня и до НОИ за този казус, но ако има някой който се е сблъсквал с нещо подобно моля за мнение. Благодаря предварително!
Има право от 23.09 - 15 календарни дни, а те вече са минали. Отпускът е строгоцевели, което означава, че щом е пропуснат, значи е пропуснат. НОИ - нямат общо с трудовите правоотношения. Органът е ИТ, колега.
Здравейте, от 6 месеца се занимавам с афилейт маркетинг получавам плащания в банковата ми сметка. Трябва ли да се регистрирам като фирма или свободна професия? Кой е по добър избор? Фирмата която ми плаща е от Америка и за този период съм получил 5000 долара в банковата ми сметка. Ще имам ли проблеми с НАП? Аз не работя нормална работа в момента . Не съм сигурен как ще се развият нещата и дали ще имам добри резултати за това не съм сигурен дали да се регистрирам като фирма или свободна професия, ако спря да правя пари или да изчакам
Закъснели сте. Регистрирайте се като свободна професия със задна дата
Здравейте,
как бихте изчислили първите дни за сметка на работодател в случай, че през месеца лицето е било и неплатен отпуск и плетен отпуск има и премия и нощен труд. Според чл.40 ал.5 от КСО осигурителя изплаща на осигуреното лице за първите 3 дни от временната неработоспособност 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение  за месеца т.е взимаме основното възнаграждение  или възнаграждението за действително отработените дни+ всички допълнителни. За определяне на среднодневното брутно възнаграждение  делим на работните дни в месеца или на дните които се получават като извадим дните неплатен отпуск?
  Изчисляваме среддневно за отработените дни и включваме логическо мислене  математика за трети клас.
Упълномощеният с КЕП не е представляващ юридическото лице - осигурител.
Благодаря ви!
Да, не е написано конкретно и може да си разбира двузначно.
Нищо двузначно няма- представляващия осигурителя, т.е при оод- управителя например.
Нещо ще се получи "манджа с грозде" с тези акции, защото само тази разлика ще е доход от ТПО. А пък после ще има и доход от самите акции, ще има деклариране в приложение 1, в приложение 8, но ще са в различни данъчни години.
Работодателят вече е изпуснал момента да ги начисли и ще има корекции на ведомост и д1.

Благодаря!

По аналогия може да се реши и нашия казус, макар да имаме покупка + привилегия за изкупуване на по-ниска цена.
Аз го правя по чл.230 във вр. с чл.114 от КТ, но с една Д 1.
Ако в месеца има 4 дни по график за Д1 правя, че са работили четири последователни дни, а останалите са им не работни и така имате една Д1.
И като донесе болничен лист от вторник до петък какво ще правите?
Аз го правя по чл.230 във вр. с чл.114 от КТ, но с една Д 1.
Ако в месеца има 4 дни по график за Д1 правя, че са работили четири последователни дни, а останалите са им не работни и така имате една Д1.

Това е незаконно. Не питам за такива варианти.
Служители ще имат право да закупуват акции на работодател при по-изгодни условия.
Например, ако една акция на свободния пазар е 15 евро, те ще могат да си купят до 100 акции по 13 евро.
Акциите обаче ще стоят в някакви виртуални сметки и могат да се теглят суми от там чак след 3г.
Какво ще е данъчното и осигурителното третиране.
Ясно е, че ще има данък върху доходите, при получаването, но не трябва ли и като социално плащане да се третира тази разлика от 2 евро на акция, което е 200 евро максимум- ще е различно на човек?
Здравейте,
Имам въпрос за ученици на дуално обучение, понеже се сблъсквам с това за пръв път: Ще работят по график, всеки вторник и четвъртък, та трябва ли да имат прекъсване в осигуряването (което се получава поне по 10 пъти в месеца) или мога да ги водя на график, но с осигуровки за пълен отработен месец (СИРВ на 1 месец).
Благодаря предварително на отзовалите се  :smile1:
По принцип може на СИРВ и да работят по график, но тогава трябва РВ по договара да е друго. Ако не сте го направили така, значи сте по 230 във вр.114 Кт и ще трябва да имате 2-3 Д1 всеки месец.